Skip to main content

Premieră teatrală emoționantă: Va fi reconstituit atacul anti-semit din 1938, din Palatul Culturii Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București prezintă premiera spectacolului „Sidy Thal” – o reconstituire a tragicului atentat anti-semit din Palatul Culturii, Timișoara, din 1938.

Astfel, sâmbătă, 4 noiembrie 2023, publicul este aşteptat la premiera spectacolului „Sidy Thal,” o producție specială care aduce în lumină evenimentele devastatoare care au avut loc în 1938 la Timișoara.

Spectacolul va debuta la Sinagoga din Cetate, situată pe strada Mărășești, nr. 6 şi va continua în sala Teatrului German de Stat Timișoara (TGST).

Premiera bucureșteană a acestui spectacol remarcabil va avea loc pe 12 noiembrie 2023.

CITEŞTE ŞI: VIDEO: Sfârşit cumplit, pentru un bărbat a cărui casă a luat foc! Bărbatul a murit ars de viu

În data de 26 noiembrie 1938, Palatul Culturii din Timișoara a fost martorul unui atentat antisemit cumplit, în timpul unei reprezentații a celebrului ansamblu al cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal.

În urma acestui tragic incident, patru persoane și-au pierdut viața, iar alte 70 au fost rănite. Atacul a fost comis de Garda de Fier, un grup extremist de extremă dreapta.

Această tragedie trebuie înțeleasă în contextul evoluțiilor politice din România și Europa de la acea vreme.

După Primul Război Mondial, România a cunoscut o schimbare semnificativă a demografiei, iar populația evreiască s-a dublat, ajungând la aproximativ 800.000 de persoane.

Cu toate acestea, legislația discriminatoare a limitat accesul la cetățenie pentru o mare parte a comunității evreiești.

În același timp, mișcările politice precum Garda de Fier au câștigat popularitate și au promovat o ideologie care combina antisemitismul cu naționalismul extremist.

Spectacolul „Sidy Thal” încearcă să aducă în prim-plan această perioadă dificilă, ilustrând cum antisemitismul și fascismul au pătruns în viața cotidiană a unei societăți multiculturală.

În cele din urmă, aceste ideologii au contribuit la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial și la Holocaust.

Prin intermediul acestei producții teatrale documentare, spectatorii vor avea ocazia de a afla mai multe despre această perioadă tulburătoare a istoriei.

„Sidy Thal” reprezintă o colaborare specială între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București, iar spectacolul se va desfășura în mai multe limbi, inclusiv germană, română și idiș.

Este o oportunitate de a onora memoria victimelor și de a reflecta asupra evenimentelor care au modelat istoria Europei și a României.

CITEŞTE ŞI: Încă un “fâs” marca Fritz! Marea demolare de pe malul Begăi se rezumă la o mochetă şi un copac. Între timp, primarul şi-a îndulcit tonul la adresa “mafioţilor”

Distribuţie: Enikő Blénessy, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban.

Regie: Clemens Bechtel • Decorul și costumele: Șteff Chelaru, Ioana Groza • Muzică: Dan Simion • Documentare: Maria Irimia • Colaborare dramaturgică: Dan Druță • Asistență de regie: Isolde Cobeţ • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnică: Ovidiu Radu, Aurel Cristea • Înregistrări pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka • Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu

Clemens Bechtel lucrează ca regizor din 1995 și este cunoscut mai ales pentru lucrările sale bazate pe cercetare. A montat spectacole în Germania, Austria, Elveția, Ungaria, România, precum și în Burundi, Mali și Malawi. Spectacolul său Staatssicherheiten/Securitatea statului la Hans-Otto-Theater din Potsdam, în care foști deținuți vorbesc despre închisorile Stasi, a fost distins cu Premiul Friedrich Luft în 2009. Hunger for Trade 2015 la Schauspielhaus Hamburg a fost, de asemenea, un proiect important pentru el. În acest proiect, teatre de pe patru continente s-au reunit pentru a realiza opt piese de teatru despre piețele alimentare globale. În ultimii ani, Bechtel a montat multe spectacole în Africa de Est și în Europa de Est, dar și în Wiesbaden, Mannheim și Freiburg. Despre acest spectacol, regizorul a declarat: „Ceea ce mă interesează în mod deosebit în această abordare sunt două întrebări: Cum reconstruim trecutul? Din ce perspective? Mă preocupă și mai mult examinarea valorii teatrului. De ce vrem să continuăm să jucăm în timp ce lumea se prăbușește în jurul nostru? Ce valoare are de fapt cultura în astfel de momente? Pentru noi, ca artiști, dar și pentru alții: pentru autorii violenței și pentru victimele violenței. Când ar fi mai bine să ne oprim, să tăcem?”

Thomas Perle s-a născut în 1987 la Vișeul de Sus în România și a emigrat în Germania împreună cu familia sa în 1991. A studiat teatru, film și media la Universitatea din Viena și a dobândit experiență ca asistent de regie la Schauspielhaus Wien. În 2013 a primit premiul pentru literatură exil. În 2018, debutul său în proză wir gingen weil alle gingen./am plecat pentru că toți au plecat a fost publicat la editura edition exil. În 2019 a primit premiul Retzhofer pentru dramaturgie pentru piesa sa karpatenflecken/carpații ca niște pete pe pielea mea. Aceasta a avut premiera la Deutsches Theater Berlin în 2021. Spectacolul a deschis Festivalul Eurothalia al TGST în 2022. În același an, piesa sa ein jedermann/domnul iedeman a avut premiera la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu. În 2022, karpatenflecken s-a jucat la Burgtheater Wien din Austria, iar în 2023 a primit prestigiosul premiu pentru teatru Nestroy pentru cea mai bună piesă a anului. Thomas Perle a fost cronicar al orașului Timișoara în rezidență la Forumul Cultural German din Europa de Est, timp în care a scris piesa Sidy Thal împreună cu Clemens Bechtel, pentru TGST.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.