Skip to main content

Prejudiciu uriaş, la centrele de permanenţă din Timiş! Medicii nu pot justifica peste un milion de lei

Marilen Pirtea

Controlul demarat de prefectul de Timiş, la cele 47 de centre de permanenţă din judeţ, scoate la iveală mari probleme în ceea ce priveşte cheltuirea banilor.

Dincolo de faptul că suntem judeţul cu cele mai multe astfel de puncte medicale, numărul pacienţilor care beneficiază de serviciile de sănătate nu justifică sumele decontate.

Doar anul trecut au fost plătite 25 de milioane de lei către cele 47 de centre de permanenţă, iar pentru anul în curs, suma se ridică la 35 de milioane de lei, ca urmare a prelungirii programului de lucru.

CITEŞTE ŞI: Cel mai dulce eveniment, la USAB Timişoara! Vino să deguşti diverse sortimente de miere

În prezent, centrele sunt în intervalul orar 15:00 pm-8:00 am, iar în weekend-uri şi de sărbătorile legale, non-stop.

“În Cluj, județ comparabil cu Timişul, sunt doar 4 centre de permanență. Avem centre de permanență înființate haotic prin județ. În zona de est, de la Racovița până la Margina, nu e niciunul. În schimb, există centre în două comune vecine, la o distanță de 4 kilometri. Foarte densă este repartiția centrelor în zona urbană: 17 în Timişoara, 4 în Lugoj, în condițiile existenței de spitale cu secții de Urgență. Trei centre din Timişoara sunt la câte 500 metri unul de altul. Între alte două este o distanță de zece minute pe jos.Există centre cu o medie 3-4 pacienți / zi”, anunţă prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, care consideră că e nevoie de o eficientizare a acestor centre de permanenţă.

Pentru fiecare oră de funcţionare, CJAS decontează 80 de lei: 40 de lei pentru medic, 20 de lei pentru asistentă şi 20 de lei pentru cheltuieli.

CITEŞTE ŞI: Incendiu uriaş, la un depozit de furaje! Peste 10 ore s-au chinuit pompierii să stingă vâlvătaia

La această ultimă categorie, CJAS a decontat 5 milioane de lei, însă coordonatorii centrelor nu pot justifica modul în care au cheltuit 1.372.970 de lei.

Cea mai mare discrepanţă este în localitatea Gelu, unde suma primită pentru cheltuieli a fost de 112.000 mii de eli, însă personalul medical poate demonstra, cu documente, doar 2.000 de lei.

Însă, pe lângă banii decontaţi pentru cheltuieli, sunt mari semne de întrebare şi în privinţa celor o mie de lei pe zi, alocaţi pentru doctorul şi asistenta care deservesc un astfel de centru şi care, oferă în medie, servicii medicale pentru 3-4 pacienţi.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Reprezentanții Aquatim vor desfășura lucrări de spălare a bazinului de înmagazinare și a rețelelor de apă în două localități din județ, la începutul săptămânii următoare.
Apa caldă de consum și încălzirea vor fi întrerupte pe 4.11.2024, de la ora 09ºº până la ora 14ºº, la punctele termice: 10, 10A, 10B, 10C, 10D, Romanilor, 15, Torac, pentru remedierea unei defecțiuni apărute în incinta CET Centru.
Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara vor să afle păreri pertinente despre investiția de 13 milioane de lei în achiziția și montarea unei centrale fotovoltaice de mari dimenisuni,
După ce în vara acestui an, Primăria Timișoara a anunțat introducerea în circulație a liniei de autobuz 24, asta după ce linia 23 a fost desființată, acum, municipalitatea extinde traseul aferent.
Cluburile de scrimă din întreaga țară, dar și din străinătate, își dau întâlnire în acest weekend la „Cupa Floreta”, ediția a VIII-a, o competiție anuală dedicată tinerelor talente din scrimă.
Un control de rutină în trafic s-a transforma într-o urmărire ca în filme, după ce un șofer a ignorat semnalele polițiștilor care încercau să îl tragă pe dreapta.