Pâine și plăcinte ca pe vremea bunicilor, produse artizanale premiate, zeci de ateliere și concerte cu invitați speciali, în cadrul Festivalului LA PAS, din Timișoara!
Preparate culinare delicioase și cultură, artizani și producători locali din diferite regiuni ale țării și oameni preocupați de alimentație și sănătate, de educație și sustenabilitate își dau întâlnire, timp de trei zile, într-o nouă ediție a Festivalului LA PAS.
Evenimentul este organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și va începe vineri, 4 octombrie, la ora 16:30, iar în zilele de 5 și 6 octombrie porțile LA PAS de la Casa Tineretului (strada Arieș nr. 19, Timișoara) se deschid la ora 11:00.
Va fi un festival delicios, căci organizatorii anunță preparate uimitoare, ateliere gastronomice, degustări pentru public, artizani și produse locale.
Va fi pregătită pâine de casă ca pe vremea bunicilor cu Emilia Popa și deserturi tradiționale ca în Țara Zimbrilor, Plașinț’ pe Pătură ca la Cornereva, alături de Ștefania Bijan.
Totodată, va fi degustată brânza produsă de Asociația Curtea Culorilor, după rețete italiene, în Banat, la Sârbova, și miedul de la Miedăria din Buzău, de la Pătârlagele, premiate pentru calitatea și gustul lor în competiții prestigioase de profil, dar și gogoșile pe abur, cu nucă și mac, ale Emiliei Popa.
De asemenea, vor fi aduse și produse selectate de reprezentanți ai mișcării Slow Food din diferite zone ale țării, produse vegane și preparate realizate de elevi și studenți pentru reducerea risipei alimentare, cum este deja celebra supă anti-risipă LA PAS.
„Pregătim pentru această ediție peste 30 de ateliere și activități diverse – dezbateri, film și carte, expoziții, spații de joacă și experimentare pentru copiii și adolescenți, concerte și alte surprize pe care vă invităm să le descoperiți. Ne adresăm unui public divers, implicăm deopotrivă experți și cetățeni, preocupați de tema sustenabilității, construind împreună cu aceștia experiențe de învățare și contexte de conexiune socială, aliniindu-ne principiilor Pactului Climatic European, promovat în România de Asociația REPER 21”, spune Mihaela VEȚAN, președinte CRIES.
Cei pasionați de gătit pot opta pentru unul dintre atelierele gastronomice, rețete de toamnă cu specific ucrainean, alături de Iryna Chykaliuk, pâine cu maia și făinuri fără gluten, cu Ana Negru, paste artizanale alături de Curtea Culorilor, prepararea unui meniu special cu legume de sezon de la Farmely, Grădina de lângă tine sau un meniu vegan propus de întreprinderile sociale Green Aware și CUIB, care vine tocmai din Iași pentru eveniment.
În plus, pentru promovarea sănătății, organizatorii îl vor aduce pe Dragoș Pătraru, ca invitat special în Festivalul LA PAS. Jurnalistul care are o serie întreagă de episoade axate pe „Starea sănătății” le propune timișorenilor un nou format de întâlnire, pe principiul „Întreabă-mă orice!”
„Într-un eveniment dedicat hranei, nu puteam evita o discuție despre legătura dintre alimentație și un stil de viață sănătos. Pregătiți-vă întrebări pe care doriți să le adresați cunoscutului jurnalist și haideți să le abordăm la scenă deschisă!”, anunță Mihaela Vetan.
40 de artizani și-au anunțat participarea la ediția din acest an LA PAS. La standurile lor publicul va putea găsi produse alimentare ecologice și provenite din comerțul echitabil, păpuși hand-made, bijuterii făurite în ateliere locale și obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice naturale, accesorii și articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deșeuri textile sau reciclate.
De asemenea, o componentă importantă anul acesta este cea prin care orhanizatorii își propun să atragă atenția asupra impactului social și de mediu al industriei textile și al modei de consum.
Aceștia propun alternative și exemple despre cum oamenii pot valorifica hainele pe care în mod normal ar ajunge la gunoi. Așadar, în cadrul festivalului va fi amenajată instalația „Free Fashion”, creată de Carina Bălan, artistă, designer și antreprenoare în domeniul modei sustenabile, în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, implementat de CRIES. Prin intermediul ei, publicul va putea testa condițiile de lucru din industria textilă.
Nici copiii nu sunt lăsați pe dinafară, căci evenimentul va cuprinde mai multe ateliere și activități, precum: atelier de confecționat jucării din resturi textile, cu Cătălina Socoloescu, atelier de preparat alifii magice din plante comune, cu Oana Frențiu, atelier de dans contemporan cu Amalia Toader.
Pe de cealaltă parte, celor mai mari organizatorii le propun un atelier de făurit bijuterii, alături de Radu Muj, artist Orfevru, și un atelier de Slow Living, cu Roberta Sechereș.
Bineînțeles că muzica live nu va lipsi, iar primii artiști care și-au anunțat deja participarea la Festivalul LA PAS sunt byron, Imund și Ana Coman.
Participarea la activitățile și atelierele din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepția concertelor, pentru care biletele vor putea fi achiziționate în curând. Vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi și studenți, iar elevii și studenții bursieri, absolvenții de liceu cu media de bacalaureat peste 9 și persoanele cu dizabilități vor beneficia de gratuitate.
Participarea la ateliere se face pe bază de înscriere, locurile fiind limitate. Pentru înscriere, cei interesați pot accesa pagina de Facebook La PAS, secțiunea Evenimente.
Programul detaliat al Festivalului LA PAS 2024 se va afișa în perioada următoare.
Lasă un răspuns