Skip to main content

Operă de artă, moștenire a Capitalei Culturale Europene! Elevii timișoreni invită publicul să o vizioneze

Elevii din cadrul a trei licee timișorene invită locuitorii și vizitatorii orașului să descopere și să le vizioneze opera de artă pe care au creat-o în urma proiectului Spații Interdimensionale, desfășurat de Asociația Artdendum.

O lucrare de artă de mari dimensiuni, care măsoară aproximativ 20 de metri pătrați, a devenit parte integrantă din circuitul cultural al orașului de pe Bega, moștenire a programului cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Opera de artă care poartă numele proiectului la care au participat elevi de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Colegiul Național Bănățean și de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, „Spații interdimensionale”, a fost montată și se găsește pe unul din pereții interiori ai celei din urmă instituții de învățământ amintite. Este vorba de o lucrare / instalație realizată în ceramică de către elevii ghidați de designerul Mihai Caraghiaur și de artistul vizual Cristian Horațiu Pavelescu (manager de proiect și profesor). Au sprijinit implementarea proiectului prof.arh. Monica Daniela Sabău, prof.arh. Camelia Hirjea, prof. Ana Maria Petrov, prof.Adina Cărăbaș, prof.Darius Seroni, în calitate de coordonatori. Parteneri în proiect, alături de cele trei licee și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara  au fost: Tempini România, MST Solition, Plan Zero, DUCODAN, Promograma, Propagarta.

Lucrarea expusă pe unul din pereții Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 8:00 – 18:00, inclusiv pe perioada vacanței de vară.

Proiectul Spații Interdimensionale  a debutat în data de 15 martie 2024 cu ateliere de arhitectură în cadrul Liceului de Arte Plastice din Timișoara. Ulterior, atelierele au continuat implicând elevii de la Colegiul Național Bănățean și de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Elevii au aprofundat construcția „solidelor Platonice” (tetraedrul, hexaedrul, octaedrul, dodecaedrul, icosaedrul –  integrate de cunoscutul filosof  în ceea ce a numit geometria sacră) prin descrierea, desenarea și înțelegerea lor.

Pe parcursul celor 5 ateliere desfășurate, elevii au învățat concepte de bază legate de geometria plană și solidă a structurilor geometrice.

Ulterior, au experimentat materializarea formelor geometrice prin lut și caolin, au avut ateliere de serialitate ceramică, construind și deconstruind „solidele Platonice”. În etapa finală a proiectului, elevii au realizat, împreună, o lucrare / instalație de artă, care rămâne Timișoarei.

Proiectul Spații Interdimensionale face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.