Skip to main content

Nou! Examen imagistic de plămân, în doar 6 secunde. Performanța noului CT de la Spitalului Victor Babeș Timișoara

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost pus în funcțiune cel de-al doilea Computer Tomograf.

Aparatul, de ultimă generație, vine în completarea dotărilor deja existente în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al unității sanitare, permițând furnizarea unor servicii medicale complete, la standarde înalte.

CITEŞTE ŞI: Bombă, în curtea şcolii! Proiectilul a fost descoperit în timpul lucrărilor de reabilitare

Noul CT are 128 de detectori care contribuie la scurtarea timpului de investigare, dar și o rezoluție ridicată a imaginilor obținute în urma scanării.

“Dincolo de obiectivul pe care ni l-am stabilit, acela de a dezvolta și moderniza Laboratorul de Imagistică și de a-l transforma într-un Centru de Excelență care să aibă aparatură modernă și fiabilă, pandemia ne-a arătat necesitatea dotării cu încă un CT. Numărul scanarilor a crescut în acea perioadă exponențial. Am fost nevoiți să facem zeci de evaluări zilnic la pacienții cu leziuni pulmonare. Practic, scanarea bolnavilor cu COVID-19 ne oferea informațiile necesare “încadrării în boală”, adică puteam spune cât de mare era afectarea pulmonară. La un moment dat, am avut și o situație de criză, când, din cauza utilizării intensive, la capacitate maximă, aparatul a cedat și, timp de câteva zile, până când am reușit să schimbăm piesă defectă, evaluările imagistice au fost transferate spitalelor suport”, spune dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Noul Computer Tomograf premite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind și posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare și periferice.

Mai mult, datorită timpului foarte scurt de expunere, în medie sub 10 secunde, de exemplu, pentru un CT de torace fără substanță de contrast, aparatura poate fi utilizată și în cazul persoanelor cu insuficiență respiratorie care au dificultăți în a-și menține respirația pe perioada investigației.

“Un timp de scanare mai redus înseamnă o doză mai mică de iradiere, datorită protocoalelor low dose și ultra low dose. Examinarea cu doză redusă înseamnă, de fapt, scăderea cu aproape 70 la sută a iradierii la care este expus un pacient în timpul investigării, păstrând însă aceeași calitate a imaginii. Și acest aparat este prevăzut cu softul de procesare care permite inclusiv o analiză volumetrică a nodulului pulmonar sau măsurarea severității BPOC-ului, putându-se realiza astfel detecția precoce a riscului de cancer”, mai spune Diana Manolescu.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Tramvai în flăcări, la Timişoara! Călători evacuaţi, în ultimul moment

Noul Computer Tomograf funcționează, deocamdată, într-o construcție modulară specială, acreditată CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), amplasată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Banat Girls, la ultimul meci din 2023! Derby cu Politehnica Timișoara

Banat Girls înfruntă în ultima rundă din 2023 pe Politehnica Timișoara, într-o partidă programată mâine, de la ora 13.00, la Tomnatic.