Skip to main content

Monumentele istorice din Timișoara cu ”carte de vizită”! Primăria pregătește un proiect pentru semnalizarea corespunzătoare a clădirilor

Marilen Pirtea

Biroul Reabilitare Cartiere și Monumente Istorice propune spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Timișoara, Regulamentul privind semnalizarea monumentelor istorice din Timișoara.

Acest document clarifică prevederile legale referitoare la semnalizarea monumentelor, atribuțiile și colaborarea între autoritățile cu responsabilități în domeniu și obligațiile proprietarilor, referitoare la procesul de evidențiere a statutului acestora de monument istoric a clădirilor de patrimoniu.

În lista monumentelor istorice 2015, figurează 97 obiective clasate monument istoric, pe teritoriul administrativ al municipiului Timișoara. Dintre acestea sunt desemnate 71 clădiri individuale, 22 ansambluri și 4 situri.

„Doar parte dintre ele – clădiri individuale monument, situri sau clădiri parte din situri, din piețele principale din Cetate sau din ansamblul urban fabric, sunt semnalizate conform legislației specifice, la inițiative diferite ale primăriei sau Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Ne dorim să încheiem acest proces de semnalizare a monumentelor istorice.  Fiecare clădire care își onorează locul, prin oamenii care au ridicat-o și locuit-o, prin calitățile istorice și arhitecturale, să o facem cunoscută ca atare, să-și aibă propria <carte de vizită>.” declară primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a amplasat în perioada 2010 – 2013, un astfel de suport cu însemnele specifice pentru semnalizarea monumentelor istorice pe fațadele a 60 de clădiri monument istoric sau care fac parte din sit sau ansamblu clasat ca atare.

De la începutul anului au fost inventariate toate suporturile pentru semnalizarea monumentelor istorice deja amplasate și au fost notificați proprietarii imobilelor acolo unde aceste nu mai erau prezente conform evidențelor deținute de primărie, pentru reamplasare, acolo unde este cazul. Posibilitatea de reamplasare a unei noi plăcuțe de către Primăria Timișoara va fi analizată doar în cazul în care plăcuța de semnalizare a fost furată și contravaloarea suportului nu a putut fi recuperat și în funcție de resursele financiare disponibile. În acest caz, proprietarul trebuie să facă dovada sesizării către poliție și a respectării obligațiilor ce-i revin.

Conform regulamentului propus, Primăria va stabili numărul maxim de clădiri ce pot fi semnalizate anual, prioritizarea clădirilor ce urmează să fie semnalizate și se vor stabili responsabilitățile pentru realizarea conținutului de informație și a design-ului suportului care conține elementele de identificare ale monumentului. Un alt rezultat al colaborării va fi marcarea într-un sistem GIS a datelor referitoare la statutul de monument istoric al clădirilor și la cele deja semnalizare.

Obligațiile de a permite amplasarea suportului și de întreținere a însemnului monument istoric revin proprietarului imobilului.

Situația suportului de semnalizare a monumentului istoric va fi comunicată periodic Biroului Reabilitare Cartiere și Monumente Istorice de către Biroul Disciplina în Construcții al Poliției Locale a Municipiului Timișoara, odată cu verificarea stării fizice a imobilului. Măsurile necesare vor fi aplicate de către cele două structuri.

După aprobarea regulamentului va fi reluată semnalizarea monumentelor istorice până la evidențierea tuturor celor incluse în lista monumentelor istorice existente pe teritoriul administrativ al Timișoarei.

O parte dintre imobilele care urmează să fie semnalizate sunt cuprinse în zonele prioritare de intervenție ale Programului de sprijin financiar pentru creşterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție, prin care municipalitatea acordă finanțare nerambursabilă de 30% din valoarea lucrărilor eligibile și 70% sub formă de sprijin financiar rambursabil, cu dobândă 0, pe o perioadă de până la 10 ani.

Detalii și consultanță referitoarea la Programul de sprijin financiar și situația clădirii istorice sunt oferite de către consilierii Biroului Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Timișoara, cu sediul în Piața Traian, Str. Ștefan cel Mare, nr. 2, date de contact: reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 sau 0374.555.160, de luni până joi, între orele 9:00 – 16:00.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, solicită PNL și candidatului PNL Nicolae Ciucă să înceteze de urgență să promoveze clipuri false împotriva Elenei Lasconi.
Accident grav, seara trecută, pe o șosea din vestul țării, provocat de un tânăr de 17 ani, care s-a urcat pe o motocicletă de teren beat.
Infrastructura sportivă a reprezentat un mare minus în ultimii ani, cu stadioane și săli învechite, fără investiții care să schimbe major fața acestui important domeniu.
Acțiune în forță, în această dimineață, în zona Dâmbovița din Timișoara, unde poliţişti locali şi angajaţi ai societăţilor din subordinea Primăriei au demolat mai multe construcții ilegale.
Primăria Timișoara investește în transformarea clădirii denumită „Școala mică”, din cartierul Plopi, într-o grădiniță nouă, în care elevii timișoreni vor beneficia de condiții de învățare moderne.
După jumătate de an de când fosta administrație CJT a semnat contractul de finanțare pentru 25 de autobuze hibrid, astăzi, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a semnat documentul pentru achiziție.
Reprezentanții Aquatim vor desfășura lucrări de spălare a bazinului de înmagazinare și a rețelelor de apă în două localități din județ, la începutul săptămânii următoare.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara invită publicul timișorean în cadrul programului acțiuni culturale @UMFT, care cuprinde o serie de evenimente specifice.