Skip to main content

La puşcărie, ca la hotel! A fost deschisă prima unitate privată de cazare a deţinuţilor care lucrează în regim deschis

Persoanele private de libertate, care îşi ispăşesc pedeapsa în regim deschis, la Penitenciarul din Timişoara, au şansa de a scăpa de puşcăria clasică.

O firmă din Săcălaz, care foloseşte încă din 2018, deţinuţi pentru diverse activităţi, a deschis un punct de cazare, cu o capacitate de 84 de locuri.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Angajata unei săli de jocuri, ameninţată cu cuţitul, de un bărbat cu cagulă! I-a luat toţi banii din încasări

Norocoşii sunt aleşi de o comisie mixtă, iar printre priteriile de selecţie se numără comportamentul de după gratii şi abilităţile necesare muncii pentru care sunt solicitaţi.

Este un demers pilot, iniţiat conceptual, în luna martie 2022, de către conducerea Administraţia Naţională a Penitenciarelor, am promovat această oportunitate de colaborare în rândul operatorilor economici cu care aveam deja relaţii contractuale, precum şi în rândul celor interesaţi de o colaborare. Totul s-a materilizat în această lună, prin instalarea unui punct de lucru cu cazare permanent, în localitatea Săcălaz”, a explicat directorul Panitenicarului Popa Şapcă din Timişoara, Liviu Marica.

Mai exact, deţinuţii care îşi desfăşoară activitatea la această firmă, pe lângă faptul că sunt plătiţi, sunt cazaţi pe cheltuiala operatorului economic, într-un spaţiu care respectă condiţiile de securitate.Iar de câştigat, câştigă toată lumea: şi deţinuţii, şi agentul economic şi Penitenciarul.

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV Sorin Supuran intră în cursă pentru Primăria Timișoara! Se bate cu Cosmin Tabăra, în interiorul PNL

“Decongestionăm Penitenicarul, cream condiţii de cazare conform standardelor europene, la 4 mp pentru fiecare deţinut, mărim suprafaţa individual şi pentru deţinuţii cazaţi în acest moment, în Penitenciar, iar costurile Penitenciarului pentru întreţinerea şi gestionarea spaţiului scad, cu siguranţă, pentru că sunt în sarcina proprietarului”, a mai spus Marica.

Printre benficiarii acestei unităţi private de cazare sunt deţinuţii condamnaţi pentru infracţiuni la Codul Rutier, pentru infracţiuni economice sau contra patrimoniului sau trafic şi/sau consum de droguri.

O colaborare similară, între mediul antreprenorial şi un penitenicar, mai există la Ploieşti, unde este funcţională o unitate de cazare pentru 40 de deţinuţi.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.