Skip to main content

IPJ Timiş, la ceas de bilanţ! La ce capitole s-au înregistrat creşteri privind criminalitatea?

Activitate intensă a poliţiştilot timişeni, în primele nouă luni ale anului, când şi-au fixat ca obiective: creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră, prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, precum și destructurarea grupărilor infracționale.

Astfel, pentru a asigura siguranța cetățenilor poiţiştii au fost făcut 28 de razii și 421 de acțiuni cu efective mărite, au asigurat ordinea publică la 551 evenimente şi au efectuat 2.253 de patrulări în zona adiacentă unităţilor de învăţământ și 638 de activități educativ-preventive, subliniind importanța colaborării cu comunitatea școlară.

CITEŞTE ŞI: Colterm oprește căldura la Timișoara! Când va reîncepe furnizarea agentului termic?

În ceea ce priveşte apelurile de urgență prin 112, poliţiştii timişeni au participat la 17.058 de intervenții, iar în 12.761 din aceste situații, forțele de poliție au reușit să intervină în mai puțin de 10 minute.

Analiza indicatorilor statistici pentru 9 luni 2023, relevă faptul că infracţiunile sesizate au înregistrat o creștere cu 1,94% faţă de perioada similară a anului 2022, ceea ce din punct de vedere numeric reprezintă cu 207 sesizări în plus, totodată înregistrandu-se o creștere la infracțiunile sesizate cu A.C., cu 4,52% și scădere la cele cu A.N. cu 1,43%. Infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 204(-4,09%) fapte faţă de perioada similară a anului precedent, fiind sesizate 4.786 de infracţiuni ceea ce reprezintă 44,11% din totalul infracţiunilor sesizate şi 67,21% din infracţiunile judiciare sesizate”, anunţă IPJ Timiş.

Infracţiunile de furt au scăzut cu 177 de fapte (-5,75%) faţă de perioada similară a anului precedent, fiind sesizate 2.902 infracţiuni ceea ce reprezintă 26,74% din totalul infracţiunilor sesizate, 40,75% din infracţiunile judiciare sesizate şi 60,63% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului.

Au scăzut infracțiunile de furt din locuințe cu 32,65% (-111), din societăți comerciale cu 12,98 % (-67), din buzunare cu 49,28% (-102) şi furturile din autovehicule cu 29,69% (-125).

Tâlhăriile au crescut cu 13,89% (+5), de la 36 la 41, însă din cele 41 de fapte de anul acesta doar în 2 cazuri polițiștii mai efectuează verificări pentru depistarea autorilor, în celelalte cazuri autorii au fost depistati față de ei fiind dispuse măsuri preventive.

Infracţiunile stradale sesizate (985) reprezintă 9,07% din totalul sesizărilor, acestea înregistrând o scădere faţă de perioada similară 2022 cu 10,21%, respectiv cu 112 fapte mai puțin, iar din totalul faptelor stradale sesizate 62,74% se săvârşesc pe raza municipiului Timişoara (618);

Din sfera stradală, 16 infracțiuni de lovire sunt în plus față de anul trecut, crescând de la 181 de fapte la 197.

Cu privire la siguranţa rutieră, la nivelul I.P.J. Timiş, în perioada analizată, accidentele grave au scăzut cu 30, de la 76 la 46, numarul persoanelor decedate a scăzut cu 17 (-39,53%) de la 43 la 26, iar numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 24 (-48,98%) de la 49 la 25.

Polițiștii rutieri și de ordine publică au întocmit 1.116 dosare penale şi au aplicat 60.223 de sancțiuni contravenţionale.

CITEŞTE ŞI: De la Timișoara pe marile scene ale lumii! Povestea fascinantă a Mariei Casima, copila care va performa pe scena Unexpected, de la Iulius Mall

Pentru menținerea unui climat de siguranță rutieră, polițiștii timișeni au efectuat 1.271 de testări cu aparatul drugtest, iar cu aparatul etilotest au fost efectuate 31.040 de testari.

De asemenea, în urma activităților specifice desfășurate polițiștii au realizat 85 de constatări pe linia traficului de droguri.

„În ceea ce priveşte traficul de droguri, acesta este în competenţa Brigăzilor de Crimă Organizată, dar în acelaşi timp rămânem un partener, pentru ştim că este un domeniu extrem de important dar, în acelaşi timp, extrem de păgubos pentru toată lumea. Avem 85 de constatări făcute numai de poliţişti, pe deţinere şi trafic de droguri, lucrări care au fost transmise organelor abilitate pentru continuarea cercetărilor, iar una dintre speţele care a fost şi mediatizată şi care a plecat din aportul informativ al colegilor mei de la IPJ, este acea cultură din care a fost ridicată cantitatea de peste 1,5 tone de cannabis. Asta demonstrează, o dată în plus, că atenţia noastră este ridicată în acest domeniu”, a explicat chestor Alin Petecel, şeful Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Referitor la siguranţa în şcoli se înregistrează o scădere a numărului de fapte, fiind înregistrate 30 de fapte în primele 9 luni 2023, față de 71 în perioada similară 2022.

Pe genuri de infracţiuni, situaţia se prezintă astfel: lovirea sau alte violenţe 16 fapte faţă de 50 (-34), furturi 5 fapte faţă de 8 (-3), vătămare corporală din culpă 2 fapte faţă de 2 (0), amenințare 1 faptă faţă de 2 (+1), distrugere 1 faptă faţă de 2 (-1), port obiecte periculoase 2 fapte faţă de 3 (-1).

Cu privire la violența în familie, s-a înregistrat o creștere a infracțiunilor, fiind întocmite 541 de dosare penale, iar in perioada de referință a anului trecut au fost întocmite 488 de dosare penale.

Concomitent cu măsurile dispuse, s-au înregistrat creșteri la emiterea ordinelor de protectie provizorii, politistii emițând anul acesta 220 de ordine de protecție provizorii, iar în primele 9 luni ale anului trecut au fost emise 119.

Activitatea de cercetare penală a înregistrat o scădere a numărului de dosare rămase în lucru cu AN -231 și o creștere la AC +641 faţă de începutul perioadei.

Persoanele împotriva cărora au fost dispuse măsuri preventive (436) reprezintă 19,65% din totalul suspecţilor (2218), măsurile preventive înregistrând o scădere faţă de anul trecut cu 18,50%, respectiv cu 99 măsuri mai puțin.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.