Skip to main content

Investigaţie de ultimă generaţie, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara! Poţi detecta osteoporoza într-o fază incipientă

DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) este dispozitivul medical utilizat în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului Victor Babeș Timișoara pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fracturi.

Aparatul, care este un instrument cu un nivel de precizie foarte ridicat, permite măsurarea densității osoase și a compoziției corporale.

Dispozitivul utilizează două tipuri de raze X de energii diferite pentru a măsura cantitatea de țesut osos și grăsime într-o anumită regiune a corpului.

CITEŞTE ŞI: Patru milioane de euro, investite în apropiere de Timişoara! Se deschide un centru de sortare a ambalajelor din sticlă, plastic şi metal

Astfel, se poate determina densitatea osoasă și se pot identifica eventualele pierderi de masă osoasă asociate cu osteoporoza sau alte afecțiuni.

„Investigația este recomandată femeilor care au trecut de vârsta de 65 de ani, și asta pentru că riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârsta. De asemenea, se recomandă femeilor care au trecut printr-o menopauza prematură, deoarece scăderea nivelului de estrogen este asociată cu pierderea densității osoase. Recomandarea pentru efectuarea analizei se face și în cazul persoanelor cu istoric familial de fracturi sau osteoporoză ori al celor care utilizează pe termen lung corticosteroizi. Nu în ultimul rând, investigația este necesară persoanelor care suferă de boli endocrine, boli pulmonare cronice sau gastro-intestinale”, spune Diana Manolescu, medic primar radiolog – Spitalul Victor Babeș.

DEXA permite, pe lângă diagnosticarea osteoporozei și monitorizarea eficacității tratamentului împotriva acestei afecțiuni, și evaluarea compoziției corporale, distribuirea țesutului adipos și a masei musculare în diferite parți ale corpului.

„Investigația nu este complicată și nu durează mai mult de câteva minute. Aparatul realizează o măsurare și o analiză a densității osoase la nivelul coloanei lombare și a șoldului. În cazul scanării DEXA, rezultatele sunt exprimate în două mărimi: T-score pentru densitatea osoasă și Z-score pentru pierderea de masă osoasă. Dacă valoarea T-score este mai mică de -2,5, vorbim de Osteoporoză. Pentru o valoare între -1 și -2,5, avem în vedere o Osteopenie. Peste -1, sunt valori normale ale densității. Cât privește Z-score, valorile sub -2.0 indică o cauză secundară pentru pierderea de masă osoasă”, mai spune medicul Diana Manolescu.

Investigația se realizează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș contra cost.

Programările se pot face de luni până vineri, între orele 8.00 si 14.00, la telefon 0746741611.

CITEŞTE ŞI: Crimă la Timișoara! Un bărbat a fost înjunghiat, în mijlocul străzii

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.