Skip to main content

Încep lucrările la centura de vest a Timișoarei! Contractul de execuție va fi semnat, mâine, de Sorin Grindeanu și constructorul turc care a câștigat licitația

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, vine mâine la Timișoara pentru a semna contractul de proiectare şi execuție a centurii de vest, cu compania turcă Nurol Insaat ve Ticaret AS.

Noua variantă de ocolire din vestul municipiului Timișoara va avea un profil de 4 benzi (2 benzi pe sens), iar pe traseul acesteia vor fi construite inclusiv:

  • un pasaj peste DN59 și peste linia CF100 (750 m),
  • un pasaj peste DN6 și linia CF133 (450 m),
  • un pod peste râul Bega și peste rezervoarele de nămol (450 m).

Pentru asigurarea relațiilor de trafic contractul prevede și amenajarea a 4 noduri rutiere:

  • Nod rutier la intersecția cu DN69 (E671) și cu Drumul Național Centura Timișoara (DNCT),
  • Nod rutier la intersecția cu DN6,
  • Nod rutier la intersecția cu DN59A,
  • Nod rutier la intersecția cu Radiala Nouă de Vest (C30).

Centura de vest va avea 13,9 kilometri și porneşte din zona localităţii Utvin, traversează Săcălazul şi se întinde până la sensul giratoriu de lângă Sânandrei, pe DN 69 Timișoara – Arad.

Contractul, finanțat prin Programul Transport, prevede o durată maximă de 30 de luni pentru proiectare și execuție (6 luni perioada de proiectare și 24 de luni perioada de execuție a lucrărilor), iar valoarea estimată a investiţiei este de 1,41 miliarde de lei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.