Curte interioară cu acoperiș din sticlă, teren de sport la înălțime și zeci de laboratoare! Primele imagini cu campusul dual din Timișoara, o investiție de 35 milioane de euro

Proiectul Campusului Dual din Timișoara prinde contur. Studiul de fezabilitate este gata și urmează să fie votat de consilierii locali în următorul plen.
Potrivit documentației, campusul va putea găzdui 312 elevi și 156 de studenți. În cele 4 etaje ale clădirii vor funcționa 24 de săli și laboratoare preuniversitare, 12 săli și laboratoare universitare, ateliere pentru construcții, electrice, electronică și telecomunicații, industria apei, mecanică, robotică și horeca, precum și o mediatecă și un centru digital.
Totodată, investiția prevede amenajarea unei aule de 300 de locuri, unei săli mari de sport, unui teren de sport în aer liber, pe acoperiș, și unui parc de 2 hectare, de care vor beneficia și locuitorii din zonă.

Clădirea cu spații educaționale este gândită în așa fel încât să găzduiască atât liceeni, cât și studenți, iar sălile de clasă sunt separate de zona cu ateliere, auditoriu, sală de mese sau de sport.
Pentru a aduce lumina naturală în interior, parterul include fante speciale, iar iar clădirea înaltă este construită în jurul unui atrium central – un spațiu deschis care permite luminii soarelui să pătrundă în zonele de circulație. Aceste elemente contribuie la crearea unor zone primitoare pentru socializare și recreere, atât în interiorul, cât și în jurul campusului.
“Specificul funcțional al metodologiei de învățământ necesită atât comasarea unor categorii de vârstă diferite (liceeni și studenți), cât și alăturarea unor tipuri diferite de spații educaționale. Integrarea acestor spații într-o singură clădire se face prin fuziunea dintre o prismă multietajată, ce conține sălile de clasă și o dală prelungită pe orizontală, ce înglobează spațiile care pot să rămână conectate cu nivelul solului (ateliere specializate, auditoriu, sală de mese, sală de sport).
Volumul compact al parterului are nevoie de câtvea perforații pentru a aduce lumină naturală în interior. Volumul etajat este organizat în jurul unui atrium central care permite soarelui să pătrundă în zonele de circulație. Spațiile exterioare și interioare generate astfel vor putea găzdui o colecție diversificată de zone de socializare și recreere”, se arată în descrierea investiției, anexă la proiectul de hotărâre de aprobare a SF-ului.

În ceea ce privește cazarea tinerilor, investiția include un cămin cu o capacitate de 100 de elevi și studenți, iar terenul de 3 hectare din Calea Buziașului, pus la dispoziție de Primărie, permite amenajarea a încă două cămine.
Pentru realizarea campusului, s-au reunit 31 de parteneri într-un Consorțiu Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, din care fac parte: Primăria, Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I, Inspectoratul Școlar, șapte licee, 16 companii și trei asociații ale mediului de afaceri.
Practic, consorțiul va urmări dezvoltare învățământului profesional centrat pe nevoile pieței muncii prin creșterea numărului de domenii și de calificări.

„E un proiect al orașului în care ne-am unit forțele primăria, universitățile, școlile și mediul de afaceri. Timișoara este un pol economic important în întreaga regiune, dar ne confruntăm cu lipsa forței de muncă calificate. Prin acest proiect vrem să atragem în oraș tineri care vor să învețe și teorie și practică și care apoi să rămână în Timișoara pentru că își găsesc un loc de muncă atractiv. Prin acest proiect îi vom pregăti în domenii variate, de la horeca la mecanică și robotică”, spune primarul Dominic Fritz.
Investiția este estimată la 35 de milioane de euro (TVA inclus), dintre care 20,8 milioane de euro au fost accesați prin PNRR.

Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

La Timișoara, iarba va fi tăiată ici și colo! Primăria vrea să tundă spațiile verzi pe porțiuni, ca să încurajeze biodiversitatea

Primarul din Belinț a câștigat lupta cu ANI, după aproape trei ani de procese! Inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil pentru că a încercat să respecte legea

Și tu poți să ajuți un elev de elită! Apel pentru sponsorizarea Olimpiadei Naționale de Limba Română pentru Minorități, organizată la Timișoara!

Afecțiunile necanceroase, tratate cu ajutorul radioterapiei, la OncoHelp Timișoara!

TikTok-erul Alin Borcan a făcut spectacol după percheziții! A ieșit dezbrăcat, cu o armă tip airsoft, și a început să amenințe în stânga și în dreapta

Colegiul Național Pedagogic din Timișoara găzduiește prima ediție a competiției interregionale de dezbateri academice Peda Open!

Mașină cuprinsă de flăcări, în mers! Șoferița a reușit să se salveze la timp

Descinderi în Timișoara și încă două localități din județ! Acțiunile au legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu

Se fac primii pași pentru proiectarea Centurii Timișoara Vest! Tronsonul de nici 14 kilometri trebuie să fie gata în doi ani și jumătate

CCIA Timiș continuă seria seminariilor online sectoriale România-Israel!

Accident înfiorător! Trei tineri au „zburat” cu mașina pe câmp, după ce șoferul a pierdut controlul volanului

Hai să-ți înnoiești garderoba, la prețuri de producător! La Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare!

Ca în filmele SF! La Timișoara, viitorii doctori vor învăța tehnici medicale cu ajutorul realității virtuale și mixte! Proiect de peste 2 milioane de euro

Bullyingul și violența în școli, în dezbatere la UVT! Deputatul Marilen Pirtea promite că cele mai importante concluzii vor fi transpuse în lege

Viața de stradă, greu de lăsat în urmă! De la începutul anului, polițiștii locali au ridicat peste 100 de cerșetori, însă cei mai mulți s-au întors înapoi

Transferuri de bani fără granițe! MoneyGram lansează aplicația Money Transfers în România

„Timișoara înflorită”, noua campanie de promovare a orașului! Turiștii vor descoperi cele mai instagramabile locuri, prin traseele tematice recomandate de Visit Timișoara!

Lasă un răspuns