Skip to main content

Hubul de sănătate de la Timişoara, în linie dreaptă! Rafila spune că în câţiva ani, Spitalul Judeţean va deveni unul regional, în adevăratul sens al cuvântului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat astăzi, şantierul de la Spitalul Judeţean Timişoara, unde se ridică un adevărat hub de sănătate, cu secţii de Ugenţe şi ATI, dar şi un Centru de Mari Arşi.

Lucrările au început pe data de 12 iunie 2023, trebuie să fie gata în 26 de luni, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la 66 de milioane de euro.

“Ministerul Sănătăţii a sprijinit foarte mult infrastructura de sănătate şi programele majore de sănătate din Timişoara şi din judeţul Timiş, atât în ceea ce priveşte dotările cu echipamente medicale a spitalului şi a celorlalte spitale din judeţ, programele de sănătate, cât iată şi obiective majore de infrastructură. Prin realizarea acestui obiectiv şi a altora, noi vrem să facem din Spitalul Judeţean, poate primul spital regional de urgenţă de facto, întru-un complex functional, modernizat şi care să acopere nevoile de sănătate din această zonă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Dorel Săndesc.

La finalul lucrărilor, noua clădire va găsdui un Centru de Arsi, cu şase paturi pentru mari arşi, şase paturi pentru arşi intermediari şi post-critici şi cinci paturi pentru microchirurgie si chirurgie reconstructive.

CITEŞTE ŞI: Video: Incendiu uriaş, la un motel şi un restaurant! Au intervenit pompieri din două judeţe

De asemenea, va fi o secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă cu 27 de paturi, un bloc operator cu 25 de săli de operatie, spaţii de sterilizate, farmacie, spaţii administrative şi logistice, spaţii tehnice şi o Unitate de Primiri Urgenţe cu 58 de posturi.

Alte două investiţii similare vor fi la Bucureşti şi la Târgu Mureş, însă investiţia de la Timişoara este singura la care au început lucrările.

“Centrul de la Timişoara este cel mai avansat. Am semnat, de asemenea, contractul la Târgu Mureş şi urmează să-l semnăm şi pe cel de la Bucureşti.  Deja aici s-a amenajat terenul, se realizează protecţia diverselor tipuri de instalaţii, care există aici, pe teren şi în cadrul complexului judeţean de urgenţă Timişoara, unde va exista această nouă clădire care va oferi 12 locuri noi pentru pacienţi cu arsuri grave sau de nivel intermediar. Ele vor fi interşanjabile, în sensul că există acelaşi sistem constructiv. Vom regăsi la fel şi la Târgu Mureş şi la Bucureşti, cu câte 12 unităţi de tratare a pacienţilor cu arsuri”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Rafila aminteşte de tragedia de la Colectiv, când pacienţii cu arsuri grave nu au avut loc în spitalele din România.

El spune că nicio ţară nu poate fi pregătită pentru astfel de nenorociri cu multe victime, aşa că transferurile în străinătate vor fi luate în calcul şi pe viitor.

“Vreau să mai înţelegem un lucru care este foarte important şi, din păcate, în spaţiul public se transmit informaţii care nu corespund realităţii. Nicio ţară din lume nu poate să amenjeze atâte de multe paturi pentru pacienţii arşi care ar putea să deservească în caz de urgenţă,  catastrofă, astfel de pacienţi şi trebuie să existe şi posibilitatea  rezolvării la nivel national, dar şi prin parteneriate şi în curând  vom semna un acord în acest sens, cu Guvernul Belgian, ca să existe o legiferare şi un mecanism predictibil, ca să ştim ce facem cu aceşti pacienţi, în caz de catastrofă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Clădirea de la Timişoara, care va fi una devărat hub de sănătate, va fi avea şi un heliport unde elicopterul SMURD va putea ateriza cu victimele în stare gravă.

Finantarea obiectivului este asigurată prin proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finantat printr-un împrumut de la Banca Mondială.

CITEŞTE ŞI: Răfuială în Primăria Săcălaz! După răscoala localnicilor, edilul a început epurările în instituţie!

La finalul investiţiilor, Spitalul Judeţean din Timişoara va devni un adevărat spital regional, aşa cum vor fi cele care urmează să fie construite la Iaşi, Craiova şi Cluj.

„Cred că Spitalul Judeţean Timişoara poate să devină un spital regional, prin dezvoltarea nu numai a serviciilor obişnuite, ci şi prin dezvoltarea unui centru de excelenţă, în câteva domenii, cum ar fi politrauma sau neurochirurgia, astfel încât, spitalul din Timişoara, în decurs de câţiva ani, nu foarte mulţi, să poată să aibă exact aceleaşi funcţiuni ca şi un spital regional. El ar putea să se adauge celorlalte trei spitale reginale care au început”, a mai spus Alexandru Rafila.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Compania aeriană HiSky a lansat un proces de recrutare extins pentru piloți și însoțitori de bord, deschizând oportunități pentru candidații cu diverse niveluri de experiență.

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public.

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

Gândaci, mizerie de nedescris și produse neconforme! Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii OPC în urma controalelor la două restaurante din Timișoara.

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

Comuna Săcălaz  este sufocată de rampele ilegale de gunoi care se întind pe zeci de hectare şi unde sunt aruncate peturi, sticle, deșeuri menajere, materiale de construcții, cauciucuri şi ambalaje de tot felul.

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Porțile festivalului Neversea se vor redeschide în vara anului 2024 pentru cea de-a șasea ediție a evenimentului, care promite să aducă energia, culoarea și răsărituri de neuitat pe plaja din Constanța.