Skip to main content

Hai să descoperi „harta secretă” a Timişoarei! UVT te invită la un documentar captivant care îţi va arăta oraşul, dintr-o altă perspectivă

Miercuri, 14 iunie, de la ora 18:30, UVT îi invită pe timişoreni, la Cinema Victoria, la premiera unui film cum nu se poate mai captivant – „Ochiul de sticlă”, pentru descoperirea unui nou teritoriu din „Harta Secretă”.

Este un documentar despre fotografii din Timișoara și primele ateliere fotografice din oraș.

Filmul imortalizează, la propriu, o istorie a orașului de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent: experimente curajoase, femei-fotograf, Revoluția din 1989, avangarda artistică.

CITEŞTE ŞI: Logics and shapes – artă contemporană din 12 tone de andezit, oțel și metal!

Documentarul face parte din seria „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, proiect în care Adriana Babeți, alături de o echipă minunată, explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante, ale Timișoarei și îi aduce în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai locului. Descoperirile lor au fost transpuse în mai multe filme documentare.

„Ochiul de sticlă” este un film încărcat de melancolie, realizat de echipa „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” și de regizorul Titus Muntean. Proiecția durează 30 de minute și este urmată de o discuție cu echipa Hărții secrete (Adriana Babeți, Cristi Văduva, Uțu Pascu, Țuțu și Silvia Hrin, Alex Condrache), cu Titus Muntean, regizorul filmului, precum și cu invitații noștri: Constantin Flondor, Cristian Graure, Pusha Petrov.

Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare. Rezervarea este valabilă până la ora începerii evenimentului, locurile neocupate fiind redistribuite ulterior. Mai multe informații la: https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/harta-secreta-ochiul-de-sticla/.

„Istoria orașului, adusă în actualitate prin acest film, devine o arhivă vie a comunității noastre. Îi mulțumim profesoarei universitare și scriitoarei Adriana Babeți, dar și celorlalți colegi din echipa de producție, pentru secvențele pe care le-au recuperat și le-au transformat într-o povestire referențială pentru cetatea Timișoarei”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, fiind finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

CITEŞTE ŞI: ”Teatrul” de Pascal Rambert – o nouă producție TGST, prima din stagiunea viitoare!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.

Topul Firmelor din Județul Timiș, ediție aniversară! Când are loc evenimentul?

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș va găzdui cea de-a 30-a ediție aniversară a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, desfășurată sub sloganul: “TOP 30 – Împreună pentru afaceri de succes”.  

Pascal Bruckner, invitat de onoare la deschiderea anului universitar de la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a dat startul noului an universitar 2023-2024 printr-o ceremonie de excepție, avându-l ca invitat special pe celebrul romancier și eseist francez, Pascal Bruckner.

“Nu există drog mai tare decât sexu’!” Rapperul care invocă drogurile, pe scenă, exclus din programul TM2023

Rapperul Guess Who, pe numele său real Laurenţiu Mocanu, a fost oprit miercuri, pentru un control de rutină în traficul din Bucureşti, iar rezultatul DrugTestului a fost pozitiv.

Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Muzeul Național al Banatului și Asociația Inițiativă în Educație au pregătit pentru cei interesaţi de univers, o expoziţie inedită, care va fi vernisată miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:00.

Cursuri de prim ajutor, în şcolile din Timişoara! 30 de licee şi şcoli gimnaziale s-au înscris deja în proiect

Astăzi, la Timişoara, Inspectoratul Şcolar, Primăria şi Inspectoratul pentru Situaţiide Urgenţă au semnat un protocol de colaborare pentru pregătirea elevilor de a face față unor posibile situații de risc sau de urgență.