Skip to main content

Foto&Video: Imagini spectaculoase cu sistemul solar! Studenții și elevii au parte de un planetariu de ultimă generație, în cadrul UVT

După o investiție importantă în modernizarea și dotarea cu echipamente ultramoderne, primul planetariu înființat în România și-a redeschis astăzi porțile!

Este vorba despre aparatul de proiecție al Universității de Vest din Timișoara, care își transpune publicul într-un peisaj cu totul unic și special, călătorind de-a lungul timpului în spațiu printre planete, galaxii, constelații și găuri negre.

Întrucât proiectorul original, care este de tip Zeiss ZKP-1, prezenta mai multe probleme, fiind într-o stare defectuasă, i-a fost alăturat un nou echipament de proiecție, cu ajutorul căruia a devenit funcțional în proporție de 90%.

„Acum, (n.r. planetariul UVT) este singurul planetariu din România care are ambele dispozitive funcționale, cu care se pot face lucruri foarte importante, să trezim interesul, speranța și să îi facem pe cei tineri și nu numai, să viseze! (…) Efortul nu a fost simplu, ne-am confruntat cu situații de ordin mecanic, logistic, nu am putut să instalăm dispozitivul cum am vrut”, a spus Mihail Lungu, profesor la Facultatea de Fizică, din cadrul UVT.

Planetariul se află în cadrul Facultății de Fizică a UVT și este destinat mediului educațional, astfel că acesta poate fi vizitat, gratuit, pe tot parcursul anului, de studenții și elevii din vestul țării și nu numai. De fapt, planetariul din Timișoara urmează să își deschidă porțile, în curând, și pentru cei din Piatra Neamț.

„Suntem conștienți de faptul că fizica și științele exacte nu mai prezintă un interes așa de mare, că tinerii se îndreaptă spre alte ocupații, meserii. Acesta este motivul din umbră pentru care am făcut efortul, de a-i atrage prin intermediul astrofizicii și astronomiei spre fizică, spre științe în general”, transmite Florin Secoșan, coordonator al activității planetariului UVT.

Primul planetariu înființat în România, cel de la Universitatea de Vest din Timișoara, a fost instalat în urmă cu aproape șaizeci de ani, de către profesorul și rectorul Ioan Curea. Dispozitivul a trecut printr-o etapă de modernizare și dotare cu echipamente de generație nouă, intrând în rețeaua internațională a planetariilor în anul 2023.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Topolovăţu Mare

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Topolovăţu Mare.

Nicolae Robu va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării (P)

Nicolae Robu, candidatul Alianței PSD-PNL pentru Primăria Timișoara, va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării. Robu vrea să readucă orașul la statutul de altădată și va susține dezvoltarea afacerilor pe plan local.

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Peciu Nou

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Peciu Nou.

Preambul pentru viitorul Consiliu Local: PSDPNL s-a aliat cu AUR și Șoșoacă împotriva lui Dominic Fritz în Biroul Electoral (P)

După ce Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a decis că Nicolae Robu a încălcat legea prin lipirea de afișe peste cele ale contracandidaților și a dispus înlăturarea lor, reprezentanții PSDPNL au contestat hotărârea la Biroul Electoral de Circumscripţie Județeană Timiş.

Corpul de Control al primarului Fritz, la Spitalul Municipal pentru RMN-urile ”cadou” făcute unui clan din oraș

Primarul Timişoarei anunţă verificări ample, la Spitalul Municipal, după ce fosta directoare s-a lăudat cu favorurile pe care le-a făcut ţiganilor de pe Loga, pentru a le câştiga bunăvoinţa.