Skip to main content

Directorul general al Teatrului Național Timișoara, Ada Hausvater, câștigă premiul Constantin Brâncoveanu la categoria Teatru

Ada Hausvater, directorul general al Naționalului timișorean, a fost recompensată cu Premiul Galei Constantin Brâncoveanu, la secțiunea Teatru.

Juriul  care a acordat premiile din acest an a conferit Adei Hausvater această distincție ca o binemeritată recunoaștere a relevanței și a excelenței  parcursului său în domeniul teatrului.

CITEŞTE ŞI: Refuzat de administraţia Fritz, Liceul de Artă din Timişoara ajunge la Mitropolia Banatul! Alfred Simonis anunţă o finanţare de 6,8 milioane de euro, din partea Guvernului

În prezentarea introductivă, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, teatrolog reputat, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Târgu Mureş, preşedinte și, ulterior, președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – Secția Română, a elogiat cariera Adei Hausvater, atât în direcția managementului teatral, remarcând viziunea și calitatea leadership-ului său, traduse în evoluția Teatrului Național din Timișoara și în rolul managerului Teatrului Național în inițierea, pregătirea și impactul la nivel național și internațional al Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023, cât și în ceea ce privește calitatea proiectului său regizoral de recuperare a clasicilor pentru spectatorul secolului al XXI-lea.

În egală măsură, Ludmila Patlanjoglu a insistat asupra carierei didactice a Adei Hausvater, insistând asupra faptului că implicarea sa în educația viitorilor actori, în calitate de conferențiar universitar al Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, a început să determine, dincolo de un program coerent de sprijin pentru studenți, apariția unor valori actoricești individuale, recunoscute prin premii importante – Premiul UNITER pentru debut, Marele Premiu, Premiul pentru cel mai bun actor și Premiul publicului la Gala Tânărului actor HOP etc.

La rândul său, Ada Hausvater a subliniat importanța profesionalismului, a valorii care este singurul vector capabil de a asigura evoluția în societate, arătând că Teatrul Național din Timișoara este, din acest punct de vedere, un exemplu de bune practici, în sensul importanței deosebite pe care a acordat-o în toți cei 18 ani de când conduce Teatrul Național din Timișoara impunerii valorii profesionale, deși a început acest drum ca cea mai tânără și singura femeie – director de teatru național.

Totodată, Ada Hausvater a ținut să salute atitudinea democratică a Ministerului Culturii care a lăsat decizia evaluării managerilor de teatru în mâna comisiilor de specialitate și să facă o reverență membrilor comisiei care a avut curajul să deschidă această poartă unui tânăr regizor, exclusiv pe baza valorii și coerenței unui proiect de management.

„Întreaga mea carieră a început cu o onestitate absolută. Am crezut tot timpul în valoare și, având șansa unei educații minunate, aveam posibilitatea să aleg multe cariere. De optsprezece ani conduc Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Am avut șansa de a întâlni acolo profesioniști care au pus accentul pe valoare și care, totodată, au riscat și au câștigat, într-un final, deoarece, iată, Teatrul Național din Timișoara funcționează foarte bine. Întreaga mea carieră de director a avut complet legătură cu faptul că sunt regizor de teatru. Dacă în acest moment Teatrul se dezvoltă și merge pe atât de multe direcții – de la dezvoltarea trupei la dezvoltarea spațiilor de spectacole, la dezvoltarea Fabricii de decoruri, la faptul că Festivalul nostru de teatru  a devenit un festival internațional, punând în centru dramaturgia românească într-un context internațional, toate au legătură cu acest instinct care se numește regia de teatru. Teatrul înseamnă viața însăși. Teatrul ne dă posibilitatea să alegem. Noi toți suntem mult mai bogați prin faptul că, mergând la teatru, învățăm să ascultăm, învățăm să comunicăm, învățăm să fim generoși. Apreciez faptul că Fundația Alexandrion privește către Teatrul Național din Timișoara, condus de cineva care, deși atunci când a început, era foarte tânăr, a dezvoltat un sistem teatral bazat fundamental pe valoare. Vreau să mulțumesc colegilor mei din Timișoara și, nu în ultimul rând, publicului. Aș vrea, în final, să transmit, în special celor tineri, un gând: să aibă încredere că, întotdeauna, o floare face primăvară”, a precizat Ada Hausvater în discursul său de mulțumire.

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, eveniment organizat de Fundația Alexandrion, își propune să „răsplătească munca și dedicarea de-o viață a oamenilor de cultură din România și din străinătate, care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii de cunoaștere”, declară organizatorii.

Această recunoaștere vine ca o onorantă completare a distincțiilor conferite de foruri din România și din străinătate directorului general al Teatrului Național de-a lungul timpului.

CITEŞTE ŞI: Universitatea de Vest din Timișoara, recunoscută la nivel european pentru proiectul „From mine to river. The Water Guardians”

Distribuie pe rețele de socializare

Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.