Skip to main content

Refuzat de administraţia Fritz, Liceul de Artă din Timişoara ajunge la Mitropolia Banatul! Alfred Simonis anunţă o finanţare de 6,8 milioane de euro, din partea Guvernului

După ce a cumpărat clădirea în care a funcţionat Inspectoratul Şcolar Timiş, Mitropolia Banatului va achiziţiona şi fostul Liceu de Artă.Banii necesari, aproape 7 milioane de euro, provin dintr-o finanţare acordată de Guvern, după cum anunţă preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfres Simonis.

Cele două construcţii, aflate în centrul Timişoarei, au fost retrocedate în anul 2005 Fundaţiei Caritatea, care le-a ulterior le-a vândut către SC Studium Green SRL.

CITEŞTE ŞI: Universitatea de Vest din Timișoara, recunoscută la nivel european pentru proiectul „From mine to river. The Water Guardians”

Este vorba despre un dezvoltator imobiliar din Cluj  care a vrut să construiască acolo un turn de belvedere, un hotel, o parcare subterană cu trei niveluri, un complex de locuinţe şi spaţii culturale.

PUZ-ul pentru această investiţie, a fost votat în 2019 şi avea o valabilitate de trei ani, timp în care au aspru criticat, atât de proprietarii clădirilor din zonă, printre care şi Mitropolia Banatului, cât şi de alţi timişoreni.

În cele din urmă, SC Studium Green SRL a renunţat la proiect şi a decis să vândă cele două clădiri şi terenul aferent, de 8.365 de metri pătraţi.

Primăria Timişoara a refuzat să îşi exercite dreptul de preemţiune, din cauza preţului de 9,4 milioane de euro plus TVA.

Ulterior, proprietarul a vândut una dintre clădiri către Mitropolia Banatului, urmând ca acum să vândă şi clădirea în care a functionat Liceul de Artă.

“Mai multe clădiri și terenuri din centrul Timișoarei rămân în patrimoniul local cu ajutorul Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, care va acorda o finanțare de 6.8 milioane de euro Mitropoliei Banatului pentru a le achiziționa. Mai exact, este vorba despre fostul Liceu de Artă (Școala Israelită), dependințele acestuia și terenul aferent ansamblului, aflate în inima orașului. Comunitatea Evreilor din Timișoara, prin Fundația Caritatea, a redobândit drepturile asupra acestor clădiri în 2005, iar ulterior aceasta le-a vândut către un investitor imobiliar, care nu a mai dezvoltat niciun proiect, iar Mitropolia Banatului a cumpărat în primă fază fostul Inspectorat Școlar, pe care l-a și renovat, valoarea investiției, de peste 3 milioane de euro, urmând a fi restituită Arhiepiscopiei Timișoara tot de către Guvern”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.

Mitropolia Banatului vrea să reintroducă ansamblul de clădiri în circuitul şcolar, astfel că planul este de a dezvolta, pe terenul de 8.365 de metri pătraţi, un centru educational.

“Ideea achiziționării a pornit de la Mitropolitul Ioan, cu care am avut numeroase discuții pe acest subiect și am putut milita la București pentru ca aceste clădiri care fac parte din istoria Timișoarei să nu își schimbe destinația”, a mai spus Simonis.

CITEŞTE ŞI: Bunicuţ dispărut fără urmă! Ajută-i familia să îl găsească

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.

VIDEO: Fritz cântă Imnul României, la pianul din Piaţa Libertăţii!

Timişorenii care au trecut, în această după amiază, prin Piaţa Libertăţii, au avut parte de un moment artistic inedit.

Sărbătorește Ziua Națională, la teatru! TNTm prezintă trei spectacole în cadrul evenimentul „1 Decembrie Cultural”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește Ziua Națională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Programul evenimentelor de la Timişoara, organizate de Ziua Naţională

România sărbătorește astăzi 1050 de ani de la Marea Unire! Ziua Naţională este marcată la Timişoara, prin parade militare, slujbe religioase și depuneri de coroane.

Haos în vămile din vestul ţării! Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi!

A început minivacanţa de 1 Decembrie, iar românii care aleg să petreacă peste hotare, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.

FOTO/VIDEO Repetiția generală pentru parada de 1 Decembrie, de la Timișoara!

Repetiția generală pentru parada de Ziua Națională a României a început în urmă cu puțin timp, la Timișoara.