Skip to main content

Delegație niponă, în vizită la CCIA Timiș! Au fost puse bazele unei colarorări și va fi organizat la Timișoara un Forum de Afaceri!

O delegație de oameni de afaceri din Japonia și reprezentanți români ai unor firme japoneze de renume au avut o întâlnire la CCIA Timiș, parte a vizitei oficiale a delegației nipone la Timișoara.

Scopul întâlnirii a fost acela de documentare privind oportunitățile de afaceri și investiții oferite de județul Timiș și de informare privind activitățile CCIA Timiș.

Din delegația niponă au făcut parte: Daisuke KUDO – Vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Japonezi din România (JBA-R), Hiroshi KUDO – Secretar și Șeful Secției Economice Economice a Ambasadei Japoniei în România și reprezentanți ai unor companii japoneze prezente pe piața europeană și românească: HITACHI Europe (energie, mobilitate, tehnologii digitale și ecologice), ITOCHU Corporation (proiecte de infrastructură, dverse tipuri de comerț), TAKENAKA EUROPE (proiecte de construcții, designing), YUSEN LOGISTICS (soluții de transport, logistică, lanț de aprovizionare, MAKITA EUROPE (producător de echipamente electrice și preumatice profesionale), FUJITSU (IT și telecomunicații), E&M Corporation (dezvoltare software), NIPPON EXPRES (servicii de logistică).

Vicepreședintele JBA-R a prezentat activitatea și rolul asociației, după care fiecare reprezentant al delegației și-a prezentat domeniul de activitate.

Oficialul Ambasadei Japoniei a vorbit despre Expoziția Mondială Osaka 2025 având ca temă “Designing Future Society for Our Lives”, unde va fi prezentă și România cu un pavilion național. Expoziția se desfășoară în perioada 13 aprilie – 13 octombrie 2025, iar în luna iunie va fi stabilită Ziua Națională a României. Totodată, Ambasada Japoniei va organiza la București o întâlnire cu reprezentanți ai Guvernului României și oameni de afaceri din țară referitor la participarea la evenimentele dedicate României în pavilionul național.

După scurte prezentări ale economiei județului Timiș și ale activităților CCIAT, cu accent pe serviciile oferite comunității de afaceri și pe evenimentele economice premieră, reprezentanții Camerei au lansat câteva propuneri de colaborare concerete, respectiv: participarea CCIAT cu o delegație de oameni de afaceri timișeni la Expo Osaka 2025 și organizarea la Timișoara a unui Forum de Afaceri România-Japonia în domenii de interes pentru companiile japoneze, precum: IT&C, infrastructură, logistică, energie regenerabilă, comerț. Forumul de afaceri va fi dublat de o expoziție și o seară a culturii japoneze.

Pentru materializarea acestei agende de lucru, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, va avea o întrevedere, la București, cu E.S. Ambasadorul Japoniei, și cu conducerea JETRO – Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior.

Oaspeții niponi au fost primiți de Rodica Olinic – Consilier Relații Publice și Cristina Coroian – Director Cabinet Președinte CCIAT.

Conform statisticii vamale din România, la data de 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia a fost de 1265,7 milioane USD (în creștere cu 13,50% față de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane USD (în creștere cu 18,35% față de 2022) și importul de 441,2 milioane USD (+5,43% față de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane USD în favoarea României. În 2023, soldul balanței comerciale a fost favorabil României, pentru al patrulea an consecutiv. 

Conform datelor înregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau înregistrate în România 407 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii USD. După valoarea investiției în echivalent valută, Japonia ocupă locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. 

Conform startisticilor ORC Timiș, în județ sunt active 3 firme cu asociați din Japonia.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.
Universitatea de Vest din Timișoara a câștigat un nou proiect de cercetare numit CIRCUZEN, în domeniul economiei circulare, în cadrul competiției RESCI-ECO lansată în acest an de Agenția Universitară a Francofoniei.
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția spectacolului „Victimele Datoriei” de Eugène Ionesco în cadrul prestigiosului Festival Național de Teatru (FNT) 2024.
Înscrierile online la ciclul de licență pentru facultățile Universității Politehnica au început deja, iar pentru a veni în sprijinul candidaților din județele învecinate, UPT a înființat mai multe centre zonale de admitere, pe lângă cele zece centre aferente celor 10 facultăți.