Skip to main content

De neratat! Începe o nouă stagiune la Teatrul German din Timişoara, cu un spectacol plin de amintiri, experiențe şi vise

Teatrul German de Stat Timișoara anunță o nouă premieră, în coproducție cu Structure Production și Institutul Francez din România la Timișoara, prima din stagiunea 2023/2024 – TEATRUL, scris și regizat de renumitul regizor francez Pascal Rambert.

Evenimentul va avea loc joi, 14 septembrie 2023, începând cu ora 19.30.

Textul a fost scris în doar câteva luni, în timp ce Pascal Rambert monta simultan spectacole pe mai multe continente.

CITEŞTE ŞI: Reacţia PSD, la scandalul din Niţchidorf: Politizarea acestui incident este evidentă și scoate la iveală o disperare a liderului USR, Dominic Fritz

După cum subliniază autorul, este o ficțiune, chiar dacă actorii și actrițele de la TGST i-au furnizat materialul: amintiri, experiențe, vise.

În cea mai mare parte, acestea erau legate de profesia de actor, deoarece scena este în centrul vieții.
Mai simplu spus: teatrul, la fel ca alte activități artistice, nu poate fi o îndeletnicire secundară.

Privind lucrurile din această perspectivă, toți împărtășesc experiența că nu există granițe între viața de pe scenă și cea presupus privată.

În același timp, însă, acest lucru îi unește și face din teatru, într-un anumit sens, o afacere de familie.

“Cu atât mai mult atunci când, ca în cazul TGST, generația de mijloc și cea tânără a trecut prin mâinile celor mai în vârstă. Dacă ne uităm la cei 70 de ani de existență a TGST, ne dăm seama că istoria acestei scene germane din estul Europei Centrale, care, în esență, datează din secolul al XVIII-lea și a fost foarte bogată în evenimente, este fragilă și are nevoie să fie protejată. Pascal Rambert reușește să arate TGST ca pe o corabie de vis pe care toată lumea a rămas fidelă aceleași idei”, transmit reprezentanţii Teatrului German Timişoara.

Regizorul, dramaturgul și coregraful francez Pascal Rambert a condus teatrul T2G din Gennevilliers, lângă Paris, din 2007 până în 2016, transformându-l într-un centru național pentru artele spectacolului contemporan.

CITEŞTE ŞI: Testarea elevilor pentru consumul de droguri, explicată de ministrul Sănătăţii! În ce condiţii se va realiza o analiză toxicologică?

Printre altele, este artist asociat al Teatrului Național din Strasbourg și al Teatrului Piccolo din Milano.

Piesele lui Rambert au fost traduse în numeroase limbi, cel mai mare succes al său de până acum fiind Clôture de l’amour (Sfârșitul unei iubiri), care a fost prezentată și în cadrul festivalului TGST Eurothalia în 2022.

Piesa a fost jucată la Festivalul de Teatru de la Avignon, la New York, Roma, Hamburg și Beijing, printre altele.

În calitate de regizor și scriitor, Rambert lucrează în întreaga lume. Pe lângă numeroase alte premii pe care le-a primit, Academia Franceză i-a acordat Premiul pentru Teatru în 2016 pentru întreaga sa operă.

„Uneori, lucrurile se apropie de un miracol. Când Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez, m-a invitat la Timișoara, am venit fără idei preconcepute și am descoperit orașul. Și oamenii: actorii Teatrului German de Stat Timișoara, de care mi-a plăcut imediat. I-am cunoscut pe actori și actrițe unul câte unul. I-am ascultat. După aceea mi-au povestit și ei despre ei, despre viața lor, pe e-mail. Așa fac întotdeauna cu toate piesele pe care le scriu pentru actori din toată lumea: îi întâlnesc. Vorbesc cu ei. Apoi scriu pentru ei. Aici am ales să scriu pentru cei 26 de membri ai Teatrului German de Stat. Pentru că toți au descris în poveștile lor o Românie reală și fascinantă. Ceea ce vedem pe scenă nu este, desigur, viața lor privată. Am amestecat vieți, povești și parcursuri. Piesa Teatrul povestește despre dragostea pentru teatru. Despre cum cineva își dedică viața acestuia. Cum cineva este fericit și nefericit acolo. Cadrul piesei Teatrul este o petrecere de ziua de naștere care urmează unei repetiții. Este viața însăși cea care apare brusc pe scenă, cu toate bucuriile și tristețile, cu speranțele și renunțările ei. Tinerețea și bătrânețea. Iubirea și singurătatea”, spunea Pascal Rambert, despre spectacolul TEATRUL.

Spectacolul va avea o reprezentație și în cadrul ediției a 9-a a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, care se va desfășura în perioada 20 – 30 septembrie 2023.

Biletele pentru ambele reprezentații sunt disponibile la agenția de bilete a Teatrului German, cât și online pe platforma Entertix.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul din Săcălaz, pe făraş! Preşedintele PMP îi cere demisia din partid, după un şir lung de abuzuri

Scandalurile care se ţin lanţ, în comuna Săcălaz, de lângă Timişoara, i-ar putea aduce primarului Nicu Viorel, pierderea calităţii de membru al Partidului Mişcarea Populară.

Tineri, tâlhăriţi în plină stradă, la Timişoara! Atacatorii au folosit un cuţit şi un baston telescopic

O fată în vârstă de 19 ani și un băiat de 22 de ani au fost tâlhăriţi, pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara, de trei indivizi care s-au năpustit asupra lor cu un baston telescopic şi cu un cuţit.

Gusturi autentice de toamnă: Zacusca proaspătă, gata de savurat la AgroVillage – USVT

Sunt în plină toamnă, perioadă cunoscută pentru farmecul ei, când natura ne răsfață cu culorile calde ale frunzelor și cu recolta sa bogată.

Pompieri atacaţi cu cuţitul, în timpul unui incendiu violent! A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor

S-a dat alarma aseară, după lăsarea întunericului, când o persoană a sunat la 112 şi a cerut ajutorul pompierilor, pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins o casă din vecinătate. Incendiul a izbucnit la p locuinţă din localitatea Fiscut, judeţul Arad. unde au ajuns de urgenţă mai mulţi pompieri voluntari de la Şagu. Doar că, ajunşi […]

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.