Skip to main content

Cutremurele s-ar putea muta în Banat! Anunţul făcut de Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică a Pământului

Seismele din ultimele două zile şi replicile care le-au urmat crează panică în rândul populaţiei, mai ales că toată lumea a văzut dezastrul din Turcia şi Siria.

Experţii în seismologie încearcă să tempereze starea de teamă, explicând că aceste cutremure mici detensionează plăcile tectonice.

Totuşi, ei nu exclud ca lucrurile să ia o altă turnură, iar aceste mici descărcări de forţe să preceadă un seism de o magnitudine mai mare.

CITEŞTE ŞI: Ai văzut-o cumva? O bunicuţă a dispărut fără urmă, iar familia se teme de ce este mai rău!

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional de Fizică a Pământului spune că zona în care s-au produs cutremurele din ultimele zile este una cunoscută pentru activitatea seismică, însă este posibil ca aceste cutremure să se mute în Banat.

„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a declarat pentru Adevărul, Gheorghe Mărmureanu.

În Banat, cel mai puternic cutremur s-a produs în anului 1991, în zona localităţii Banloc, unde un om a murit iar zeci de clădiri au fost avariate.

Atunci, seismul a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, şi a

CITEŞTE ŞI: Spectacol de excepție, în deschiderea programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în această perioadă ultima ediție din acest an a Salonului Industriei Ușoare, manifestare care îşi propune să aducă mai aproape de sufletul publicului larg bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă.
Mai multe echipaje de pompieri s-au mobilizat în această dimineață pentru lichidarea unui incendiu violent.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.