Skip to main content

Criză de isterie în Consiliul Local Timişoara! USR-ista Ana Munteanu şi-a ieşit din minţi la proiectul privind reabilitarea clădirilor istorice

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Astăzi a avut loc o nouă şedinţă a Consiliului Local Timişoara şi, ca de fiecare dată în ultimele luni, spiritele s-au încins din nou.

De data aceasta, aleşii s-au certat pe tema noului regulament privind reabilitarea clădirilor istorice din oraş.

Proiectul propus de primarul Dominic Fritz prevedea eliminarea obligativităţii ipotecii pentru cei care primesc ajutor financiar din partea municipalităţii.

Conform vechiului regulament, cei care accesau programul de sprijin nu aveau voie să îşi vândă apartamentele în următorii 10 ani.

Şi tocmai pentru că regulamentul votat în urmă cu doi ani a fost contestat din primul moment, consilierul local Roxana Iliescu a vrut să afle acum, ce efecte a produs din 2021 încoace.

“Aş vrea să ii adresez o întrebare colegei Paula Romocean, câte contracte a încheiat municipiul Timişoara în cei doi ani de zile de la modificarea regulamentului privind finanţarea proiectelor de reabilitare a clădirilor?”, a întrebat Roxana Iliescu.

Răspunsul a fost cel aşteptat: deşi 262 de timişoreni au fost interesaţi să intre în program, niciunul nu a mers mai departe, din cauza ipotecii.

De aici şi până la un schimb acid de replici nu a mai fost decât un pas, iar cei mai îndârjiţi au fost cei doi viceprimari ai oraşului.

„În urmă cu doi ani, erau discuţii foarte aprinse în acest Consiliu Local, legate de acest regulament. Constatasem cu toţii că trebuie aduse îmbunătăţiri. Aţi grăbit acel regulament si v-am spus încă de atunci ca vor exista probleme si ca nu se va putea aplica. Am spus de atunci ca vor fi zero contracte încheiate (…) Din păcate, nu am făcut altceva decât să pierdem mai bine de 2 ani de zile. Din păcate, 2024 nu ne va gasi poate cu nimic realizat în urma noastră”, a spus viceprimarul liberal, Cosmin Tabără.

„Rolul acesta de rezemator în lopata pe care îl are domnul viceprimar Tabară. de doi ani şi jumătate, în care, deşi a avut de-a lungul timpului multe responsabilităti, în mod constant ia această poziţie a meşterului care stă rezemat în lopată şi îşi dă cu părerea despre ce ar fi trebuit să facă alţii în timp ce el se uită la alţii care lucrează şi încearcă să facă ceva”, a fost reacţia lui Ruben Laţcău, viceprimarul din partea USR.

„Dumneavoastră faceţi nişte afirmaţii sau încercaţi să faceţi băşcălie de tot ce înseamnă administraţie (…) Şi cu lopată şi fără lopată, prin acel regulament nu s-a semnat niciun contract de reabilitare. Despre ce vorbiţi? Sunteţi în deplinătatea facultăţilor când vorbiţi asa ceva?„, i-a răspuns Tabără.

„Domnule Tabărăă, este un comportament infantil ăsta în care faceţi un inventar al tuturor frustrărilor pe care le-aţi strâns în doi ani de zile şi le vărsaţi pe noi”, a spus Latcau.

În scandal au intervenit, rând pe rând, Adrian Lulciuc, Lucian Căldăraru, Paula Romocean, Simion Moşiu şi Rodica Militaru.

Aceasta din urmă le-a reproşat consilierilor nemulţumiţi de forma precedentă a regulamentului, că nu au depus amendamente, iar replica lui Simion Moşiu a scos-o din minţi pe Ana Munteanu de la USR.

Cunoscută pentru gafele făcute de-a lungul timpului şi mai ales prin înregistrările în care plângea în hohote şi îşi cerea iertare colegilor din partid pentru imaginea proastă pe care o are, Munteanu a recidivat în această seară când a făcut o adevărat criză de nervi, ţipând cât o ţineau puterile şi gesticulând haotic.

„Considerăm că glumiţi sau nu mai tineţi minte, sau n-aţi fost atentă acum doi ani. E scuzabil pentru dumneavoastră”, i-a spus Simion Mosiu, Rodicăi Militaru.

„Aşa vorbiţi cu o doamnă? E revoltător! Asta nu e politică, e mahala! Cum să vorbească aşa, un domn cu o doamnă consilier local”, a strigat Ana Munteanu, cu o asemenea putere, încât i-a acoperit pe ceilalţi consilieri, deşi microfonul ei era oprit.

“Haideţi să ne calmăm(…) Chiar nu a mai degenerat plenul, în ultimii ani, în răcnete”, a intervenit Radu Ţoancă de la PSD.

În cele din urmă, proiectul privind modificarea regulamentului de finanţare a reabilitării clădirilor istorice a vost votat.

Astfel, a fost eliminată ipoteca, ajutorul financiar nerambursabil este de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrărilor.

De asemenea, proprietarii pot primi un sprijin financiar rambursabil de 70%, cu zero dobândă, care trebuie restituit într-o perioadă de maxim 10 ani.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.