Campusul dual, de peste 20 de milioane de euro, va fi construit în Calea Buziaşului, pe 3 hectare de teren
Reprezentanţii universităților din Timișoara împreună cu cei ai Primăriei au pus bazele primului consorțiu de educație profesională, cu scopul de atrage o finanţare de peste 20 de milioane de euro.
Banii sunt necesari pentru construcţia unui campus regional pentru învățământ dual prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde elevii vor beneficia de o pregătire centrată pe nevoile de pe piaţă.
Tocmai de aceea, cei patru parteneri (Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest, Universitatea de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” şi Primăria Timișoara) au invitat şi agenţii economici să se alăture consorţiului.
Aceştia se puteau înscrie până pe data de 6 decembrie, însă perioada a fost prelungită până pe 19 decembrie.
“Învăţământul dual nu a fost considerat atractiv, multă vreme, dar la ora actuală deşi reprezintă o oportunitate pentru elevi să își continue studiile pe zone tehnice sau similare. Aceste programe de studii de tip dual de scurtă durată pot veni în completarea studiilor pe care elevii le fac în liceu”, explică Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica.
Practic, consorțiul va urmări dezvoltare învățământului profesional centrat pe nevoile pieței muncii prin creșterea numărului de domenii și de calificări.
Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Liceul Ungureanu și Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I, va organiza cursuri de automotive, electronică și telecomunicații, Universitatea de Vest , împreună cu Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu și Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti”, este responsabilă de studiile de turism și servicii, iar Universitatea Științele Vieții va fi partener pe ingineria mediului, împreună cu Liceul Silvic și Liceul Economic Azur, iar Liceul Tehnologic de Vest și Colegiul Electortimiș se vor axa pe construcții și energie.
“Considerăm oportun să mergem pe zona de ingineria mediului, în mod special pe partea de alimentare cu apă şi de gestionare a apei uzate. Mediul este o problemă foarte importantă, iar în alte ţări, nu este lăsată la întâmplării. Dacă nu avem specialişti care să facă faţă tehnologiei care evoluează foarte mult, învăţământul dual poate veni să completeze şi de fapt din acest motiv ne-am şi implicat”, spune Cosmin Popescu, rectorul Universităţii Ştiinţele Vieţii.
Proiectul este în fază incipientă, urmând ca anul viitor să fie depusă cererea de finanţare.
Dacă va fi finanţată, investiţia se va face pe un teren de 30.000 mp, de pe strada Orion, din Calea Buziaşului.
“Proiectul este ambiţios nu doar prin prisma valorii, ci şi pentru schimbă filosofia. Nu este ambițios doar din perspectiva valorii investiției, ci se schimbă și filosofia(…) Universitatea de Vest se va axa pe zona de turism, iar asta înseamnă nu doar pensiuni sau domenii de vizitat. Acest domeniu include şi târguri, expoziţii, organizare de evenimente sau marketing”, a precizat Florin Sava, prorector al Universităţii de vest din Timişoara.
Lasă un răspuns