Skip to main content

Aparat de aproape 3 milioane de euro, la Spitalul Victor Babeș Timișoara! Pacienţii vor beneficia de cea mai modernă și performantă tehnică de imagistică prin rezonanță magnetică

Investigația prin Rezonanță Magnetică 3 Tesla oferă cea mai nouă și cea mai performantă analiză imagistică a corpului uman.

Acest aparat RMN utilizează un câmp magnetic dublu prin comparație cu dispozitivul aflat acum în dotarea unității sanitare, care are 1,5 Tesla.

Astfel, are loc o scanare ce oferă imagini de mare precizie a organelor investigate.

CITEŞTE ŞI: Apreciată peste hotare! Meritele Simonei Neumann în obţinerea titlului de Capitală Cultural-Creativă a Republicii Moldova pentru Cahul, recunoscute pe primarul oraşului

Dispozitivul poate fi utilizat ca tehnică de diagnosticare pentru toate patologiile ce necesită imagistică, întrucât are numeroase avantaje față de un aparat clasic.

Examenul imagistic folosește un câmp magnetic și unde radio, reușind astfel să realizeze imagini foarte clare ale organelor și structurilor corpului uman.

„Este „următorul nivel” în imagistica medicală. Iar avantajele sunt numeroase, de la timp mult mai redus de investigare, comparativ cu RMN-ul clasic, imagini la rezoluții ridicate, capacitatea identificării unor leziuni de mici dimensiuni, ceea ce face cu putința depistarea unor cancere în stadii incipiente, implicit posibilitatea începerii tratamentului mult mai rapid și creșterea semnificativă a șanselor de vindecare. Totodată, oferă posibilitatea diferențierii unei tumori maligne de una benignă, datorită imaginilor de mare acuratețe și, nu în ultimul rând, datorită tunelului cu deschidere foarte mare, pot fi investigați și pacienții obezi”, explică prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara.

IRM 3 Tesla este folosit în investigațiile imagistice ale sânului și prostatei, în afecțiunile la nivel cranio-cerebral, musculo-scheletal și pelvisului. De asemenea, se poate utiliza pentru scanarea întregului corp, oferind informații esențiale în cazul afecțiunilor oncologice cu metastaze. 

„Ceea ce ne dorim, însă, este folosirea aparatului pentru evaluarea imagistică IRM la nivel cardiac. Pentru aceasta sunt necesare soft-uri dedicate, dar rezultatul este unul extraordinar. Practic, vorbim de o analiză completă și complexă a inimii. Se pot verifica modul de funcționare a inimii, tipul de afecțiuni cardiace sau disfuncționalitățile la nivelul vaselor de sânge”, mai spune Oancea.

Achiziția aparatului se realizează prin alocare bugetară de la Ministerul Sănătății (90%), și o cotă de finanțare locală (10%) de la Primăria Timișoara.

„În urmă cu câteva luni, la o vizită făcută în spital de actualul președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis, i-am prezentat necesitatea achiziționării unui asemenea aparat, de ultimă generație. Am obținut atunci promisiunea că Spitalul Victor Babeș va primi fondurile necesare pentru dotarea cu un IRM 3Tesla. În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a inclus unitatea sanitară pe lista celor care urmează să primească banii pentru cumpărarea acestui echipament ultraperformant. Vreau să le mulțumesc deputatului de Timiș Alfred Simonis, pentru demersul sau, dar și Consiliului local și echipei de conducere de la Primăria Timișoara, care vor asigura cofinanțarea”, spune Cristian Oancea.

Valoarea finanțării acordată de Ministerul Sănătății se ridică la 12.465.000 lei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.