Skip to main content

Pascal Bruckner, invitat de onoare la deschiderea anului universitar de la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a dat startul noului an universitar 2023-2024 printr-o ceremonie de excepție, avându-l ca invitat special pe celebrul romancier și eseist francez, Pascal Bruckner.

Autorul de prestigiu, cunoscut pentru contribuțiile sale literare și analizele adânci asupra politicii, societății și culturii, a fost omagiat în cadrul evenimentului de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum.

CITEŞTE ŞI: “Nu există drog mai tare decât sexu’!” Rapperul care invocă drogurile, pe scenă, exclus din programul TM2023

Pascal Bruckner a fost unul dintre primii autori care a avut curajul de a compara totalitarismul de stânga cu cel de dreapta, un gest de curaj într-o perioadă în care astfel de abordări puteau avea consecințe administrative asupra carierei profesionale.

„Nu putem decât să aplaudăm claritatea morală și politică a mesajelor scrierilor lui Pascal Bruckner și să-i facem azi loc în aula universității noastre. Omagiem în persoana și opera lui Pascal Bruckner gândirea critică și independentă, neînregimentarea ideologică, curajul intelectual, frumusețea morală și puterea literaturii. Astăzi, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum, Universitatea de Vest își exprimă recunoștința pentru exemplul pe care-l oferiți tinerei generații prin opera și atitudinea dvs. Suntem onorați de prezența dumneavoastră la Timișoara și ne bucurăm pentru integrarea dumneavoastră în comunitatea noastră academică. Vă dorim, domnule Pascal Bruckner, sănătate, energie și creativitate pentru mulții ani ce vor veni”, a fost mesajul rectorului UVT, Marilen Pirtea.

De cealaltă parte, Bruckner a subliniat că reînnoirea de sine reprezintă o provocare majoră pentru un artist și a amintit o rugăciune a lui Baudelaire, căreia i-a adăugat: „Doamne, îndură-te să fiu încă citit în România, până la ultima mea suflare”.

„Mai întâi, multe mulțumiri pentru această distincție magnifică. Există o vârstă pentru onoruri și medalii. Dacă ele vă sunt atribuite prea devreme, par legate de întâmplare și nu de merit. Se cunosc mulți autori distruși de un premiu literar prematur, doborâți în elanul lor și incapabili să-și regăsească inspirația. Plouă cu gratificații peste cei mai vârstnici, poate pentru a-i consola că au îmbătrânit și pentru a le mulțumi că și-au cam încheiat socotelile cu viața. (…) Sfidarea cea mare pentru un artist, un autor, un creator este reînnoirea de sine. De câțiva ani, atunci când încep o carte, mă întorc la rugăciunea lui Baudelaire : «Doamne, Dumnezeul meu! Dăruiește-mi harul de a crea câteva versuri frumoase care să-mi dovedească mie că nu sunt ultimul dintre oameni, că nu sunt mai prejos decât cei pe care îi disprețuiesc.» Acestei rugăciuni eu îi mai adaug o frază: Doamne, îndură-te să fiu încă citit în România, până la ultima mea suflare!”, a spus Pascal Bruckner.

UVT l-a invitat pe scriitorul Pascal Bruckner să susțină și o conferință publică, acesta fiind un nou eveniment memorabil.

Prestigiosul invitat va împărtăși gândurile și perspectivele sale fascinante în cadrul unei conferințe captivante cu titlul „Europa a iubit prea mult basmele”, un dialog care promite să provoace la reflecție și să inspire.

Evenimentul, moderat de profesorul Vasile Popovici, are loc în această seară, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.