Skip to main content

18 Decembrie 1989 – Timișoara sub asediu, iar numărul victimelor creștea continuu! Noaptea începe ”Operațiunea Trandafirul”

În urmă cu fix 34 de ani, în 18 Decembrie 1989, Timişoara era precum un oraş sub asediu. Urmele luptelor de peste noapte se vedeau peste tot.

Focul ordonat de Nicolae Ceaușescu, Armatei și Securității a ucis la Timișoara, zeci de manifestanți. A rănit sute. În cursul serii și în noaptea de 17 spre 18 decembrie, victimele au fost aduse la Spitalul Județean. Chirurgii au operat până dimineața, dar numărul deceselor creștea încontinuu.

În aceeași zi, la Timişoara a fost decretată legea marțială, lucru anunţat chiar de primarul de atunci, Petre Moţ. Astfel, în oraş a fost interzisă circulaţia grupurilor de peste două persoane, trecătorii fiind legitimaţi, iar cei suspecţi, reţinuţi.

Fără să ţină cont de noile interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-au adunat în faţa Catedralei Mitropolitane. Au desfăşurat un steag tricolor cu stema decupată şi au aprins lumânări. Așteptându-se să se tragă în ei, au început să cânte „Deșteaptă-te, române!”, un vechi cântec patriotic care fusese interzis din 1947. S-a tras asupra lor, unii dintre ei au murit, alții au fost răniți grav, în timp ce unii au avut norocul să scape.

În noaptea de 18 Decembrie 1989 a început şi operaţiunea ”Trandafirul” în cadrul căreia 43 de cadavre ale celor căzuţi în timpul evenimentelor de la Timişoara au fost transportate la Bucureşti, la Crematoriul Cenușa pentru a fi arse şi pentru a se șterge, astfel, urmele revoltei din oraşul de pe Bega, la ordinul Elenei Ceauşescu. Cenuşa morţilor inicieraţi a fost aruncata printr-o gură de canal, apoi era prevăzut să se lanseze zvonul că dispăruţii ar fi fugit din ţară.

La 34 de ani de la acele evenimente din 1989, Timişoara îşi plânge eroii în tăcere. În această seară, de la ora 18.00, are loc o depunere de candele pe treptele Catedralei Mitropolitaneă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.