Skip to main content

18 Decembrie 1989 – Timișoara sub asediu, iar numărul victimelor creștea continuu! Noaptea începe ”Operațiunea Trandafirul”

În urmă cu fix 34 de ani, în 18 Decembrie 1989, Timişoara era precum un oraş sub asediu. Urmele luptelor de peste noapte se vedeau peste tot.

Focul ordonat de Nicolae Ceaușescu, Armatei și Securității a ucis la Timișoara, zeci de manifestanți. A rănit sute. În cursul serii și în noaptea de 17 spre 18 decembrie, victimele au fost aduse la Spitalul Județean. Chirurgii au operat până dimineața, dar numărul deceselor creștea încontinuu.

În aceeași zi, la Timişoara a fost decretată legea marțială, lucru anunţat chiar de primarul de atunci, Petre Moţ. Astfel, în oraş a fost interzisă circulaţia grupurilor de peste două persoane, trecătorii fiind legitimaţi, iar cei suspecţi, reţinuţi.

Fără să ţină cont de noile interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-au adunat în faţa Catedralei Mitropolitane. Au desfăşurat un steag tricolor cu stema decupată şi au aprins lumânări. Așteptându-se să se tragă în ei, au început să cânte „Deșteaptă-te, române!”, un vechi cântec patriotic care fusese interzis din 1947. S-a tras asupra lor, unii dintre ei au murit, alții au fost răniți grav, în timp ce unii au avut norocul să scape.

În noaptea de 18 Decembrie 1989 a început şi operaţiunea ”Trandafirul” în cadrul căreia 43 de cadavre ale celor căzuţi în timpul evenimentelor de la Timişoara au fost transportate la Bucureşti, la Crematoriul Cenușa pentru a fi arse şi pentru a se șterge, astfel, urmele revoltei din oraşul de pe Bega, la ordinul Elenei Ceauşescu. Cenuşa morţilor inicieraţi a fost aruncata printr-o gură de canal, apoi era prevăzut să se lanseze zvonul că dispăruţii ar fi fugit din ţară.

La 34 de ani de la acele evenimente din 1989, Timişoara îşi plânge eroii în tăcere. În această seară, de la ora 18.00, are loc o depunere de candele pe treptele Catedralei Mitropolitaneă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

A fost nevoie de 52 de termene întinse pe patru ani și de zeci de declarații și audieri, pentru ca magistrații de la Tribunalul Timiș să ia o decizie în dosarul instrumentat de DNA privind restituirea ilegală a unor imobile din Timișoara.
S-a dat alarma după un apel disperat la 112, în care o tânără anunța că tatăl ei este în pericol, după ce un bărbat i-a dat foc ușii de intrare în locuință.
Șapte oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru modernizarea drumului DN 59G, amenajarea platformei PTF și a drumului de legătură care va asigura conexiunea de la Dudeștii Vechi la frontiera de stat Beba Veche – Kübekháza.
Polițiștii hunedoreni cer sprijin cetățenilor pentru găsirea unui bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, dispărut fără urmă.