Skip to main content

Ziua Mondială a Refugiaților, marcată și la Timișoara! Proiecții de film, expoziții, un picnic intercultural, doar câteva dintre activitățile de care se vor bucura timișorenii

Ziua Mondială a Refugiatului va fi marcată și la la Timișoara, pentru susținerea publică a sutelor de refugiați care îi spun astăzi orașului de pe Bega – acasă.

În România, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 au fost înregistrate 10.157 de cereri de azil, cele mai multe fiind înregistrate în Timișoara, 8.295. De la începutul războiului din Ucraina, până la data de 05 iunie, la nivel naţional, 8.230.114 cetăţeni ucraineni au intrat în România, conform Poliției de Frontieră.

Până în prezent, 160.430 ucraineni au obținut protecția temporară a statului român, conform UNHCR Romania și în jur de 70.000 de ucraineni se află pe teritoriul țării noastre, la ora actuală. Din datele LOGS, în Timișoara peste 800 de ucraineni sunt stabiliți în oraș, cei mai mulți de la începutul războiului din Ucraina. 

„Povestea a milioane de oameni de pe întregul glob care își părăsesc casele în căutarea siguranței nu poate să ne lase indiferenți nici în acest an. Cunoaștem în România de aproape durerea vecinilor noștri din Ucraina, atacați de Rusia, care au ajuns în orașele noastre. Avem o alegere de facut: le vom fi alături sau vom alege calea naționalismului și extremismului care are fațete îngrozitoare în istoria recentă a Europei? Noi, la Timișoara Refugee Art Festival și LOGS sperăm ca timișorenii să arate bunătate și spiritului multicultural caracteristic orașului față de cele câteva mii de refugiați stabiliți aici”, spune Flavius Ilioni Loga, președinte Asociația LOGS. 

Evenimentele care vor marca această zi vor avea loc în perioada 20 – 23 iunie și vor cuprinde o serie de activități culturale, educative și de solidaritate.

Astfel că, joi, va fi organizată o masă rotundă, de la ora 11:00 cu autorități, actori locali și refugiați din Timișoara, dar și vernisajul expoziție foto „Fețe ale refugiaților din Timișoara” cu Horváth Katalin Fanni (Ungaria), urmată de un brunch intercultural cu bucate gătite de refugiați și migranți la Casa LOGS din Timișoara. 

După-amiază va avea loc jocul teatral imersiv cu atelier de reflexie „The Game”, care va fi jucat de actorii de la  Asociația Culturală Diogene, la Podul de Fier din Timișoara. 

Ziua următoare, de la ora 11:00, va avea loc o șezătoare urbană în cadrul Clubului Seniorilor din Ucraina și localnicii seniori timișoreni, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara la Casa LOGS. 

Seara, de la ora 21:00, la Institutul Francez din Timișoara, va fi proiectat filmul Sindromul Hamlet, regia Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, 2022 în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara, One World Romania și KineDok. 

De asemenea, sâmbătă, de la ora 11:00, timișorenii sunt așteptați la un picnic intercultural pentru a celebra diversitatea prin bucate internaționale și ateliere în comunitate, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și FAINA UA, în Parcul Rebeca, Strada Alecu Russo 3, Timișoara. 

Seara, de la ora 21:00, va avea loc proiecția filmului documentar Lista Neagră, regia Dejan Markovic Skile, 2019, în parteneriat cu Cherish Humanity România la Casa LOGS din Timișoara.

Iar în ultima zi de activități va aduce o șezătoare urbană Art and Inclusion la Flight Festival 2024, în parteneriat cu Flight Festival și Arttouching Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara. 

„Una din activitățile de anvergura este expoziția  „Fețe ale refugiaților din Timișoara” care reunește 20 de portrete realizate de Horváth Katalin Fanni, un fotograf independent din Ungaria, cu oameni care au găsit siguranță în Timișoara. Refugiații proveniți din Ucraina, Sudan, Siria, Congo și alte țări își spun povestea de integrare în Timișoara, dar și provocările întâlnite în viața de zi cu zi în România”, transmite Andreea Argeseanu, manager proiect TRAF

Una dintre poveștile dezvăluite prin expoziția documentar foto este a lui Abdul, un fost profesor și cercetător din Sudan în vârstă de 36 de ani care s-a confruntat cu persecuții severe din cauza activismului său politic împotriva terorii și războiului din țara sa. Forțat să fugă din Sudan în timp ce soția sa era însărcinată cu primul copil, Abdul a cerut azil în Romania și după numeroase procese în justiție, i-a fost recunoscut dreptul la protecție. 

„Acum lucrez în bucătăria unui restaurant cu specific arab din Timișoara și sunt recunoscător românilor pentru sprijinul acordat și sunt fericit că familia mea este în siguranță aici în România. Sper sa mă pot întoarce la catedra, la universitate și să îmi finalizez cercetările de doctorat în relații internaționale”,  a povestit Abdul. 

Toate evenimentele sunt deschise publicului larg și sunt gratuite, dar cu înregistrare online. Mai multe detalii despre evenimentele dedicate Zilei Mondială a Refugiatului, cei interesați pot găsi AICI.

Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale este o organizație „grassroots” stabilită din septembrie 2019, în Timișoara,  care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, luptă împtriva traficul de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale. 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.
CODRU Festival își schimbă locul inițial proiectat, Parcul Central din Timișoara, din nou în natură. Ediția de anul acesta se va desfășura în Pădurea VERDE, fosta Grădină Zoologică a orașului.
69,2% dintre timișoreni consideră că orașul lor se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 26,5% spun că direcţia este complet greşită, conform Barometrului privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara, realizat în anul trecut, de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Primăria Municipiului.
Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.