Skip to main content

Zile de foc! Meteorologii anunță temperaturi de 39 de grade la umbră, însă cea resimțită va fi mult mai mare!

Valul de căldură a pus stăpânire pe țara noastră, iar mai multe județe din vestul și sudul țării sunt vizate de un cod portocaliu.

ANM anunță că în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București valul de căldură va persista și se va extinde. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37-39 de grade.

Mâine valul de căldură va persista, va continua să se extindă și se va intensifica. Astfel că în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local în Maramureș, temperaturile maxime vor fi de 36-39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În condițiile în care canicula pune stăpânire pe întreaga țară și au fost emise coduri portocalii și galbene de temperaturi ridicate, specialiștii trag un semnal de alarmă și aduc recomandări pentru a ne proteja de căldură.

Potrivit acestor reguli, trebuie evitată pe cât posibil deplasarea afară în intervalul 11 – 18, iar dacă aceasta este necesară să purtăm haine deschise la culoare și să folosim pălării sau șepci.

Situaţia este şi mai delicată atunci când este vorba despre cei care lucrează pe şantiere, expuşi direct razelor soarelui, sau în alte locuri fără o oază de răcoare.

Tocmai de aceea, inspectorii de muncă trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care sunt expuși angajații și subliniază necesitatea măsurilor de protejare a acestora.

Astfel, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă în perioadele cu temperaturi ridicate extreme.

Aceste măsuri includ reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației adecvate la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și cu curenți de aer.

De asemenea, angajatorii sunt obligați să asigure cantități adecvate de apă minerală, echipament individual de protecție și dușuri la locul de muncă.

Inspectorii de muncă subliniază că angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii trebuie să ia măsuri suplimentare, cum ar fi reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului în locurile unde aceasta este posibilă.

Pentru a vedea dacă angajatorii respectă aceste lucruri, cei de la ITM Timiş vor derula controale la agenţii economici din judeţ.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.
CODRU Festival își schimbă locul inițial proiectat, Parcul Central din Timișoara, din nou în natură. Ediția de anul acesta se va desfășura în Pădurea VERDE, fosta Grădină Zoologică a orașului.
69,2% dintre timișoreni consideră că orașul lor se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 26,5% spun că direcţia este complet greşită, conform Barometrului privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara, realizat în anul trecut, de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Primăria Municipiului.
Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.