Skip to main content

Zi de doliu la Timișoara! 17 Decembrie 1989, ziua în care timișorenii au devenit martiri

Ziua de 17 Decembrie este zi de doliu pentru Timișoara!

În urmă cu 34 de ani, pe străzile orașului curgea sânge. Atunci au murit primii revoluționari ce au luptat cu un singur gând: libertatea. Astăzi, toți aceștia vor fi comemorați.

Acum 34 de ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestaţi, imbarcaţi in camioane ale armatei şi duși în arestul Miliţiei.

Pe 17 decembrie, la ora 17.00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş.

Armata a eșuat în încercarea sa de a restabili ordinea, reușind să transforme Timișoara într-un infern: focuri de armă, victime, lupte de stradă, mașini în flăcări, TAB-uri care transportau forțe de securitate înarmate și tancuri.

După ora 20:00, se trăgeau focuri de armă din Piața Libertății până la Operă, inclusiv în zona podului Decebal, Calea Lipovei și Calea Girocului.

Tancuri, camioane și TAB-uri blocau accesul în oraș, în timp ce elicopterele patrulau zona. După miezul nopții protestele s-au domolit.

La Procuratura Militară au fost înregistraţi atunci 66 de morți şi 196 de răniţi.

La Cimitirul Eroilor din Timișoara, acolo unde au fost înmormântați eroii Revoluției, se vor depune coroane de flori.

De asemenea, pe parcursul zilei se vor susține slujbe de pomenire.

Ziua de 17 decembrie a fost declarată zi de doliu, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 112/14.12.1993.

În acestă zi toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza municipiului Timişoara sunt obligate să arboreze drapelul de stat al României în bernă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.