Skip to main content

Succes remarcabil al premierei absolute a lucrării Recviem IN MEMORIAM!

700 de spectatori au audiat aseară, concertul vocal-simfonic extraordinar la care a fost prezentată în premieră absolută lucrarea Recviem IN MEMORIAM, dedicată victimelor comunismului, la Sala Capitol.

Lucrarea Recviem IN MEMORIAM a fost comandată de Filarmonica Banatul Timișoara, la inițiativa maestrului GABRIEL BEBEȘELEA, cel care a și dirijat concertul.

La scrierea lucrării au contribuit șapte compozitori din șapte state din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Slovacia, Germania de Est, Ungaria, Bulgaria și România) care au trecut prin revolte și revoluții în același an.

Cele șapte părți ale lucrării au fost scrise de către cei șapte compozitori în funcție de cronologia începutului revoluțiilor anticomuniste:

ZYGMUNT KRAUZE (Polonia) – Introitus

MARTIN SMOLKA (Cehia) – Sequentia

IRIS SZEGHY (Slovacia) – Offertorio

SVEN HELBIG (Germania de Est) – Sanctus

LÁSZLÓ TIHANYI (Ungaria) – Agnus Dei

DOBRINKA TABAKOVA (Bulgaria) – Communio

DAN DEDIU (România) – Responsorium

Artiștii Corului „Ion Românu” și ai Orchestrei simfonice ale Filarmonicii Banatul Timișoara și soliștii LUIZA FATYOL- soprană, MARTINIANA ANTONIE – mezzosoprană, MARIUS BUDOIU- tenor şi ADRIAN SÂMPETREAN – bas au fost răsplătiți pentru cu minute în șir de aplauze.

Publicul aflat în picioare i-a aplaudat intens și pe cei șapte compozitori, care, la finalul concertului, au urcat pe scenă alături de artiști.

Corul „ Ion Românu” a fost pregătit de maestrul IOSIF TODEA.

Înaintea concertului, EMIL HUREZEANU – publicist, scriitor, diplomat, fost director adjunct și director al Radio Europa Liberă, și NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU – publicist, jurnalist, fost senior editor al emisiunii „Actualitatea românească” la Radio Europa Liberă, au fost invitații speciali care ne-au reamintit momentele prin care a trecut România în acel sângeros Decembrie ’89 și au redat câteva înregistrări ale unor relatări în direct ale unor timișoreni din 16 decembrie 1989, de la Europa Liberă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.
Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.