Skip to main content

Succes remarcabil al premierei absolute a lucrării Recviem IN MEMORIAM!

700 de spectatori au audiat aseară, concertul vocal-simfonic extraordinar la care a fost prezentată în premieră absolută lucrarea Recviem IN MEMORIAM, dedicată victimelor comunismului, la Sala Capitol.

Lucrarea Recviem IN MEMORIAM a fost comandată de Filarmonica Banatul Timișoara, la inițiativa maestrului GABRIEL BEBEȘELEA, cel care a și dirijat concertul.

La scrierea lucrării au contribuit șapte compozitori din șapte state din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Slovacia, Germania de Est, Ungaria, Bulgaria și România) care au trecut prin revolte și revoluții în același an.

Cele șapte părți ale lucrării au fost scrise de către cei șapte compozitori în funcție de cronologia începutului revoluțiilor anticomuniste:

ZYGMUNT KRAUZE (Polonia) – Introitus

MARTIN SMOLKA (Cehia) – Sequentia

IRIS SZEGHY (Slovacia) – Offertorio

SVEN HELBIG (Germania de Est) – Sanctus

LÁSZLÓ TIHANYI (Ungaria) – Agnus Dei

DOBRINKA TABAKOVA (Bulgaria) – Communio

DAN DEDIU (România) – Responsorium

Artiștii Corului „Ion Românu” și ai Orchestrei simfonice ale Filarmonicii Banatul Timișoara și soliștii LUIZA FATYOL- soprană, MARTINIANA ANTONIE – mezzosoprană, MARIUS BUDOIU- tenor şi ADRIAN SÂMPETREAN – bas au fost răsplătiți pentru cu minute în șir de aplauze.

Publicul aflat în picioare i-a aplaudat intens și pe cei șapte compozitori, care, la finalul concertului, au urcat pe scenă alături de artiști.

Corul „ Ion Românu” a fost pregătit de maestrul IOSIF TODEA.

Înaintea concertului, EMIL HUREZEANU – publicist, scriitor, diplomat, fost director adjunct și director al Radio Europa Liberă, și NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU – publicist, jurnalist, fost senior editor al emisiunii „Actualitatea românească” la Radio Europa Liberă, au fost invitații speciali care ne-au reamintit momentele prin care a trecut România în acel sângeros Decembrie ’89 și au redat câteva înregistrări ale unor relatări în direct ale unor timișoreni din 16 decembrie 1989, de la Europa Liberă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.