Skip to main content

VIDEO: Veste de ultimă oră, pentru şoferi! Când vor putea circula pe centura de sud a Timişoarei? Grindeanu acuză administraţia Fritz că pune beţe-n roate proiectului

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Se lucrează în ritm alert, pe şoseaua de ocolire a Timişoarei, tronsonul Calea Lugojului – Ghiroda – Moşniţa – Urseni – Giroc – Chişoda – Şag – Utvin, unde conform contractului, totul ar trebui să fie gata, în luna iulie.

Firmele lui Dorinel Umbrărescu au preluat şantierul, în iulie 2023, după rezilierea contractului cu Tirrena Scavi, care, în aproape trei ani, a reuşit să aducă centura într-un stadiu de 58,26%.

Acum însă, este o mobilizare uriaşă pe şanter, iar muncitorii lucrează inclusiv noaptea, astfel că ministrul Transporturilor estimează că peste câteva luni se va putea circula pe unele tronsoane ale şoselei.

“Sunt cam 500 de muncitori, de utilaje, se lucrează 24 din 24. Eu cred că termenul asumat, acela din vară, va fi respectat. Mai mult decât atât, am avut discuții cu responsabilul de șantier de aici și o să am și cu decidenții la nivel național al acestei companii. Aș dori, dacă vom găsi soluțiile potrivite, să dăm drumul la această centură, chiar pe tronsoane. Adică, dacă pot să termine lucrările mai repede de la Ghiroda, de exemplu, până la Moșnița, să nu stăm până-n iulie când ar fi gata toată, ci să dăm pe tronsoane drumul la această centură astfel încât în iulie să putem să terminăm”, a spus astăzi, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Însă, lucrurile nu sunt atât de simple, pentru că deschiderea circulaţiei, pe tronsonul dintre Ghiroda şi Moşniţa depinde de Primăria Timişoara, care trebuie să relocheze reţelele de utilităţi.

CITEŞTE ŞI: Vești bune pentru timișorenii din zona Girocului! Un teren dezafectat va fi transformat în parcare

În acest sens a fost încheiat un protocol, în urmă cu mai bine de doi ani, între Primăria condusă de Dominic Fritz şi Direcţia Regională de Drumuri Timişoara.

Doar că de atunci şi până acum, nu s-a întâmplat absolut nimic.

“S-au angajat în privinţa celor două canale de la ANIF să le reloce. Nu le mai relocă, să ştiţi! Le astupă. OK, am înţeles şi asta. Dar vreţi să îşi facă treaba, ca să poată să vină constructorul să spună: da, au terminat relocările domnii de la Primărie, Doamne Ajută, şi noi putem să venim să vă spunem că aceşti 6 kilometri îi putem da în circulaţie mai repede decât luna iulie, îi putem da la sfârşit de mai. Deci, întrebaţi-l pe Laţcău”, a mai spus Grindeanu, care nu înţelege de ce administraţia Fritz nu reuşeşte să îşi respecte angajamentul.

Nici cei de la DRDP nu au reuşit să obţină explicaţii de la Primăria Timişoara, ci doar amânări peste amânări.

“Ultimul lor termen anunţat, pe care ni l-au comunicat săptămâna trecută, este sfârşitul lunii februarie. Tot amână, din două în două săptămâni, din lună în lună…”, a spus Nicoleta Pordea, directorul regional DRDP Timișoara.

Ministrul Transporturilor speră ca măcar pe ultima sută de metri, Primăria Timişoara să pună lucrurile în mişcare, astfel încât centura de sud a oraşului să poată fi deschisă, cât mai repede.

„Dânșii au făcut un lucru, au pus un panou pe aici, ca să spună că e de vină CNAIR-ul că nu se circulă cum trebuie(…) Sper ca în perioada imediat următoare să se mobilizeze, fiindcă vreau, așa cum v-am anunțat, să nu așteptăm până în iulie. Să dăm pe tronsoane drumul la centură. Eu sper să se trezească, totuși, la realitate! Este un protocol semnat în decembrie 2021. Nu aveau foarte multe lucruri de făcut. Am înțeles că a pus domnul viceprimar Lațcău, panouri pe aici, vreo doi ani. Am înțeles şi asta. Dar relocările? Luați-o nu ca altceva decât un apel la dânșii, ca să-și facă treaba! Nimic altceva”, a mai spus Grindeanu.

Centura de sud a Timişoarei are o lungime de 25,69 de kilometri iar tronsonul dintre Ghiroda şi Moşniţa, are şase kilometri.

CITEŞTE ŞI: Lupul, paznic la oi! Un cioban este acuzat că a furat 79 de oi de care trebuia să aibă grijă. Prejudiciul e de 120.000 de lei

Valoarea contractului semnat cu firmele lui Umbrărescu este de 383.844.478,02 lei, fără TVA, iar sursa de finantare este Programul Operational Transport aferent perioadei de programare bugetară a UE 2021 – 2027.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Timișoara găzduiește prima expoziție în România a artistului slovac Martin Piaček, începând cu data de 29 aprilie, la Kunsthalle Bega.
Doi tineri, aflați pe o bancă dintr-un parc din Timișoara, care păreau euforici, au atras atenția unui echipaj de la Poliția Locală, care a trecut imediat la legitimarea acestora.
Chirurgia este una dintre cele mai importante arme în lupta împotriva cancerului. În numeroase forme de boală oncologică, cancer de sân, de colon, pulmonar, ovarian, chiar și în cel rectal, excizia chirurgicală a tumorii primare este, de cele mai multe ori, primul pas al bătăliei cu afecțiunea neoplazică.
După ce un filmuleț în care apare vicepreședintele CJT, Alin Popoviciu, căruia Viorica de la Clejani îi cântă refrenul unei piese deocheate a devenit viral pe internet, acesta vine cu explicații publice.
Președintele PNL Timiș, Marilen Pirtea, reacționează la scandalul legat de relocarea elevilor de la Liceul Tehnic de Vest, care urmează să fie mutați în alte unități de învățământ pentru a face loc elevilor de la Colegiul „Ana Aslan”.
Aproape cinci tone de haine uzate au fost date spre reciclare, în primele două luni și jumătate de la implementarea serviciului gratuit de colectare a articolelor vestimentare, implementat de Primăria Timișoara, în parteneriat cu CVS Recycling SRL.