Skip to main content

VIDEO Reacţia viceprimarului Ruben Laţcău, după anunţul prefectului că o şcoală riscă să se prăbuşească: “Cei de la Bucureşti îşi acoperă fundul”

După ce prefectul judeţului a acuzat Primăria Timişoara că a omis să anunţe că una dintre clădirile Liceului Economic este în clasa 1 de risc seismic, vine şi reacţia autorităţilor locale.

Viceprimarul Ruben Laţcău spune că nu a ştiut de expertiza respectivă pentru că aceasta face parte dintr-un proiect tehnic mai mare, care abia a fost finalizat.

Este vorba despre Documentaţia de Avizare a Lucărilor de Intervenţii care mâine va fi supusă votului consilierilor locali.

CITEŞTE ŞI: Încep să sune sirenele, la Timișoara! Autoritățile anunță că va fi reluat exercițiul de alarmare publică

Aceasta conţine, printre altele şi expertiza care arată că într-adevăr corpul A al Liceului Economic FS Nitti se poate prăbuşi, în caz de cutremur.

“La FS Nitti avem un proiect de extindere cu încă un etaj, iar parte din extindere este şi o expertiză tehnică. În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, proiectul intră mâine în plen şi vom merge în etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă. În momentul în care se va ajunge la execuţia lucrarilor, se va rezolva şi această problemă de consolidare (…) Realitatea este că trăim într-un stat în care Guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta, fără să conştientizeze problemele de sistem din întreaga ţară. Avem o singură şcoală în clasa 1 de risc, pentru că avem o singură expertiză probabil făcută pe bune în ultimii ani de zile”, a declarat viceprimarul Ruben Laţcău.

Edilul mai spune că măsurile anunţate de Guvern, privind reabilitarea şcolilor cu grad seisimic ridicat sunt praf aruncat în ochii cetăţenilor.

Asta pentru că în România nu există expertize reale, care să arate cât de vulnerabile sunt unităţile de învăţământ în caz de cutremur.

Verificările tehnice ale clădirilor se fac doar acolo unde urmează să fie efectuate anumite lucrări, astfel că cele mai multe dintre ele nu sunt expertizate.

„Dacă ar fi să facem, în toată ţara, expertize pe şcoli şi pe situaţia din învăţământ, ar fi dramatic. Nu doar că multe dintre şcoli ar fi în clasa 1 de risc, în foarte multe zone din ţară, dar avem situaţii care sunt absurde. Spre exemplu: nereglementările de avizare la siguranţă la incendii, de către ISU, sau la siguranţa în exploatare, de către DSP, care se bat cap în cap. Este clar că această măsură pe care Guvernul vrea să o dea, precum şi condiţiile de avizare care au fost modificate unilateral, fără dialog absolut de loc, în pandemie, pentru avizarea la ISU sau la DSP a şcolilor, au un singur scop: ca cei de la Bucureşti să îşi acopere fundul de orice formă de responsabilitate”, a mai spus Laţcău.

În acest moment, Primăria derulează mai multe investiţii în şcoli, iar valoarea se ridică la 150 de milioane de lei.

CITEŞTE ŞI: Proiectul ”Digitalizăm Vestul”, demarat de CCIAT, într-o nouă etapă! Ce beneficii aduce angajatorilor, dar și angajaților?

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș!

RETIM Ecologic Service informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș, că urmează să se modifice tarifele de facturare, din cauza majorării tarifelor de tratare de la DDN Ghizela.

CCIA Timiș organizează o nouă ediție a „Salonului Industriei Ușoare”, chiar înainte de Paște!

Cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează o ediție specială a ”Salonului Industriei Ușoare”.

Criminalul de la Medicină avea discernământ când şi-a măcelărit iubita! Concluziilie psihiatrilor care l-au expertizat pe tânărul de 23 de ani

La o lună de când Andreea Morega, studentă la Universitatea de Medicnă din Timişoara, a fost ucisă cu zeci de lovituri de cuţit, au venit rezultatele expertizei psihiatrice ale celui care i-a curmat viaţa, la numai 21 de ani.

Sesiune de informare privind siguranța alimentelor și igiena produselor, organizată pentru agenții economici din județ, de CCIAT!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și Direcția de Sănătate Publică Timiș, a organizat un seminar de informare privind siguranța alimentelor și igiena produselor.