Skip to main content

VIDEO Reacţia viceprimarului Ruben Laţcău, după anunţul prefectului că o şcoală riscă să se prăbuşească: “Cei de la Bucureşti îşi acoperă fundul”

După ce prefectul judeţului a acuzat Primăria Timişoara că a omis să anunţe că una dintre clădirile Liceului Economic este în clasa 1 de risc seismic, vine şi reacţia autorităţilor locale.

Viceprimarul Ruben Laţcău spune că nu a ştiut de expertiza respectivă pentru că aceasta face parte dintr-un proiect tehnic mai mare, care abia a fost finalizat.

Este vorba despre Documentaţia de Avizare a Lucărilor de Intervenţii care mâine va fi supusă votului consilierilor locali.

CITEŞTE ŞI: Încep să sune sirenele, la Timișoara! Autoritățile anunță că va fi reluat exercițiul de alarmare publică

Aceasta conţine, printre altele şi expertiza care arată că într-adevăr corpul A al Liceului Economic FS Nitti se poate prăbuşi, în caz de cutremur.

“La FS Nitti avem un proiect de extindere cu încă un etaj, iar parte din extindere este şi o expertiză tehnică. În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, proiectul intră mâine în plen şi vom merge în etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă. În momentul în care se va ajunge la execuţia lucrarilor, se va rezolva şi această problemă de consolidare (…) Realitatea este că trăim într-un stat în care Guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta, fără să conştientizeze problemele de sistem din întreaga ţară. Avem o singură şcoală în clasa 1 de risc, pentru că avem o singură expertiză probabil făcută pe bune în ultimii ani de zile”, a declarat viceprimarul Ruben Laţcău.

Edilul mai spune că măsurile anunţate de Guvern, privind reabilitarea şcolilor cu grad seisimic ridicat sunt praf aruncat în ochii cetăţenilor.

Asta pentru că în România nu există expertize reale, care să arate cât de vulnerabile sunt unităţile de învăţământ în caz de cutremur.

Verificările tehnice ale clădirilor se fac doar acolo unde urmează să fie efectuate anumite lucrări, astfel că cele mai multe dintre ele nu sunt expertizate.

„Dacă ar fi să facem, în toată ţara, expertize pe şcoli şi pe situaţia din învăţământ, ar fi dramatic. Nu doar că multe dintre şcoli ar fi în clasa 1 de risc, în foarte multe zone din ţară, dar avem situaţii care sunt absurde. Spre exemplu: nereglementările de avizare la siguranţă la incendii, de către ISU, sau la siguranţa în exploatare, de către DSP, care se bat cap în cap. Este clar că această măsură pe care Guvernul vrea să o dea, precum şi condiţiile de avizare care au fost modificate unilateral, fără dialog absolut de loc, în pandemie, pentru avizarea la ISU sau la DSP a şcolilor, au un singur scop: ca cei de la Bucureşti să îşi acopere fundul de orice formă de responsabilitate”, a mai spus Laţcău.

În acest moment, Primăria derulează mai multe investiţii în şcoli, iar valoarea se ridică la 150 de milioane de lei.

CITEŞTE ŞI: Proiectul ”Digitalizăm Vestul”, demarat de CCIAT, într-o nouă etapă! Ce beneficii aduce angajatorilor, dar și angajaților?

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.

Topul Firmelor din Județul Timiș, ediție aniversară! Când are loc evenimentul?

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș va găzdui cea de-a 30-a ediție aniversară a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, desfășurată sub sloganul: “TOP 30 – Împreună pentru afaceri de succes”.  

Pascal Bruckner, invitat de onoare la deschiderea anului universitar de la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a dat startul noului an universitar 2023-2024 printr-o ceremonie de excepție, avându-l ca invitat special pe celebrul romancier și eseist francez, Pascal Bruckner.

“Nu există drog mai tare decât sexu’!” Rapperul care invocă drogurile, pe scenă, exclus din programul TM2023

Rapperul Guess Who, pe numele său real Laurenţiu Mocanu, a fost oprit miercuri, pentru un control de rutină în traficul din Bucureşti, iar rezultatul DrugTestului a fost pozitiv.

Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Muzeul Național al Banatului și Asociația Inițiativă în Educație au pregătit pentru cei interesaţi de univers, o expoziţie inedită, care va fi vernisată miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:00.