Skip to main content

Veste extraordinară! Festivalul “25 de ore de teatru non-stop” vine la Timişoara!

Artişti din București, Cluj, Petroșani, Oradea, Timișoara şi Sibiu vin în această toamnă în oraşul de pe Bega, unde vor pune în scenă spectacole de teatru, 25 de ore, fără pauză.

Este vorba despre Festivalul ”25 de ore de teatru non-stop”, un concept inedit, sub forma unui marathon teatral.

Astfel, aşa cum îi spuen şi numele, evenimetul aduce în faţa publicului, spectacole care se vor defăşura fără întrerupere, timp de 24 de ore, în mai multe spaţii din oraş.

“Chiar dacă festivalul e unul momentan asimilat Sibiului, conceptul său (cel de teatru nonstop) își are originile în anul 2002, când în Timișoara, sub auspiciile Teatrului Thespis, o mână de oameni din zona de expresie a teatrului studențesc s-au întâlnit în sala care actualmente poartă numele fondatorului acestui teatru (îndrăgitul și regretatul Lelu Bihoi) prezentându-și spectacolele într-un maraton teatral al expresiei libere și al bucuriei de a fi împreună”, transmit organizatorii.

Anul acesta, ediția cu numărul 13 va avea loc la Sibiu (în 23-24 septembrie) și la Timișoara (în 30 septembrie–1 octombrie), ca parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Companii cu renume în peisajul teatral autohton, precum Reactor (Cluj), Auăleu (Timișoara), Bis Teatru (Sibiu), Teatrul de Artă și Centrul Replika (București) vor împărți scenele festivalului cu cei mai tineri actori: adolescenții de la Fabrica de Teatru din Sibiu și cei de la Asociația Ferentari (Proiect PlayHood).

Vor fi prezente în program comedii de succes precum Extraconjugal, multipremiata producție a Teatrului de Artă București, comedii cu tentă socială precum Grand Hostel Timișoara a trupei AUĂLEU (proaspăt premiată la Galele UNITER), alături de alte spectacole bine angrenate în problematicile contemporane, precum Visul trupei Reactor (laureat al Premiilor Radio România Cultural) sau Vinovat,-ă, o coproducție Replika București – Beznă Theatre Londra.

Nu va lipsi din program trupa Thespis, care va juca în memoria lui Diogene Bihoi, în toiul nopții teatrale, chiar în studioul care îi poartă acestuia numele.

Tot de-a lungul nopții, localul Cuib D’Arte va găzdui spectacole de improvizație și performance-uri muzicale, spre deliciul unui public cât mai larg și divers.

BIS Teatru va fi parte din programul festivalului atât cu succesul acestei stagiuni, Anaz și Dragonul, cât și cu spectacolele sale fetiș: Născut în ’90 și Născut în 2000. Filmul Născut în România, care întregește trilogia Bis, va fi difuzat online în dimineața maratonului teatral.

La Sibiu evenimentele vor avea loc la: Teatrul Gong, Grădina Bis, Atrium Café sau la Centrul Cultural Ioan Besoiu.

Ediția de la Timișoara, de un calibru și de o consistență mai mare decât cea din Sibiu, va cuceri spații precum: Sala Teatrului German de Stat, Sala Studio a Teatrului Maghiar, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, CUIB d’Arte, Sala de Concerte a Liceului Ion Vidu, Studio Lelu Bihoi, Scârț Loc Lejer etc.
Multe dintre evenimente vor fi cu intrare liberă pentru publicul tânăr (elevi și studenți).
Biletele vor fi puse în vânzare online în 31 august 2023.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.