Skip to main content

USR Timiș ar putea trimite în Parlament 3 deputați și un senator! Cum se împart celelalte mandate?

A fi om!

Distribuirea mandatelor de parlamentari urmează un proces bine definit, structurat în mai multe etape pentru a asigura o reprezentare echitabilă.

Iată cum funcționează:

ETAPA 1: STABILIREA COEFICIENTULUI ELECTORAL LA NIVEL DE JUDEȚ

În fiecare circumscripție electorală (județ), se calculează un coeficient electoral unic, atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat. Acest coeficient se determină împărțind numărul total de voturi valabil exprimate în județ la numărul de mandate disponibile pentru acea circumscripție (deputați și senatori). Rezultatul este rotunjit la cel mai apropiat număr întreg, fără zecimale.

Pe baza acestui coeficient, fiecărui partid politic sau alianță electorală i se alocă atâtea mandate câte ori coeficientul electoral poate fi regăsit în numărul total de voturi obținute de lista respectivă. Mandatele sunt atribuite de biroul electoral al circumscripției în ordinea în care candidații apar pe listele depuse.

Pentru candidații independenți, aceștia pot obține un mandat doar dacă numărul de voturi valabil exprimate pentru ei este cel puțin egal cu coeficientul electoral al județului.

ETAPA 2: REDISTRIBUIREA VOTURILOR RĂMASE LA NIVEL NAȚIONAL

Dacă, după prima etapă, există voturi rămase neutilizate sau insuficiente pentru a atinge coeficientul electoral, acestea sunt transmise la nivel național către Biroul Electoral Central (BEC). Aici, voturile neutilizate de la fiecare partid, alianță sau candidat sunt colectate într-un „coș” și ordonate descrescător, în funcție de numărul de voturi obținute.

Calculul coeficientului electoral național

Numărul total de voturi rămase este împărțit la numere succesive (1, 2, 3, 4 etc.), atâtea ori câte mandate au rămas de distribuit la nivel național. Câturile rezultate sunt aranjate în ordine descrescătoare, iar procesul se oprește când numărul de câturi coincide cu numărul de mandate neatribuite.

Cel mai mic cât obținut din această listă devine noul coeficient electoral național.

Atribuirea mandatelor rămase

Mandatele disponibile la nivel național sunt distribuite competitorilor electorali pe baza acestui coeficient național. Se calculează de câte ori coeficientul național poate fi regăsit în numărul total de voturi neutilizate ale fiecărui competitor. Mandatele sunt apoi atribuite în funcție de aceste rezultate.

SITUAȚIA DIN TIMIȘ

În județul Timiș, au fost exprimate 308.533 de voturi care, raportate la scorul obținut de fiecare partid se traduc în patru mandate de deputați distribuite în prima etapă și șase mandate – în a doua etapă.

Astfel, împărțirea fotoliilor de deputați este următoarea:

USR – 2 mandate + posibil 1 la redistribuire

AUR – 2 mandate

PSD – 2 mandate

PNL – 1 mandat

SOS – 1 mandat + posibil 1 la redistribuire

POT – 1 mandat

Pentru Senat, niciunul dintre partide nu prinde loc, din prima etapă a distriburii voturilor.

La redistribuire, fiecare dintre formațiunile clasate pe primele patru locuri obține câte un mandat de senator.

USR – 1 mandat

AUR – 1 mandat

PSD – 1 mandat

PNL – 1 mandat

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

După o perioadă în care fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu s-a abținut să-și afișeze părerile despre administrația locală pe rețelele de socializare, mai ales că este și consilier personal al președintelui CJT, acum, revine în forță și lansează critici dure asupra fostului său oponent, Dominic Fritz.
Mai bine de o oră au dezbătut consilierii locali din Timișoara propunerea primarului Dominic Fritz, de a înființa o nouă societate care să se ocupe de curățenia orașului.
Pe 18 decembrie 2024, Municipiul Timișoara și Ministerul Energiei au semnat contractul pentru finanțarea proiectului „Retehnologizare a 13.439 de metri de traseu al rețelei de termoficare primară”, prin Fondul pentru Modernizare (FM) 2021-2030.
Un apel la 112 a mobilizat de urgență mai multe echipaje de intervenție pentru lichidarea unui incendiu extrem de violent care a cuprins o casă din vestul țării.
Angajații de la Maternitatea Odobescu din Timișoara au ieșit în stradă! Lor li s-au zeci de mămici dar și simpli timișoreni, care au pornit în marș spre Primărie, unde vor protesta până la ora 16.00.
Colterm anunță întreruperea apei calde și căldurii, mâine, la punctul termic 17A, din cauza unei defecțiuni apărute la rețeaua primară de termoficare.