Skip to main content

Universitatea de Vest din Timișoara adoptă infrastructura „ecologică”, conform celui mai recent GreenMetric World University Ranking

Marilen Pirtea

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă, și în acest an, în GreenMetric World University Ranking.

Este vorba despre singura clasificare din lume care măsoară angajamentul fiecărei universități participante în dezvoltarea unei infrastructuri „ecologice”.

Potrivit rezultatelor ediţiei din 2020, UVT ocupă poziţia 652 la nivel mondial şi poziţia 7 la nivel naţional în GreenMetric World University Ranking.

CITEŞTE ŞI: Peste 13.000 de morţi, pe fondul infecţiei cu COVID-19! Bilanţul pandemiei în ţara noastră, tot mai sumbru

În această ediţie, GreenMetric a inclus 912 universităţi din 84 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2019 (când a inclus 780 universităţi).

În conturarea clasificării au fost analizate atât informaţiile raportate de universităţi, cât şi alte studii şi cercetări independente realizate pentru GreenMetric.

Chestionarul de autoevaluare a universităţilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanţă: aşezare şi infrastructură (15%), energie şi schimbări climatice (21%), managementul deșeurilor (18%), utilizarea apei (10%), transport (18%) şi educaţie(18%). 

„Așa cum Europa și întreaga lume se îndreaptă spre o conduită marcată de paradigma dezvoltării ecologice, și Universitatea de Vest din Timișoara își setează condițiile creșterii în acord cu respectarea cerințelor ecologice. Avem un program avansat de cultură ecologică numit „Săptămâna verde”, destinat și studenților și cadrelor universitare, în care lansăm în fiecare an proiectele de ecologie cele mai interesante și abițioase. Prezența UVT în GreenMetric World University Ranking este o confirmare firească a orientării noastre spre adoptarea infrastructurii „ecologice”, care devine tot mai importantă în marile comunități urbane”, explică rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Clasificarea UI GreenMetric World University Ranking, lansată în 2010, reprezintă o inițiativă a Universitas Indonezia, care a constatat necesitatea unui sistem de clasificare a universităţilor cu privire la angajamentul faţă de abordarea problemelor de sustenabilitate a mediului.

Scopul GreenMetric este evaluarea eforturilor universităţilor în ceea ce privește  managementul resurselor şi dezvoltarea durabilă a campusului universitar.

CITEŞTE ŞI: Alertă, de sărbători! Restricţiile pentru limitarea pandemiei, prelungite până la mijlocul lunii ianuarie

Astfel de activități de clasificare vor asigura acordarea unei atenții mai mari dezvoltării durabile a mediului, precum și problemelor economice și sociale legate de durabilitate şi, astfel, structurile de conducere ale universităţilor vor fi susținute mai mult în eforturile lor de implementare a politicilor eco-friendly.

În acest top mondial, alături de Universitatea de Vest din Timișoara se regăseşte şi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, membră alături de UVT a Consorțiului Universitaria.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primăria Șag a fost premiată pentru contribuția deosebită în dezvoltarea comunității prin investiții durabile, în ediția regională sud-vest a Galei „Romania eşti TU”.
Firmele interesate să-și deschidă un business în centrul Timișoarei, în cadrul Bastionului Theresia, sunt invitate de Consiliul Județean să liciteze pentru închirierea unui spațiu.
Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descins la patru adrese, pentru a aduna probe într-un dosar de violare de domiciliu, loviri și alte violențe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept.
Începând cu anul școlar 2024/2025, Aquatim a încheiat un parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual, cu Liceul Tehnologic de Vest și Primăria Timișoara.
Unul dintre programele esențiale pentru Kunsthalle Bega, încă de la înființare, a fost dedicat împrietenirii și apropierii copiilor de diferite vârste  cu artiștii și lumea artei contemporane.
O anchetă de amploare este în plină desfășurare, la această oră după ce un bărbat de 35 de ani a fost găsit inconștient, spânzurându-se cu elasticul de la chiloți.
La trei săptămâni de când judecătorii de la Curtea de Apel București au respins propunerea de arestare preventivă pentru Laura Bîlc și doi presupuși complici, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis măsura cerută de Parchetul General.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează un nou program de formare profesională  a angajaților din zona de vest a țării, cu tema: Schimbările climatice: cadrul normativ, obiective și principii!