Skip to main content

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Aksel Kolstad, cel supranumit de Time Magazine „Quentin Tarantino al pianului clasic” este un pianist, compozitor și dirijor norvegian care reușește să apropie publicul de muzica clasică, să facă spectacol și să transforme concertul într-un moment magic https://youtu.be/QYwChR4isAs?si=Sk2vph5kmgYHibHF.

Concertul UNEXPECTED va avea loc la Sala de Eveniment Iulius Congres Hall de la Iulius Mall și va aduce pe scenă muzica clasică, muzica rock, umor și multă relaxare. Publicul va experimenta o interpretare inedită a artiștilor invitați, va putea interacționa cu ei, într-o atmosferă elegantă, selectă, dar în același timp nonconformista și deosebit de prietenoasă.

„Dorim să încurajăm generația tânără să se apropie de muzica clasică și de instrumente, să le arătăm și un alt tip de muzică. Acesta este și motivul pentru care am ales să aducem pe scenă tineri talentați din Timișoara, alături de artiștii consacrați. Mai mult decât atât, copii și tinerii sub 14 ani beneficiază de bilete gratuite la concert.”, a spus Laura Rusu- Asociația EDCUS (Educație Cultura Sport) organizatorul concertului.

UNEXPECTED este un concert de muzică clasică ieșit din tipare.

CITEȘTE ȘI: Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Nu este o reinterpretare a ariilor clasice, ci pune în scenă metode inedite de interpretare și de experimentare a muzicii clasice într-un mod familiar, deoarece organizatorii și interpreții consideră că muzica clasică nu trebuie să fie neapărat solemnă, ci trebuie să îi încânte pe cei care o ascultă.

În prima parte a concertului vor performa 4Tune Quartet (vioară, violă, violoncel) și Remus Grama (violonist, dirijor), iar după pauză Aksel Kolstad (pianist, compozitor, dirijor) va urca pe scenă însoțit și de tineri muzicieni din Timișoara.

Biletele sunt disponibile pe platforma https://www.iabilet.ro/bilete-timisoara-concertul-unexpected-89422/?q=Unexp

Pentru a încuraja participarea tinerilor, toți copiii și adolescenții sub 18 ani vor avea gratuitate.

Evenimentul este organizat de Asociația EDCUS (Educație Cultura Sport).

CITEȘTE ȘI: Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

DESPRE INVITAȚI

Aksel Kolstad a cântat la cele mai mari festivaluri de muzică de cameră din Norvegia și din Europa. Concertul său de debut, din octombrie 2010 de la Carnegie Hall  a avut loc cu o sală, iar publicul l-a ovaționat în picioare. Kolstad a studiat compoziția cu Wolfgang Plagge și, de la vârsta de 17 ani, interpreta deja propriile sale lucrări pentru pian solo în multe țări din întreaga lume. De asemenea, a dirijat multe dintre lucrările sale orchestrale. Presa l-a numit „Franz Liszt al timpului nostru”(Göteborgs Posten), „Quentin Tarantino al muzicii clasice”(Time Magazine) sau a scris despre el „Ce face Aksel, care uimește cel mai mult publicul, este că el transformă concertul într-un moment magic de poveste.” (Cappuccino Concerts, Perth, Australia)

El a devenit pianist în cadrul Gărzii Regale a Majestății Sale, Regele Norvegiei și a scris muzică pentru Prințesa Suediei. Aksel iubește să improvizeze live pe scenă și scrie la fel de ușor pentru orchestre mari, precum și pentru solo de pian. El este creatorul Cafe de Concert, prima cafenea de cu muzică clasică din lume, creând un mix urban și creativ al muzicii clasice.

4Tune Quartet. Din dragostea pentru rock a 4 prietene și colege de Filarmonică din Brașov, a luat ființă 4Tune Quartet, o trupă de coveruri rock mai neobișnuită, fiind un cvartet clasic, care prin sonoritatea instrumentelor clasice cu corzi, caută să păstreze vibe-ul și energia pieselor originale, dintr-un repertoriu ce acoperă 50 de ani de muzică și mai multe genuri (pop-rock, rock alternative, rock progresiv, heavy metal). De la concertul de debut din anul 2014 în clubul brașovean The Square, 4Tune Quartet a susținut numeroase concerte și a participat la festivaluri ca: Festivalul de Film Horror “Dracula Film Fest”, “Strada Dell ‘Arte”, Festivalul “Rock’n Parc”, “Musica Barcensis” şi “Musica Coronensis”, “Piano Rocks” – Sibiu şi multe altele. Ele formează o trupă de coveruri rock mai neobișnuită și le are în componență pe Roxana Bârsan – vioara I, Corina Csomortani – vioara a II-a, Simona Gurău – violă şi Alexandra Enache – violoncel. Remus Grama este violonist în orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș și membru fondator al Bohemia String Quartet, dirijor al Filarmonicii din Târgu Mureș și al Rock Clasic Chamber Orchestra din München – Germania. A participat la cursurile de măiestrie ale dirijorului Konrad von Abel din Germania, fost asistent al maestrului Sergiu Celibidache; începând cu anul 2018 este dirijorul permanent al Bohemian Symphonic Orchestra, cu care are la activ proiecte precum spectacolul Vița-de-Vie „În Corzi” din Festivalul AWAKE ediția 2018, sau Bohemian Symphony din ediția 2019 a aceluiași festival. De asemenea este dirijorul permanent al Rock Classic Chamber Orchestra din München – Germania.

Asociația EDCUS- Educație- Cultura- Sport

Asociația își propune sa organizeze diverse evenimente culturale și educaționale de înaltă ținuta, cu oameni de cultura mai mult sau mai puțin consacrați din România și din întreaga lume. Credem in puterea muzicii clasice, in educația tinerilor și ne dorim ca prin această abordare, mai puțin conformistă a artiștilor invitați la acest eveniment, să deschidem publicului noi pasiuni pentru muzica clasică

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.