Skip to main content

Ultimele noutăţi legislative în domeniul protecției consumatorilor, dezbătute într-un nou seminar la CCIA Timiș! Au participat zeci de agenţi economici

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.

Evenimentul derulat sub genericul: Protecţia consumatorului schimbări legislative, ordine, măsuri şi regulamente, a avut loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT şi au participat zeci de agenţi economici.

Protecția Consumatorului este esențială pentru asigurarea unei relații corecte între consumatori și operatorii economici, evitând încălcările drepturilor consumatorilor.

Din punctul meu de vedere acest seminar ar fi trebuit sa fie primul pe lista, dar am asteptat sa vedem ce noutati apar pana in aceasta luna. Stiti si dumneavoastra ca protectia produselor este extrem de importanta pentru toata comunitatea. De aceea cred ca acest seminar va avea un succes real pentru ca specialistii de la Protectia Consumatorului isi fac datoria cum trebuie. Ati vazut ca au fost magazine inchise, unitati alimentare inchise, sanctiuni mari si, din punctul nostru de vedere, care sustinem mediul de afaceri, vrem sa fie un mediu de afaceri curat, unul care sa inteleaga ca prioritare sunt regulile puse de institutii. Este un seminar foarte interesant pentru ca este cu siguranta cea mai activa institutie. In acest caz fie ca este vorba despre o firma cu trei angajati, fie ca e o multinationala, oamenii trebuie lamuriti. Nu se inchid firmele pentru ca au una sau doua nereguli, ci pentru lucruri care ne pun pe noi in pericol„, a spus Florica Chiriţă, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Timiş.

Practic, au fost prezentate cele mai recente schimbări în legislația din domeniul protecției consumatorului și s-a discutat despre modul în care mediul de afaceri a asimilat aceste schimbări, despre ce trebuie să știe agenții economici pentru a respecta reglementările în vigoare, respectiv: O.G. 21/92 privind protecția consumatorului,

Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor, alte ordine specifice.

Seminarul va fi susținut de specialiști din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș: Comisar Șef Mihai Alin Gubandru, comisarul Raluca Loredana Codreanu şi comisarul Daiana Sivola Mărgit.

Dupa cum stiti, institutia pe care o reprezint, pe langa partea de control-supraveghere piata, mai are si partea de consiliere si preventie. Ca si noutat absoluta, incepand cu luna noiembrie a anului trecut, am introdus proiectul de control voluntar. Ce inseamna acesta pentru operatorii economici?Este un control la solicitarea operatorului economic, unul normal, dar fara sa se aplice sanctiuni sau avertisment, eventual un plan de masuri de remediere. Sunt multi operatori economici care nu stiu nici ei situatia reala de la ei din bucatarie sau magazin. Nu mai vorbim ca sunt multi care nu cunosc legislatia specifica. Necunoasterea legislatiei nu te absolva de vina. Este un pas foarte important din punctul nostru de vedere in ceea ce priveste partea de preventie. In primele 5 luni am avut 1255 de actiuni de control, care s-au soldat cu 530 de avertismente si 1110 amenzi, cu o valoare totala de 4.593.000 de lei. Am avut si 90 de opriri temporare sau inchideri. Numarul de reclamatii pe primele 5 luni a fost de 2180. Aici avem o scadere de aproximativ 400 de reclamatii comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023, ceea ce din punctul nostru de vedere inseamna ca ne-am facut treaba foarte bine si sunt mult mai putine abateri„, spune Mihai Alin Gubandru, comisar şef CRPC Vest Timiş.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.