Skip to main content

Ucigaşul tăcut! Cum recunoşti intoxicaţia cu monoxid de carbon şi cum previi o tragedie?

Paște Fericit!

Temperaturile scăzute favorizează tragediile provocate de intoxicaţia cu monoxid de carbon, motiv pentru care pompierii vin cu sfaturi utile.

În primul rând, este extrem de importantă instalarea în locuințe a detectoarelor de monoxid de carbon.

Cel mai frecvent astfel de tragedii sunt provocate de utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de  încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

“Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz”, transmite ISU Bihor.

CITEŞTE ŞI: 1.655 de pacienţi cu COVID, în stare gravă la ATI, dintre care 15 sunt copii! Alţi 299 de oameni au murit în ultimele 24 de ore

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii.

Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces.

În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, încăperile trebuie aerisite frecvent, sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens, coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător, iar soba trebuie să aibă mereu uşiţa închisă.

CITEŞTE ŞI: Studenţii de la UVT se implică în campania de vaccinare! Bat din uşă în uşă, pentru a-i sfătui pe oameni să se imunizeze

Totodată, nu trebuie să adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins, iar aparatele care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz) trebuie supravegheate, fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

 

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Societatea de Transport Public Timișoara asigură transportul în comun, cu program extins, în această noapte, cu ocazia oficierii slujbelor religioase de Paști.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara anunță că sumele alimentate pe tichetele sociale pe suport electronic, destinate sprijinirii cuplurilor mamă–nou-născut aflate în situații de vulnerabilitate, pot fi utilizate până la data de 31 mai.
Incident șocant, în această seară la Timișoara! O tânără de 19 ani s-a aruncat în gol de la etajul unu al unui bloc, după o ceartă cu iubitul.
RETIM Ecologic Service S.A., în parteneriat cu ADID Timiș, anunță începerea primei campanii trimestriale pentru colectarea deșeurilor textile, din Zona 1 Timișoara. Utilizatorii casnici pot folosi această oportunitate pentru a se debarasa legal și gratuit de deșeurile textile din gospodărie. Campania se desfășoară în perioada 22 aprilie – 30 iunie 2025, în localitățile: Timișoara, Dumbrăvița, […]
Trei persoane au fost rănite după ce două mașini s-au izbit violent în municipiul Deva, la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm, spre Hunedoara.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, împreună cu Consiliul Județean Timiș, organizează o nouă ediție a Bursei Generale a Locurilor de Muncă, într-un format inedit… în aer liber.
Casieriile Aquatim și centrul relații clienți de pe strada Enric Baader nr. 11 din Timișoara vor fi închise în perioada 18-22 aprilie.

Alte articole

Paște Fericit!
Paște Fericit!
Paște Fericit!
Paște Fericit!
Paște Fericit!
Paște Fericit!
Paște Fericit!
Paște Fericit!
Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!
San Marco
RMN ImagisticAS
A fi om!
A fi om!
Forța Dreptei
MAXAGRO
Metal Doors – www.usidesiguranta.ro
iGard panouri de gard – www.igard.ro
ATC BAUDESIGN