Skip to main content

Tur ghidat pentru timişorenii cu deficienţe de vedere! „PeriFEERIA. Despre Timișoara nevăzută”, un proiect marca UVT

 Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, împreuna cu Asociația Cetățean de Traian, anunță organizarea unui nou eveniment dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere: „PeriFEERIA. Despre Timișoara nevăzută”.

Este a doua colaborare de acest fel, după turul ghidat al cartierului Fabric, din 2022, care a avut un impact real asupra studenților voluntari și comunității căreia i s-a adresat.

Astfel, sâmbătă, 17 iunie, de la ora 14, va avea loc un tur ghidat pe biciclete în tandem.

Turul se numește „Natura în Cartierul PeriFEERIC”, pornește de la Centrul Cultural Faber și este gândit ca o pedalare împreuna cu persoane nevăzătoare pe malul Begăi, străbătând majoritatea parcurilor mari ale Timișoarei.

Turul va fi completat de un ghidaj accesibilizat, pentru care a fost creată în premieră o broșură tactilă cu hărți ale traseului și parcurilor străbătute.

În continuarea turului, participanții sunt invitați la o plimbare pe Bega cu vaporul Pelican, unde se va continua ghidajul accesibilizat. Participarea la tur este gratuită, în limita locurilor disponibile.

“PeriFEERIA este mica noastră declarație, dintr-un colț uitat de Fabric, în care afirmăm că știința în slujba societății reprezintă esența a ceea ce ne face oameni, a ceea ce ne leagă laolaltă și a ceea ce susține să supraviețuim”, transmite UVT.

Acest eveniment este posibil datorită implicării mai multor colaboratori, majoritatea participând pro-bono la întreaga activitate.

Este vorba despre Departamentul de Geografie din cadrul UVT, care  a conceput traseul și a realizat broșura tactilă, Liceul Teoretic Special „Iris” și Asociația „Ceva de Spus”, care au ajutat la implicarea persoanelor cu deficiențe de vedere, Asociația Timișoara Prin Alți Ochi, Asociația Pedallez, Tandem Arena și Atelierul Creativelo, care  au pus la dispoziție bicicletele tandem, au asigurat participarea piloților instruiți și au realizat service-ul pentru biciclete.

De asemenea, cei de la Ecluze pe Bega au pus la dispoziție Vaporul Pelican pentru acest tur special, iar Asociația Culturală Kabaitan asigură documentarea foto și video a evenimentului.

Fabricultura este un proiect de activare comunitară conceput și implementat de Asociația Cetatean De Traian. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul Grow Timișoara, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Ediția a șasea a UVT Liberty Marathon a fixat Timișoara pe harta maratoanelor de șosea din România!

Universitatea de Vest din Timișoara a organizat duminică, 1 octombrie, a șasea ediție a evenimentului sportiv de alergare de șosea “UVT Liberty Marathon”.

Barbiere Barbershop Timișoara: locul unde eleganța întâlnește tradiția. John Malkovich şi John Newman, printre vedetele care i-au trecut pragul

De la inaugurarea sa din 2017, Barbiere Barbershop a reprezentat epicentrul stilului și eleganței masculine în inima Timișoarei. Aici, tradiția tunsului și aranjării bărbii se îmbină perfect cu luxul și accesibilitatea.

Autorul Thomas Perle, pe lista Premiilor Teatrale Nestroy din Austria!

Autorul Thomas Perle, care în prezent scrie împreună cu Clemens Bechtel textul pentru piesa Sidy Thal la Teatrul German de Stat Timișoara, va fi distins în acest an cu celebrul premiu austriac de teatru, Premiul Nestroy.

Primăria desființează zeci de locuri de parcare de pe bulevardul Take Ionescu pentru a face culoar autobuzelor!

Primăria Timișoara va înființa benzi speciale de preselecție pentru mijloacele de transport în comun, în mai multe intersecții de pe bulevardul Take Ionescu. Însă pentru asta va desființa zeci de locuri de parcare.

PNL Timiş, cu un picior în groapă! Analiza dură făcută de senatorul USR, Raoul Trifan

Raoul Trifan, senator USR de Timiş, face o radiografie a filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal, după plecarea lui Ben-Oni Ardelean.

Valer Kovacs, la Sursa de Vest fără Filtru

Ag. şef. Valer Kovacs, de la Brigada Autostrăzi, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – luni, 02 octombrie 2023.

Accident înfiorător! Un om a murit după ce a intrat cu mașina sub un tir!

Accident grav de circulație în această după amiază, pe o șosea din vestul țării! Un om și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina sub un camion.

RETIM și ADID Timiș au început a patra campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela!

RETIM împreună cu ADID Timiș organizează o nouă campanie trimestrială prin care sunt colectate deșeurile voluminoase. Timișeni pot preda deșeurile, începând de astăzi, gratuit la containerul RETIM! 

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.