Skip to main content

Tur ghidat pentru timişorenii cu deficienţe de vedere! „PeriFEERIA. Despre Timișoara nevăzută”, un proiect marca UVT

 Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, împreuna cu Asociația Cetățean de Traian, anunță organizarea unui nou eveniment dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere: „PeriFEERIA. Despre Timișoara nevăzută”.

Este a doua colaborare de acest fel, după turul ghidat al cartierului Fabric, din 2022, care a avut un impact real asupra studenților voluntari și comunității căreia i s-a adresat.

Astfel, sâmbătă, 17 iunie, de la ora 14, va avea loc un tur ghidat pe biciclete în tandem.

Turul se numește „Natura în Cartierul PeriFEERIC”, pornește de la Centrul Cultural Faber și este gândit ca o pedalare împreuna cu persoane nevăzătoare pe malul Begăi, străbătând majoritatea parcurilor mari ale Timișoarei.

Turul va fi completat de un ghidaj accesibilizat, pentru care a fost creată în premieră o broșură tactilă cu hărți ale traseului și parcurilor străbătute.

În continuarea turului, participanții sunt invitați la o plimbare pe Bega cu vaporul Pelican, unde se va continua ghidajul accesibilizat. Participarea la tur este gratuită, în limita locurilor disponibile.

“PeriFEERIA este mica noastră declarație, dintr-un colț uitat de Fabric, în care afirmăm că știința în slujba societății reprezintă esența a ceea ce ne face oameni, a ceea ce ne leagă laolaltă și a ceea ce susține să supraviețuim”, transmite UVT.

Acest eveniment este posibil datorită implicării mai multor colaboratori, majoritatea participând pro-bono la întreaga activitate.

Este vorba despre Departamentul de Geografie din cadrul UVT, care  a conceput traseul și a realizat broșura tactilă, Liceul Teoretic Special „Iris” și Asociația „Ceva de Spus”, care au ajutat la implicarea persoanelor cu deficiențe de vedere, Asociația Timișoara Prin Alți Ochi, Asociația Pedallez, Tandem Arena și Atelierul Creativelo, care  au pus la dispoziție bicicletele tandem, au asigurat participarea piloților instruiți și au realizat service-ul pentru biciclete.

De asemenea, cei de la Ecluze pe Bega au pus la dispoziție Vaporul Pelican pentru acest tur special, iar Asociația Culturală Kabaitan asigură documentarea foto și video a evenimentului.

Fabricultura este un proiect de activare comunitară conceput și implementat de Asociația Cetatean De Traian. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul Grow Timișoara, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.