Skip to main content

Tu ştii ce vârstă au arterele tale? Investigaţia care îţi arată cât de mare este riscul de AVC sau infract miocardic

A fi om!

Arteriograful este aparatul care poate evalua vârsta arterială, printr-o procedură non invaziv care arată cât de crescută este starea de rigiditate a arterelor.

Aceasta se accentuează în timp, în funcție de vârstă, dar și de stilul de viață.

Cu cât vasele de sânge sunt mai elastice, cu atât riscul de a avea o boală cardiovasculară scade.

„Cu toții știm că bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces. Un cunoscut medic britanic spunea, cu aproape 400 de ani în urmă, că un om este la fel de bătrân precum arterele lui. Cele mai recente studii arată că starea vaselor de sânge reflectă vârstă reală a corpului uman. Îmbătrânirea arterială poate determina producerea unui infarct miocardic acut, a unui accident vascular sau poate duce chiar la disfuncții erectile. Îmbătrânirea este asociată cu modificări ale proprietății mecanice și structurale și, în final, duce la pierderea elasticității arteriale”, spune asist. univ. dr. Vladiana Romina Turi – medic specialist cardiolog- șef Ambulatoriu Spitalul Clinic CF Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Dezastrul de la Colterm, pe masa consilierilor locali! Roxana Iliescu a solicitat o şedinţă extraordinară pentru găsirea unei soluţii

Gradul de elasticitate arterială reprezintă un indicator important pentru stabilirea riscului cardiovascular, dar poate fi util și în depistarea precoce a anumitor afecțiuni și chiar în monitorizarea efectelor tratamentului medicamentos asupra sistemului cardiovascular.

“În cadrul investigației pe care o realizăm atunci când folosim un arteriograf obținem informații despre capacitatea de dilatare a vaselor (indice de augmențatie), cât de mare este valoarea presiunii centrale și cum este afectată circulația cerebrală și sarcina inimii (presiunea sistolică din aortă), dar și date despre elasticitatea aortei (viteza de propagare a undei de puls). Cu cât este mai mare viteza de propagare, cu atât mai rigidă e aorta, și cu atât mai accentuat este procesul de arterioscleroză care, în final, duce la ateroscleroză. Mai trebuie spus că îmbătrânirea vaselor mari duce și la modificări la nivelul microcirculației, adică a vaselor mici”, mai spune Vladiana Romina Turi.

Pentru realizarea măsurătorilor sunt necesare mai multe condiții: de la o temperatură a încăperii de 22-25 de grade până la modul în care este poziționat pacientul, în repaus, întins pe spate, pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 20 de minute.

CITEŞTE ŞI: Alertă! O femeie ameninţă că se aruncă în gol, de la etajul 8

Se interzice consumul de alimente, fumatul, consumul de energizante sau cafea, cu trei ore înainte de investigație.

Rezultatul se obține imediat, iar în cazul în care valorile se află într-un interval de risc, se recomandă examinări suplimentare.

Spitalul Clinic CF Timișoara are în dotare un asemenea aparat. Pentru un consult de specialitate, pacienții se pot adresa cabinetului de cardiologie din cadrul Ambulatoriului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Creșterea alarmantă a cazurilor de cancer îi face pe cei de la Asociația Oncohelp Timișoara să extindă capacitatea centrului în care bolnavii primesc  tratamentul de care au nevoie.
În perioada 17 – 21 mai, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș invită firmele timișene să facă parte din delegaţia de afaceri care va vizita IBA 2025 – care va avea loc la Düsseldorf, în perioada 18 – 22 mai.
A vrut să dea o mână de ajutor, dar s-a trezit în plasa unor indivizi cu gânduri necurate. Este pățania unei tinere din Timișoara, care a fost tâlhărită, pe o stradă din oraș.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Scene incredibile, în această dimineață, când șoferii prinși în trafic nu înțelegeau de ce una dintre mașini nu pleacă de la semafor.
Forțele de intervenție au fost solicitate să acționeze de urgență la locul unui accident grav, în care au fost implicate o mașină și un tir.
Cancerul de sân, cel pulmonar și afecțiunile din patologia digestivă continuă să fie cele mai frecvent întâlnite forme de boli oncologice în rândul pacienților tratați în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara. Aproape 80% dintre cei 4.300 de pacienți noi înregistrați în 2024 suferă de una dintre aceste afecțiuni oncologice.