Skip to main content

Traseul Revoluției, marcat prin granit turcoaz și bronz. Investiție de 10 milioane de lei, pentru marcarea punctelor cheie din Decembrie ’89

Primăria Municipiului Timișoara va aduce amintirea Revoluției în spațiul public printr-un traseu tematic, marcat prin granit turcoaz și bronz, integrat în peisajul urban.

Investiția, în valoare de 10 milioane de lei, TVA inclus, a fost aprobată de consilierii locali, în ședința de astăzi.

„Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca având o importanță istorică pentru Timișoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989.

Aceste locuri cu încărcătură simbolică vor oferi, prin abordarea propusă de proiect, o experiență directă, dar și o incursiune virtuală în contextul istoric și social al Revoluției, printr-o platformă de realitate extinsă.

„Cel mai important moment din istoria contemporană a Timișoarei și a României nu trebuie uitat de generațiile viitoare. Libertatea pentru care s-a murit în stradă în Decembrie 1989 nu a fost până acum integrată în spațiul public cum se cuvine. Locurile unde a avut loc Revoluția vor deveni spații monument. Acum facem un pas important în față ca să implementăm investiția. Iar această istorie vrem să o spunem și tuturor celor care ne vizitează orașul. Pe lângă transformarea spațiului public, vom construi o experiență imersivă prin intermediul realității augmentate. Este minimul pe care îl putem face pentru a onora această luptă”, transmite viceprimarul Ruben Lațcău.

Intervențiile au valoare de reper și de memorie și vor fi așezate în poziții cu vizibilitate maximă, dar sunt gândite să se încadreze cât mai bine în spațiul respectiv.

CITEȘTE ȘI: Scene de groază, în plină stradă, după ce un individ a scos un cuţit şi a început să ameninţe trecătorii. Un bărbat a fost tăiat la o mână

Vor fi extrem de accesibile pentru toată lumea, nu presupun schimbări de infrastructură și nu vor afecta alte elemente de patrimoniu sau vegetația existentă. Mai mult, acolo unde este posibil, vor fi însoțite de plantarea unor arbori în imediata lor apropiere.

Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice 1x1m.

Acestea vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare, însă așezate la aceeași cotă pentru a fi ușor și permanent accesibile.

Pe banda metalică va fi inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din Decembrie.

Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă. 

O placă din același metal va conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente.

Aceste texte vor fi culese din declarații ale supraviețuitorilor și martorilor evenimentelor și vor fi formulate la persoana întâi.

Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar și folosirea spațiului pentru odihnă sau socializare.

 O placă din același metal (bronz) va fi integrată în suprafața băncii.

Aceasta va conține un text gravat de dimensiuni minimale și va menționa locul ca făcând parte din întregul traseu, precum și invitația de a accesa platforma de realitate extinsă a proiectului.

Textul va avea și o variantă sintetică în Braille.

Acolo unde amplasarea băncii nu este posibilă, se va integra o variantă succintă în banda metalică din jurul platformei din piatră.

Accesibilitatea platformei virtuale se va face prin scanarea codului QR poziționat ori pe bancă, ori unde va fi placa cu textul gravat.

CITEȘTE ȘI: Premieră la Timişoara! Firma care plantează panseluţe prin oraş, se va ocupa şi de îngrijirea mormintelor

Platforma online deschisă va genera o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oraș.

Reperele vor fi amplasate în următoarele puncte din oraș:

Zona Maria – Piața Sfânta Maria / str. Gheorghe Doja / Timotei Cipariu; 

Podul Traian-Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu; 

Zona Operei – P-ța Iancu Huniade / Piața Victoriei; 

Zona Piata Libertatii;

Zona Piata Sf. Gheorghe;

Zona Prefectură – B-dul Revoluției din 1989;

Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului;

Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;

Zona Martirilor –str. Mareșal Constatin Prezan.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.