Skip to main content

Traseul Revoluției, marcat prin granit turcoaz și bronz. Investiție de 10 milioane de lei, pentru marcarea punctelor cheie din Decembrie ’89

Primăria Municipiului Timișoara va aduce amintirea Revoluției în spațiul public printr-un traseu tematic, marcat prin granit turcoaz și bronz, integrat în peisajul urban.

Investiția, în valoare de 10 milioane de lei, TVA inclus, a fost aprobată de consilierii locali, în ședința de astăzi.

„Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca având o importanță istorică pentru Timișoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989.

Aceste locuri cu încărcătură simbolică vor oferi, prin abordarea propusă de proiect, o experiență directă, dar și o incursiune virtuală în contextul istoric și social al Revoluției, printr-o platformă de realitate extinsă.

„Cel mai important moment din istoria contemporană a Timișoarei și a României nu trebuie uitat de generațiile viitoare. Libertatea pentru care s-a murit în stradă în Decembrie 1989 nu a fost până acum integrată în spațiul public cum se cuvine. Locurile unde a avut loc Revoluția vor deveni spații monument. Acum facem un pas important în față ca să implementăm investiția. Iar această istorie vrem să o spunem și tuturor celor care ne vizitează orașul. Pe lângă transformarea spațiului public, vom construi o experiență imersivă prin intermediul realității augmentate. Este minimul pe care îl putem face pentru a onora această luptă”, transmite viceprimarul Ruben Lațcău.

Intervențiile au valoare de reper și de memorie și vor fi așezate în poziții cu vizibilitate maximă, dar sunt gândite să se încadreze cât mai bine în spațiul respectiv.

CITEȘTE ȘI: Scene de groază, în plină stradă, după ce un individ a scos un cuţit şi a început să ameninţe trecătorii. Un bărbat a fost tăiat la o mână

Vor fi extrem de accesibile pentru toată lumea, nu presupun schimbări de infrastructură și nu vor afecta alte elemente de patrimoniu sau vegetația existentă. Mai mult, acolo unde este posibil, vor fi însoțite de plantarea unor arbori în imediata lor apropiere.

Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice 1x1m.

Acestea vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare, însă așezate la aceeași cotă pentru a fi ușor și permanent accesibile.

Pe banda metalică va fi inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din Decembrie.

Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă. 

O placă din același metal va conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente.

Aceste texte vor fi culese din declarații ale supraviețuitorilor și martorilor evenimentelor și vor fi formulate la persoana întâi.

Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar și folosirea spațiului pentru odihnă sau socializare.

 O placă din același metal (bronz) va fi integrată în suprafața băncii.

Aceasta va conține un text gravat de dimensiuni minimale și va menționa locul ca făcând parte din întregul traseu, precum și invitația de a accesa platforma de realitate extinsă a proiectului.

Textul va avea și o variantă sintetică în Braille.

Acolo unde amplasarea băncii nu este posibilă, se va integra o variantă succintă în banda metalică din jurul platformei din piatră.

Accesibilitatea platformei virtuale se va face prin scanarea codului QR poziționat ori pe bancă, ori unde va fi placa cu textul gravat.

CITEȘTE ȘI: Premieră la Timişoara! Firma care plantează panseluţe prin oraş, se va ocupa şi de îngrijirea mormintelor

Platforma online deschisă va genera o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oraș.

Reperele vor fi amplasate în următoarele puncte din oraș:

Zona Maria – Piața Sfânta Maria / str. Gheorghe Doja / Timotei Cipariu; 

Podul Traian-Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu; 

Zona Operei – P-ța Iancu Huniade / Piața Victoriei; 

Zona Piata Libertatii;

Zona Piata Sf. Gheorghe;

Zona Prefectură – B-dul Revoluției din 1989;

Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului;

Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;

Zona Martirilor –str. Mareșal Constatin Prezan.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul din Săcălaz, pe făraş! Preşedintele PMP îi cere demisia din partid, după un şir lung de abuzuri

Scandalurile care se ţin lanţ, în comuna Săcălaz, de lângă Timişoara, i-ar putea aduce primarului Nicu Viorel, pierderea calităţii de membru al Partidului Mişcarea Populară.

Tineri, tâlhăriţi în plină stradă, la Timişoara! Atacatorii au folosit un cuţit şi un baston telescopic

O fată în vârstă de 19 ani și un băiat de 22 de ani au fost tâlhăriţi, pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara, de trei indivizi care s-au năpustit asupra lor cu un baston telescopic şi cu un cuţit.

Gusturi autentice de toamnă: Zacusca proaspătă, gata de savurat la AgroVillage – USVT

Sunt în plină toamnă, perioadă cunoscută pentru farmecul ei, când natura ne răsfață cu culorile calde ale frunzelor și cu recolta sa bogată.

Pompieri atacaţi cu cuţitul, în timpul unui incendiu violent! A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor

S-a dat alarma aseară, după lăsarea întunericului, când o persoană a sunat la 112 şi a cerut ajutorul pompierilor, pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins o casă din vecinătate. Incendiul a izbucnit la p locuinţă din localitatea Fiscut, judeţul Arad. unde au ajuns de urgenţă mai mulţi pompieri voluntari de la Şagu. Doar că, ajunşi […]

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.