Skip to main content

Totul, pentru bolnavii de cancer! Transplant medular, donare de celule stem şi laboratoare moderne! A fost semnat contractul de finanţare pentru Institutul Oncologic de la Timişoara

La 29 de ani de la demararea lucrărilor la spitalul de pe Calea Torontalului, a fost semnat contractual de finanţarea pentru Institutului Regional de Oncologie Timişoara.

Construcţia, care a fost proiectată ca spital municipal, şi ajunsă între timp în ruină, va deveni un adevărat centru pentru tratarea bolnavilor de cancer.

Capacitățile noului Institut Regional de Oncologie Timișoara sunt formate din zonă de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zonă de îngrijire ambulatorie, zonă de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistică, endoscopie, explorari funcționale), bloc operator, terapie intensivă, laborator de radioterapie, laborator de medicină nucleară, centru pentru transplant medular și afereză celule stem. Spitalul va avea, de asemenea, și un centru pentru primirea urgențelor oncologice, și spații pentru deservirea funcției educaționale și de cercetare (sală multifuncțională, săli de studiu, săli de prezentări practice, birouri de studiu,etc).

CITEŞTE ŞI: Ultimul mesaj al unui tânăr care şi-a adus familia în pragul disperării! Poliţiştii s-au mobilizat de urgenţă!

Construcţia Institutului Oncologic, finanţată prin PNRR, are o valoare de 1.153.030.188 lei (TVA inclus), iar lucrările trebuie finalizate până în iunie 2026.

“Este un eveniment simbolic. Avem o oportunitate pentru Banat și cred ca există toată nevoia și toate resursele, atât de natură materială cât şi umană, care sa poată să ducă la concretizarea celor trei obiective. Este vorba despre Institutul Regional de Oncologie Timişoara, Spitalu Municipal din Lugoj, iar în judeţul Arad, o nouă maternitate. Pe lângă faptul că semnă aceste contracte, avem şi sumele integrale, pentru finanţare, care se ridică la 2,5 miliarde de lei pentru aceste trei obiective, din care jumătate este alocată Institutului Oncologic”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

“Prin intermediul acestui proiect, parte a clădirii existente pe Calea Torontalului va fi demolată, urmând a fi construit și un corp nou de clădire. Prin implementarea acestui proiect, se preconizează a se rezolva importante nevoi în domeniul sănătății publice din zona de vest a țării, urmând a polariza cazurile dificile și a oferi pacienților cu patologii oncologice acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat”, transmite DSP Timiş.

Sectorul îngrijiri medicale va avea 250 paturi de spitalizare continuă, spitalizare de zi, anestezie şi terapie intensivă.

CITEŞTE ŞI: Mallurile, înlocuite de galerii mici şi hipermarketuri! Criza din domeniul construcţiilor afectează zona de shopping

Zona de diagnostic și tratament va avea: CPU, Bloc operator (6 săli), Centru de transplant medular si afereză celule stem, Laborator de imagistică, endoscopie și explorări funcționale, Laborator de medicină nucleară, Laborator de radioterapie, iar ambulator integrat va fi format din 26 cabinete medicale.

“Trăim unele dintre cele mai fericite vremuri pentru sănătate județului nostru şi o spun cu încredere, uitându-mă la sutele de milioane de euro care sunt deja aici şi care urmează să vină în sistemul sanitar din Timiş. Uitându-mă la acea clădire care, pentru majoritatea timişenilor, simbolizează monumental neputinţei sistemului de a rezolva problemele de infrastructură sanitară, mă refer la clădirea de pe Torontalului, acum am certitudinea că acea construcţie se va transforma dintr-un monument al neputinţei, într-o oază de sănătate aşteptată de întreaga regiune, nu doar de timişoreni sau timişeni”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.

Institutul Oncologic va avea şi servicii de suport medicale și nemedicale: farmacie, sterilizare centrală, UTS, Laborator de analize medicale, serviciu anatomie patologică, bloc tehnic și logistic, spațiu central de depozitare deșeuri infecțioase.

De asemenea, vor fi o zonă de acces și servicii publice, birouri de internări/externări şi spații personal pentru personal.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.