Totul despre faţetele dentare, într-un interviu cu dr. Dan Butaş

Faţetarea dentară începe să câştige tot mai mult teren în ţara noastră. Este un moft sau o necesitate?

Afectează dantura sau este o metodă non-invazivă? Are doar un rol estetic sau ajută şi la protejarea dinţilor? La toate aceste întrebări dar şi la multe altele pe această temă, va răspunde în interviul următor, dr. Dan Butaş.

Aşadar, ce sunt faţetele dentare?

Faţetarea reprezintă un tratament dentar restaurativ sau cosmetic, prin care se poate schimba estetica zâmbetului, prin îmbunătăţirea armoniei, a culorii şi a formei dinţilor.

Care este diferenţa dintre faţete dentare şi coroane dentare?

Faţetele dentare sunt lucrări protetice din materiale precum ceramica, oxidul de zirconiu sau compozitul, care acoperă doar faţa exterioară a dintelui, pentru a îmbunătăţi aspectul estetic al acestuia. În cazul dinţilor cu distrucţii avansate, atunci când cantitatea de ţesuturi dentare pierdute în urma cariilor este prea mare, sau dintele a fost restaurat printr-o obturaţie extinsă, acesta nu va putea susţine eficient o faţetă dentară. În aceste situaţii este indicată restaurarea dintelui printr-o coroană.

zambet

Cum se realizează faţetarea?

În primă fază de ia o amprentă, apoi, pe modelul turnat în laborator, se realizează “wax-up”-ul. Practic, se face o simulare din ceară, a viitoarei lucrări protetice, cu forma şi lungimea dinţilor dorite de pacienţi. Ulterior, se prelucrează faţetele în laboratorul de tehnică dentară, iar la final acestea sunt ataşate de dinte, cu un ciment de lipire specific.

În ce măsură sunt afectaţi dinţii pacientului?

Noi folosim o tehnologie de ultimă generaţie, cu lupe şi microscoape dentar, astfel că şlefuirea se face cu o maximă precizie, iar grosimea este de doar 0,2 mm – 0,5 mm. Ca urmare, această metodă este minim invazivă.

Cine trebuie să apeleze la această nouă metodă stomatologică?

Faţetele dentare sunt indicate în următoarele cazuri:

–    Modificări de culoare sau pete inestetice pe suprafaţa dinţilor

–    Dinţi înghesuiţi sau încălecaţi

–    Pentru restaurarea dinţilor fisuraţi sau ciobiţi

–    Dinţi care au fost scurtaţi din cauza unui process de uzură sau abrazie

–    Pentru închiderea spaţiilor inestetice formate între dinţi (treme / diasteme)

–    La persoanele cu dinţi nanici (conici), la care de altfel nu este necesară prepararea prin şlefuire.

Dincolo de rolul estetic, ce funcţie mai au aceste faţete dentare? Protejează dinţii?

Da, este important de ştiut că faţetele dentare nu doar că oferă zâmbetul mult dorit, dar ajută şi la protejarea danturii. Sunt extrem de importante pentru persoanele cu smalţul subţire, care acuză frecvent dureri la stimuli externi, precum băuturile reci sau calde. În plus, faţetele îmbunătăţesc într-o măsură foarte mare, accesul la o îngrijire orală de calitate.

Din ce material sunt realizate?

În general se folosesc blocuri de ceramică feldspatică pură, cu translucenţă graduală. Această ceramică are un grad de rezistenţă similar cu al dinţilor naturali. Şi, odată cimentate, faţetele au o rezistenţă foarte ridicată.
Faţetele se pot realiza şi din răşini diacrilice compozite sau oxid de zirconiu.

dan butas 02

Care este durata de viaţă a faţetelor?

Faţetele dentare nu sunt atât de fragile pe cât se crede. Ele pot dura mai mult de un deceniu, iar cu o igienă orală corespunzătoare, pot rezista toată viaţa. Este important de ştiut că nu îşi schimbă culoarea, indiferent de alimentaţie. Singurele riscuri sunt legate de sănătatea dinţilor, sănătate care trebuie menţinută indiferent dacă purtăm sau nu, faţete.

Ce interdicţii au pacienţii cu faţete?

Nu există interdicţii, iar faţetele nu necesită o întreţinere specială. Este necesară doar folosirea periuţei şi a aţei dentare, de cel puţin două ori pe zi.

Este recomandată faţetarea unui singur dinte, al cărui aspect este inestetic, sau a întregii arcade?

Acest lucru variază în funcţie de situaţia dentară a fiecărui pacient. Dacă un singur dinte este cu probleme, atunci se va pune o singură faţetă,  medicul potrivind nuanţa acesteia cu culoarea celorlalţi dinţi, folosind cimenturile try-in, înainte de a cimenta definitiv.

Cât trebuie să plătească cei care îşi doresc un zâmbet de Hollywood?

Asta depinde de câte faţete are nevoie. Sunt pacienţi care cu numai opt faţete obţin zâmbetul mult dorit. Iar preţul pentru o astfel de faţetă este de 250 de euro. Important de ştiut este că timpul necesar pentru a ajunge la o dantură perfectă este foarte scurt. Sunt necesare maxim 5 şedinţe, ceea ce înseamnă aproximativ 10 zile.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Atenţie, şoferi! Se închide strada Mircea Hoinic din Timişoara

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a primit aviz favorabil din partea Comisiei de circulație pentru închiderea traficului rutier pe strada Mircea Hoinic.

FOTO Sute de agenţi economici, la seminarul de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală, organizat de CCIAT

Seminar de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, organizat de CCIAT în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.