Skip to main content

Timișul are buget aprobat! Este însă, mai mic cu peste 70 de milioane de lei, față de anul trecut

Consilierii județeni din Timiș au aprobat astăzi, bugetul pentru anul 2024.

Bugetul consolidat pentru anul 2024 este de 768 milioane lei, mai mic însă, față de cel din 2023, cu aproape 72 de milioane de lei.

Bugetul pentru investiții pentru acest an este de 265 milioane lei, aici sunt prevăzute sume pentru finalizarea proiectelor începute, cât și fonduri importante pentru investiții publice complet noi.

CJT anunță că cele mai mari investiții în 2024 vor fi în transporturi, învățământ, cultură și pentru autorități executive, domenii care au prevăzut un buget de aproximativ  241 milioane lei din totalul de 265 milioane lei.

1800 kilometri de piste de biciclete în toată regiunea de vest, începerea lucrărilor la Castelul Huniade în baza celor trei finanțări nerambursabile obținute anul trecut, noul stadion și drumuri expres, acestea sunt doar câteva dintre direcțiile majore de acțiune în 2024, un an în care vom lucra atât la implementare pe teren cât și la maturizarea unor proiecte pentru care am atras fonduri„, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș spun că aproape 78% din totalul veniturilor de dezvoltare vor fi atrase din fonduri europene și  guvernamentale.

Pentru continuarea lucrărilor începute, CJT a prevăzut în buget suma de 640.000 de lei pentru finalizarea Centrului de colectare legume – fructe din comuna Tomnatic. De asemenea, continuarea lucrărilor la Bazinul de înot didactic din Jimbolia beneficiază de 4,1 milioane de lei. Suma de aproximativ 4,5 milioane de lei a fost alocată  pentru locuinţele ANL de la Giroc.

Castelul Huniade (proiect finanțat prin PNRR) intră în reabilitare cu o finanțare de aproape 9 milioane lei, obiectiv pentru care vizăm și alte surse de finanțare.

Doar pentru demolare, Stadionului „Dan Păltinișanu” i-a fost alocată suma de 2 milioane lei, iar pentru construirea unei noi stații pentru pompieri la Făget e prevăzută suma de 2,5 milioane lei.

De asemenea, bugetul include în continuare finanțarea reparațiilor în domeniul sănătății, Spitalul Județean beneficiind, de exemplu, de o sumă totală de trei milioane și jumătate lei. 

O atenție importantă este acordată culturii. Sunt cuprinse, în acest caz,  ample cheltuieli cu acțiuni culturale, precum evenimente TimCultura – în sumă de 6.6 milioane lei și acțiuni minimale instituții de cultură – în sumă de 11 milioane lei.

Este prevăzută în buget și finanțarea unităților de cult, cu  2.4 milioane lei pentru personalul neclerical și 3.3 milioane lei pentru reparații la  lăcașuri de cult.

Alte 5 milioane lei mai sunt alocate pentru finalizarea plăților aferente unor acțiuni derulate prin programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Nu a fost neglijat nici capitolul sportiv. Pentru susținerea sportului de performanță și a celui de masă s-a alocat suma de 3.2 milioane lei.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, aceasta  beneficiază în 2024 de un buget de  41 milioane lei. Pe secțiunea de dezvoltare, pe lângă obiectivele cuprinse pe programul de investiții, sunt cuprinse cotizațiile și contribuții la asociațiile de dezvoltare și ADR Vest  în sumă de 9.4 milioane lei, precum și rambursarea ratelor pentru creditele contractate cu suma de 23.8 milioane lei.

Și social democrații au venit cu patru amendamente la buget, însă doar două au fost aprobate. Este vorba despre modernizarea DJ 592 Moșnița Nouă – Lugoj și un proiect pilot – Program anual de sprijinire al activităţilor de screening medical pentru populatia defavorizată din județul Timiș.

Celelalte două inițiative, construcția unui bazin de înot la Sânnicolau Mare, dar și elaborarea documentației pentru un centru de procesare legume-fructe, în proximitatea Centrului de colectare de la Tomnatic, au fost respinse.

Lipsa de viziune a actualei administrații liberale și a majorității existente în cadrul CJ Timiș a condus la un vot împotriva continuării Programului de bazine de înot în orașele timișene, precum și împotriva Elaborării SF+PT Centru de procesare legume-fructe în proximitatea Centrului de colectare legume-fructe Tomnatic.
Programul de bazine de înot în cele opt orașe din județul Timiș a fost demarat de către administrația social democrată a CJ Timiș în perioada 2016-2020, în mandatul domnului Calin Dobra, elaborat în două direcții: punerea la dispoziție a bazinului de înot pentru cetățeni, pentru practicarea înotului pentru agrement, dar și bazin de înot didactic. Strategia de sprijinire a producătorilor agricoli, a legumicultorilor din județul Timiș trebuie continuată, timișenii trebuie să regăsească cât mai multe produse agricole și legume autohtone pe rafturile supermarketurilor. Demersul pentru crearea unui Centru de procesare legume-fructe la Tomnatic ar fi condus cu siguranță la un sprijin mai consistent pentru legumicultori, dar nu ai cui explica viziuni sau strategii cand cei care au implementat proiectul Centrului de colectare legume-fructe au declarant că acest proiect este un eșec
”, spune Alexandru Iovescu, liderul de grup al consilierilor județeni PSD.

La capitolul drumuri, Consiliul Județean Timiș are alocați pentru întreținere și reparații drumuri județene aproape 43 milioane lei, cu o creștere de 31,5% față de anul trecut. În ceea ce privește investițiile și alocările de fonduri pentru proiectări si documentații ori lucrări de execuție, menționăm cele mai importante proiecte:

 • Construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara la Autostrada A1 – 1,3 milioane lei;
 • Asfaltarea drum Zorani – Groși – 4 milioane lei, din care 200.000 lei din buget județean și 3.8 milioane lei din PNDL;
 • Modernizare și reabilitare drum Bazoșu Nou – Bazoș – Recaș – 6.3 milioane lei, din care 81.000 lei din buget județean și 6.2 milioane lei din PNDL;
 • Amenajare intersecție la Birda – 1,3 milioane lei;
 • Modernizare drum Șag – Sânmihaiu Român – 15 milioane lei bani din fonduri Program Anghel Saligny și 390.000 lei de la bugetul județean;
 • Modernizare DJ585 limita cu județul Caraș-Severin – Vișag – 4 milioane lei din fonduri Program Anghel Saligny și  241.000 lei de la bugetul județean;
 • Construire podeț peste canal la Tapia – 4,5 milioane lei;
 • Modernizare drum Parța – Petroman – 3 milioane lei;
 •  Modernizare drum Târgoviște – Babșa – 6 milioane lei;
 • Amenajarea a două intersecții la Giroc – 2 milioane lei;
 • Amenajare intersecții la Albina și Sacosu Turcesc, pe DJ 592 – 3,9 milioane lei;
 • Modernizare DJ592 Moșnița Nouă- Lugoj (elaborare SF+PT) și a intersecților către satul Dragșina, comuna Darova și Comuna Boldur- 250.00 mii lei;
 • Modernizare drum Moșnița Veche – Giroc – 1.150.000 lei.


Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.

Finanțare de peste 6,1 milioane lei, alocată de CJ Timiș pentru proiecte culturale din județ!

Consiliului Județean Timiș alocă un bugetul de 6.150.000 lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”.