Skip to main content

Timișoara, promovată la Bruxelles, de Alexandru Tomescu! UVT anunţă evenimente de amploare, în inima Europei

Institutul Cultural Român Bruxelles va organiza o serie de evenimente, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Biblioteca Regală a Belgiei (KBR), în data de 17 iunie 2023.

Violonistul român Alexandru Tomescu, profesor al Universității de Vest din Timișoara, va susține un concert intitulat „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon”, eveniment ce va fi găzduit în Sala de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei (KBR) – o instituție prestigioasă a cărei clădire domină spațiul Mont des Arts din inima orașului Bruxelles.

Proiectul este dedicat, în egală măsură, Zilei Mondiale a Muzicii (21 iunie) și va cuprinde o expoziție unică, intitulată „À la redécouverte d’une amitié: George Enescu – Eugène Ysaÿe”.

CITEŞTE ŞI: Bucurie mare pentru un bărbat care a pierdut o sumă importantă de bani! Un jandarm i-a găsit și i-a returnat în scurt timp

Biblioteca Regală a Belgiei va prezenta, cu această ocazie, partituri originale semnate de compozitori europeni emblematici, fotografii și cărți din arhivele regale, selectate în strânsă legătură cu programul muzical al concertului.

Obiectele deosebit de valoroase ce vor fi expuse, în premieră, sunt menite să pună în valoare relația specială dintre marele compozitor român George Enescu și compozitorul belgian Eugène Ysaÿe.

„Universitatea de Vest din Timișoara, o comunitate academică implicată în viața comunității timișorene, propune în acest an o serie de evenimente de talie europeană, înscrise în ansamblul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Avem un program dens ce se derulează la Timișoara și care subliniază rolul pe care trebuie să-l aibă o universitate într-o comunitate. Pentru că „La UVT, Cultura este Capitală!”, prezența muzicianului român Alexandru Tomescu în capitala Europei, alături de muzicologi, artiști și cercetători belgieni, în cadrul unui proiect complex organizat cu sprijinul echipei ICR Bruxelles, confirmă faptul că ne dorim să atragem atenția nu doar din partea publicului larg, ci și din partea comunităților de specialiști din toată lumea. Ca rector, am susținut aceste inițiative și am oferit tot suportul pentru ca acest lucru să fie posibil”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Alături de Alexandru Tomescu, şi Marie Cornaz, doctor în muzicologie la Universitatea Liberă din Bruxelles și curator al colecțiilor departamentului de muzică al Bibliotecii Regale a Belgiei, va fi invitată în cadrul unui dialog menit să aducă în lumină valențe culturale comune româno-belgiene, din perspectivă istorică, dar și din perspectiva interpretării contemporane, în contextul prezenței valorosului muzician român și a viorii Stradivarius Elder-Voicu, la Bruxelles.

Alexandru Tomescu revine în Belgia după patru ani, el fiind invitat, în 2019, în avanpremiera Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA România.

Cariera sa extraordinară în care se împletesc numeroase turnee ‘Stradivarius’, susținute cu ajutorul celebrului instrument Stradivarius Elder-Voicu, cu concerte în care muzicianul român a performat alături de orchestre din întreaga lume, este cunoscută publicului european.

„Aș putea considera această perioadă un bun moment de bilanț, mai ales că unul dintre cele mai apreciate proiecte culturale organizate în avanpremiera Festivalului EUROPALIA România la Castelul Beloeil, în 2019, a fost concertul „Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius”. Sunt onorată și foarte fericită să constat că acesta a rămas un proiect încă viu în memoria publicului din capitala Europei. Anul acesta, în contextul Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și a Zilei Mondiale a Muzicii, vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu își va dezvălui, o dată în plus, bogăția sa sonoră, sub măiestria violonistului român Alexandru Tomescu, în prestigioasa sală de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei. Este un privilegiu să avem alături de noi un partener deosebit din mediul academic românesc, o instituție recunoscută pentru deschiderea sa internațională, pentru proiectele sale de cercetare de înaltă performanță și în care cultura este capitală – Universitatea de Vest din Timișoara”, a declarat Liliana Țuroiu, directorul ICR Bruxelles.

Evenimentul constituie o ocazie unică pentru promovarea muzicienilor români în Belgia și pentru transmiterea mesajelor de diplomație culturală ale României, în contextul proiectului ‘Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și a Zilei Mondiale a Muzicii.

CITEŞTE ŞI: Fritz, bătut de realitate! Depăşit de situaţie, admite că ruperea Colterm în două, este mai dificilă decât estimase

Inițiativa organizării unui astfel de proiect complex este o premieră, și a fost primită cu mare interes de partenerii belgieni, proiectul reprezentând un moment important la nivelul dialogului cultural bilateral cu parteneri prestigioși din spațiul de referință.

Prin intermediul acestui eveniment, se sărbătorește cultura română într-unul dintre cele mai prestigioase și de mare vizibilitate spații culturale ale orașului european Bruxelles, prilejuind mediului diplomatic, de afaceri, diasporei române, printre altele, întâlnirea cu unul dintre cele mai relevante nume românești la nivel internațional din galeria muzicii culte, care, de această dată, va susține și un dialog nu numai muzical, ci și verbal, cu un reputat muzicolog belgian – Marie Cornaz, dar și cu cei prezenți.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul din Săcălaz, pe făraş! Preşedintele PMP îi cere demisia din partid, după un şir lung de abuzuri

Scandalurile care se ţin lanţ, în comuna Săcălaz, de lângă Timişoara, i-ar putea aduce primarului Nicu Viorel, pierderea calităţii de membru al Partidului Mişcarea Populară.

Tineri, tâlhăriţi în plină stradă, la Timişoara! Atacatorii au folosit un cuţit şi un baston telescopic

O fată în vârstă de 19 ani și un băiat de 22 de ani au fost tâlhăriţi, pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara, de trei indivizi care s-au năpustit asupra lor cu un baston telescopic şi cu un cuţit.

Gusturi autentice de toamnă: Zacusca proaspătă, gata de savurat la AgroVillage – USVT

Sunt în plină toamnă, perioadă cunoscută pentru farmecul ei, când natura ne răsfață cu culorile calde ale frunzelor și cu recolta sa bogată.

Pompieri atacaţi cu cuţitul, în timpul unui incendiu violent! A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor

S-a dat alarma aseară, după lăsarea întunericului, când o persoană a sunat la 112 şi a cerut ajutorul pompierilor, pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins o casă din vecinătate. Incendiul a izbucnit la p locuinţă din localitatea Fiscut, judeţul Arad. unde au ajuns de urgenţă mai mulţi pompieri voluntari de la Şagu. Doar că, ajunşi […]

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.