Timişoara Capilată Culturală Europeană începe cu Victor Brauner!

Invenții și magie, cea mai importantă expoziție retrospectivă dedicată artistului suprarealist de origine română, Victor Brauner, va fi organizată la Timișoara, la începutul anului viitor.
Vor fi expuse picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreg parcursul carierei artistului atât din perioada românească, cât și din perioada de la Paris, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România.
Muzeul Național de Artă din Timișoara va beneficia de un împrumut excepțional de 40 de lucrări parte din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou de aproape 150 de lucrări semnate de Brauner, alături de lucrări din colecțiile muzeelor: Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles, din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate.
CITEŞTE ŞI: Semnal de alarmă de la ABA Banat! Nu faceţi risipă de apă!
Prin extinderea parteneriatului creat între Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Modernă din Paris/Centre Pompidou și grație sprijinului Institutului Francez din Timișoara, evenimentul va reuni peste 80 de opere.
Expoziția va beneficia de un catalog conceput de Camille Morando și publicat grație domnului Christian Derveloy prin Arta Grafică în colaborare cu Fundația Art Encounters.
Demersul este susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, principala autoritate finanţatoare, şi este organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara şi Fundaţia Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România prin filiala sa din Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Français.
Expertiza Fundaţiei Art Encounters în organizarea Bienalei de Artă şi relaţiile instituţionale dezvoltate cu principalele instituţii muzeale din Europa vor fi puse la dispoziţia acestei iniţiative unice în peisajul cultural românesc.
Institutul Francez din România va avea un rol esenţial în facilitarea împrumuturilor de lucrări de la Centrul Pompidou și din celelalte muzee din Franța, promovarea la nivel european a expoziţiei și dezvoltarea unor activități complementare de mediere destinate publicului tânăr.
Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureștene în anii 1920.
După două șederi în Franța (1925-1926 și 1930-1935), Brauner se alătură în 1933 mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, și în 1938 se mută definitiv la Paris.
În același an, artistul pierde un ochi și devine, pentru mișcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniții. Expoziția retrospectivă își propune să funcționeze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional.
Aducerea lui Brauner în țara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi aceste „premoniții” pentru prima dată.
Din perspectiva curatoarei Camille Morando, Victor Brauner este unul din cei mai mari artiști suprarealiști: „El este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor și inventivitate, hrănită de originile sale românești, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală și de arta primitivă.”
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Video: Om de afaceri din Timișoara, implicat în dosarul lui Călin Georgescu, reținut de polițiști! Oamenii legii au găsit în casa lui, arme și muniție

Timișul are buget pentru anul în curs! Consilierii județeni au adoptat, astăzi, modul în care vor fi cheltuite cele peste 900 de milioane de lei. Grupul AUR a votat împotrivă

Doi tineri, victime ale unui accident cumplit! Un șofer de 22 de ani a intrat cu mașina, într-un parapete din beton, de pe marginea drumului

Timișoreanul Lucas Neagu, noua speranță a cinematografiei românești! A fost nominalizat la Premiile Gopo

Cursă nebună, în miez de noapte, la Timișoara! Mai multe echipaje de intervenție au încercat să captureze un șofer care a lovit o mașină de poliție și s-a oprit într-un scuar

Două meciuri pe teren propriu, pentru baschetbaliștii de la SCM Timișoara! Primul este programat chiar mâine

Drogurile îți distrug viitorul! Tinerii din Timiș, avertizați asupra pericolelor consumului de substanțe interzise printr-un proiect interactiv

Chinul copiilor cu dizabilități pe care părinții trebuie să îi plimbe prin tot orașul pentru tratamente, ia sfârșit! La Lugoj, a fost inaugurat un centru care acoperă toate nevoile

Au fost stabilite locurile pentru publicitatea electorală din Timișoara! Vezi aici unde vor apărea afișele cu candidați!

Reacția CJT, după ce șefa Inspectoratului Școlar Județean a sărit la gâtul lui Simonis, pe tema banilor pentru elevii olimpici: mâine se votează bugetul

La Timișoara, iarba va fi tăiată ici și colo! Primăria vrea să tundă spațiile verzi pe porțiuni, ca să încurajeze biodiversitatea

Primarul din Belinț a câștigat lupta cu ANI, după aproape trei ani de procese! Inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil pentru că a încercat să respecte legea

Și tu poți să ajuți un elev de elită! Apel pentru sponsorizarea Olimpiadei Naționale de Limba Română pentru Minorități, organizată la Timișoara!

Afecțiunile necanceroase, tratate cu ajutorul radioterapiei, la OncoHelp Timișoara!

TikTok-erul Alin Borcan a făcut spectacol după percheziții! A ieșit dezbrăcat, cu o armă tip airsoft, și a început să amenințe în stânga și în dreapta

Colegiul Național Pedagogic din Timișoara găzduiește prima ediție a competiției interregionale de dezbateri academice Peda Open!

Mașină cuprinsă de flăcări, în mers! Șoferița a reușit să se salveze la timp

Lasă un răspuns