Skip to main content

Suma uriaşă pe care o cere administraţia Fritz, unei firme cu care a avut contract! Penalităţi de două ori mai mari decât valoarea lucrării

Primăria Municipiului Timișoara a dat în judecată societatea care s-a ocupat de branşarea blocului ANL de pe strada Ion Ionescu de la Brad la reţelele de utilităţi.

Este vorba despre SC Formin SA, cu care municipalitatea a semnat contractul pentru execuţia lucrărilor,  în 2018.

A avut la dispoziţie o lună pentru pentru proiectare, două luni pentru execuția lucrărilor, iar alte 60 de luni reprezentau perioada de garanție.

CITEŞTE ŞI: Două victime, după un accident înfiorător! A fost nevoie de intervenţia unui echipaj de descarcerare

Lucrările au fost finalizate abia în primăvara acestui an, motiv pentru care,Primăria Timişoara cere penalităţi de întârziere.

“Încă de la începutul contractului, reprezentanții executanților au depus atât solicitări de decalare a termenului contractual, invocând perioadele lungi pentru obținerea avizelor și certificatelor necesare, cât și solicitări de sistare a executării diferitelor etape ale lucrării. După finalizarea proiectului tehnic, în ianuarie 2021 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de execuție. După o nouă solicitare de sistare, motivată de obținerea avizelor tehnice de racordare la alimentarea cu energie electrică, a fost emis ordinul de reîncepere a lucrărilor în iunie 2021. Societății i s-a comunicat și faptul că, de la data de 2 iulie 2021, conform contractului, se vor aplica penalități de 0,5,% din prețul lucrărilor, pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor”, explică Serviciul de Comunicare din cadrul Primăriei Timişoara.

Valoarea penalităţilor ajunge la de 400.151 de lei fără TVA, pentru o lucrare care a costat doar 242.516 lei, fără TVA.

Însă, conform legii, valoarea penalităţilor nu poate depăşi valoarea contractului, astfel că suma finală solicitată de Primărie este echivalentă cu preţul plătit pentru lucrare.

Dar, reprezentanţii firmei au refuzat să plătească, pe motiv că execuţia a fost întâziată de factori externi, iar administraţia Fritz cere ajutorul instenţei de judecată.

„E primul caz în care cerem penalități de întârziere care echivalează cu întreaga contravaloare a lucrării. E un semnal ferm către firmele care vin la licitații că suntem atenți nu doar la calitatea lucrărilor, dar și la disconfortul la care sunt supuși timișorenii pe perioada lucrărilor. Sunt hotărât să nu închid ochii atunci când firmele depășesc nejustificat termenele de execuție. Chiar recent, instanța ne-a dat dreptate în cazul penalităților pe care le-am solicitat constructorului pentru întârzierile în finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii Grigore Alexandrescu”, transmite primarul Dominic Fritz.

CITEŞTE ŞI: „Maratonul de antreprenoriat” revine la UVT! Evenimentul este deschis publicului interesat, participarea fiind gratuită

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.