Skip to main content

Statistici îngrijorătoare! Unul din șapte copii din Regiunea Vest a avut în ultimul an unul sau ambii părinți plecați să muncească în alte țări! Aproape 50.000 de copii, în această situație

Unul din șapte copii din Regiunea Vest a avut în ultimul an unul sau ambii părinți plecați să muncească în alte țări! În cifre absolute, este vorba despre  48.177 copii, reprezentând 14.7% dintre copiii din regiune.

Unul din cinci copii cu părinți plecați la muncă în străinătate are mama plecată, iar 1 din 14 are ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

În două treimi din cazurile în care ambii părinți sunt plecați, bunica preia sarcinile de îngrijire ale copiilor.

Un sfert (27%) dintre copiii cu mama plecată din regiunea Vest au avut nevoie de consiliere psihologică (pondere semnificativ mai mare decât media la nivel național) și logopedie.

Abandonul școlar și o stare de sănătate mai precară se numără printre costurile pe care le plătesc copiii, în urma migrației economice a părinților.

Din ancheta pentru Regiunea Vest reiese că vârsta medie a copilului la prima plecare a mamei este de 7 ani. Tații sunt în majoritate căsătoriți și pleacă atunci când copilul are vârstă preșcolară (5 ani).

Părintele plecat, fie mama, fie tatăl are, în medie educație inferioară, adică 10 clase sau liceu neterminat.

Conform studiului, Austria, Germania și Italia sunt principalele țări destinație ale mamelor din regiunea Vest, țări în care mamele sunt ocupate majoritar în servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, agricultură şi menaj  – Austria (34% din mame), Germania (21%), Italia (21%). Tații lucrează majoritar în servicii de transport, construcții si agricultură în Germania (35%), Italia (20%), Anglia (11%).

Majoritatea părinților din regiunea Vest trimit bani sistematic acasă pentru acoperirea cheltuielilor familiei, cu o frecvență mai ridicată (lunar) decât media națională.

În ceea ce privește efectele negative ale acestui fenomen asupra copiilor sunt: consumul de alcool, substanțe interzise și fumatul sunt de aproximativ trei ori mai frecvente în rândul copiilor cu părinți plecați, mai ales dacă mama sau ambii părinți sunt plecați, prin comparație cu media la nivel național.

„Copiii decontează emoțiile negative și sentimentul de abandon prin diverse manifestări fizice și emoționale, care trebuie tratate înainte de a deveni traume. Este important ca atunci când părintele pleacă, să stabilească un ritual al legăturii emoționale, un ritual de comunicare și mai ales să-l asigure că nu va fi singur, ci în grija unor persoane a căror prioritate va fi copilul”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Studiul vizând evaluarea situaţiei copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din Regiunea Vest  s-a desfășurat în 2022, pe un eșantion de 500 de familii şi este componentă a studiului naţional cu aceeaşi temă.

La nivel național, peste jumătate de milion de copii, aproximativ 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

 „Fenomenul copiilor care rămân în grija rudelor, după migrația economică a părinților, este deja unul care se întinde pe mai multe generații. Ne preocupă în mod deosebit accesul acestor copii la servicii publice, la cele de sănătate și educație în special, de aceea programul Salvați Copiii se dezvoltă de la an la an și se pliază pe nevoile reale ale acestei categorii sociale devenit una dintre mărcile României postcomuniste”, a declarat Mihai Gafencu, Președinte Salvați Copiii România.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

Peste 14.000 de copii şi 9.000 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă (consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii; educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi).

În Regiunea Vest, au fost sprijiniți 3.200 copii şi persoanele în grija cărora au rămas în centre de suport din judeţele Caraş-Severin (Reşiţa), Hunedoara (Lupeni, Petrila, Vulcan, Petroşani) şi Timiş (Timişoara, Sânnicolau Mare). Campaniile de informare şi conştientizare vizând sensibilizarea părinţilor şi aparţinătorilor copiilor cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă şi obligaţiile legale care le revin părinţilor în raport cu autoritatea parentală, derulate atât prin caravane locale de informare, cu focus pe mediul rural şi urban mic, cât şi prin activităţi de informare la puncte de trecere a frontierei precum Nădlac, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română,  s-au adresat  unui număr de 35.000 persoane.

Conform studiului, centrele de zi din Regiunea Vest constituie un sprijin semnificativ pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, cu o pondere de accesare din partea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate de patru ori mai ridicată decât media la nivel național, mai ales în cazul copiilor cu mama sau ambii părinți plecați, centrele fiind și principalul furnizor de consiliere psihologică și servicii suport din regiune.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în această perioadă ultima ediție din acest an a Salonului Industriei Ușoare, manifestare care îşi propune să aducă mai aproape de sufletul publicului larg bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă.
Mai multe echipaje de pompieri s-au mobilizat în această dimineață pentru lichidarea unui incendiu violent.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.
Asociația „Teatru pentru Tine” prezintă spectacolul „Petrecere în pijamale”, o producție educativă și captivantă, care aduce în prim-plan talentul, creativitatea și prietenia dezvoltată în cadrul unui grup de elevi ai școlii din Ghiroda.