Skip to main content

Viața Maicii Tereza – „De la Skopje la cer”, expoziție inedită la Consiliul Județean Timiș!

Expoziția „De la Skopje la cer”, dedicată vieții și activității Maicii Tereza, ajunge la Timișoara.

Începând de luni, 30 octombrie, de la ora 17:00, foaierul Palatului Administrativ din Timișoara va găzdui expoziția „De la Skopje la cer”, dedicată vieții și activității Maicii Tereza. Prima prezentare a acestei expoziții a avut loc în Italia, a urmat Polonia, Slovenia, Japonia și Franța.

Născută în 26 august 1910 la Skopje, Gongea Agnes Boiagiu și-a descoperit chemarea la 18 ani, când s-a alăturat ordinului catolic Loreto din Irlanda și a plecat spre Dublin în 1928. Aici a și primit numele de Maria Tereza, după numele Sf. Tereza din Lisieux, patroana misionarilor. Ajunge în India în 1929 și este primită ca soră în mănăstirea Loreto. În anul 1950, Papa Pius al XII-lea recunoaște oficial Misionarele Carității Maicii Tereza, ordin care promova dragostea pentru Dumnezeu, dragostea față de cei apropiați și dedicarea completă celor mai săraci dintre săraci. 

Sub coordonarea Maicii a fost deschisă o casă pentru bolnavi terminali, un orfelinat, dar și un „oraș al păcii” care permitea îngrijirea bolnavilor de lepră, marginalizați de societatea indiană. De asemenea, împreună cu Prințesa Diana, Maica Tereza a inaugurat primul ospiciu pentru bolnavii de SIDA în New York. 

Maica Tereza a fost recompensată pentru activitatea ei cu numeroase premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace, primit la Oslo în 1979. 

S-a stins în India în 1997 și a fost canonizată în 2003 ca „Fericita Tereza de Calcutta”, de către Papa Ioan Paul al II-lea. 

Toate aceste momente le sunt dezvăluite vizitatorilor în cele 21 de piese expuse în Palatul Administrativ, care redau detalii despre evoluția Maicii Tereza. Fotografiile și textele prezentate conțin crâmpeie din viața și activitatea ei de misionar umanitar, recunoscută în întreaga lume.

Explicațiile expoziției sunt în limba engleză, însă pentru vizitatori este pus la dispoziție un cod QR cu traducerea în limba română. Intrarea este liberă, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2023. 

Evenimentul este realizat, în parteneriat, de către Casa Memorială Maica Tereza din Skopje, Consulatul R. Macedonia de Nord la Timișoara, Consiliul Județean Timiș și este finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Macedonia de Nord.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.