Skip to main content

Semnal de alarmă, tras de medicii oncologi! Pacienții cu melanom ocular pot rămâne fără tratamentul care le poate salva viața

Pacienții cu melanom ocular metastatic din România riscă să rămână fără tratament! Situația este una alarmantă pentru că le pune în pericol viețile persoanelor diagnosticate cu această boală.

Melanomul ocular este un tip rar de cancer, iar în prezent în țară sunt aproximativ 22 de pacienți cu boala în stadiu avansat.

Până acum accesul pacienților la terapia imuno-oncologică, singura din lume care a dovedit că dă rezultate, a fost oferită gratuit de compania producătoare printr-un program special.

La finalul anului trecut s-a luat decizia de a include acest tratament pe lista medicamentelor compensate, însă acest lucru nu s-a concretizat până acum. Situația este cu atât mai gravă, cu cât programul companiei producătoare a putut acoperi un număr limitat de pacienți pe o perioadă de un an, iar în cazul în care nu se ia cât mai rapid o decizie în acest sens, pacienții români riscă să rămână fără soluții de tratament.

Asociația Melanom România a organizat, la Timișoara, conferința națională intitulată „Viața este dreptul tuturor”, la care au participat peste 20 de specialiști în domeniu, dar și pacienți.

Așa ceva este greu de acceptat! Rețineți că imunoterapiile din melanomul cutanat nu funcționează și expun acești pacienți la o toxicitate ridicată, dar fără beneficiu demonstrat: rate de răspuns sub 5%. Este vorba de pacienți cu boală metastatică a căror speranță de viață este mai mică de un an. Cum poate cineva să-i privească în ochi și să spună că există un tratament care le poate salva viața, dar că nu vor avea acces la el? Această conferință este un apel umanitar către toți cei implicați să găsească o soluție”, spune Violeta Astratinei, președinta Asociației Melanom.

Anul trecut am fost diagnosticată cu melanom uveal. Ca pacient, cea mai mare îngrijorare pe care o am este posibilitatea de a dezvolta metastaze. Apariția acestui nou tratament ne-a oferit o rază de speranță. Prin faptul că nu a primit aprobare pentru decontare de la autoritățile române ni se refuză practic șansa la viață”, a spus Florentina Cenja, pacientă diagnosticată cu melanom ocular.

Diagnosticul de melanom ocular se pune greu, pentru că, în cele mai multe cazuri boala nu are simptome și este depistată la controlul oftalmologic de rutină.

Melanomul ocular este o boală agresivă. Majoritatea formelor localizate, peste 80% se vindecă, dar boala e mult mai greu de controlat atunci când devine extinsă, metastatică. Mai puțin de 20% din acești pacienți supraviețuiesc 5 ani. Aceste tratamente sunt foarte scumpe, dar aduc rezultate mult mai bune decât terapiile clasice, de exemplu chimioterapia. Ele pot prelungi viața și uneori pot să ducă la remisiuni de lungă durată, potențial curative în boala metastatică, ceea ce părea de neconceput cu un deceniu în urmă”, spune Șerban Negru, medic oncolog – centrul Oncohelp Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.