Skip to main content

Semnal de alarmă, tras de pompieri! Cum ne ferim de ucigaşul tăcut, care face tot mai multe victime?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Iarna, numărul incediilor de locuinţe creşte covârşitor, la fel şi cel al victimelor, care fie îşi găsesc sfârşitul în flăcări, fie suferă arsuri sau intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Acesta este şi motivul pentru care pompierii bihoreni trag un semnal de alarmă şi vin cu câteva sfaturi care să ne ajute să prevenim astfel de tragedii, mai ales că de multe ori, monoxidul de carbon nu poate fi sesizat, în lipsa unui incendiu.

CITEŞTE ŞI: “Minţi de borfaş” caută director la SC Pieţe! Criteriile de selecţie, criticate de fostul manager

Tocmai de aceea se şi numeşte “ucigașul tăcut”. Este un gaz incolor, inodor și insipid, ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiți în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreținute și fără sisteme de ventilație corespunzătoare, precum și în motoarele mașinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecțiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acțiunea patogenă a acestui gaz.

“Printre cele mai frecvente împrejurări determinante ale unor astfel de evenimente se numără: utilizarea unor coșuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanșe, înfundate, fisurate ori cu deficiențe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coșuri, exploatarea cu defecțiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, șemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.)”, transmite ISU Bihor, care reaminteşte şi măsurile care pot fi luate, pentru prevenirea unor situaţii dramatice.

Măsuri de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon

• Încăperile trebuie aerisite frecvent;

• Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreținute și verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;

• Coșurile, burlanele, țevile de evacuare a fumului și gazelor arse trebuie să fie verificate, curățate și reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;

• Nu folosiți soba decât cu ușița închisă;

• Nu adormiți niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

• Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcționează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

De asemenea este recomandat[ instalarea a cel puțin unui detector de monoxid de carbon în locuință, respectând instrucțiunile fabricantului.

CITEŞTE ŞI: VIDEO: Imaginea incompetenţei! Timişorenii din zona Clăbucet au primit boschetari, în loc de parcări şi spaţii verzi

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Polițiștii timișoreni au fost sesizați în această dimineață, despre faptul că în interiorul unei anexe dintr-un cimitir din oraș, a fost găsit trupul neînsuflețit al unui bărbat.
Astăzi la sediul Biroului Electoral Central a avut loc tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților pe buletinul de vot pentru Alegerile Prezidențiale 2025.