Skip to main content

Semnal de alarmă tras de medicii neurologi! Lipsa scrisului de mână te îmbolnăveşte

A fi om!

Astăzi este Ziua Internațională a Stiloului, marcată în fiecare an în prima zi de vineri a lunii noiembrie.

Instrumentul de scris cu origini româneşti începe să piardă tot mai mult teren, oamenii preferând mailurile şi documentele electronice.

“După 2020, românii au început să renunțe la scrisul de mînă și să aleagă varianta acestuia digitală. Un lucrul bun încă în România este faptul că mai exista cumpărători de instrumente de scris (creioane mecanice, pixuri, stilouri cu rezervă, stilouri tradiționale Diplomat, markere, etc) deoarece digitalizarea este momentan mai degrabă un deziderat. Un alt aspect interesant este acela ca producătorii tradiționali de instrumente de scris Penac, Diplomat, Artline caută permanent soluții șă devină creativi, să ofere un upgrade produselor tradiționale pentru a nu pierde teren în fața producătorilor care pun pe piață produse hibride care schimbă soarta scrisului de mână. Nu știm cum va evoula această piață a rechizitelor școlare, dar știm că ar fi o pierdere pentru umanitate înlocuirea scrisului de mână cu cel digital”, spune Adrian Bănuță, Retail Operations Manager al magazinelor de papetărie și birotică @autograf.

Pierderea este cu atât mai mare cu cât, spun neurologii, renunţarea la scrisul de mână are un impact negativ. asupra sănătăţii noastre.

Creierul nu mai funcţionează aşa cum trebuie, iar în timp, lucrurile degenerează şi pot duce la afecţiuni grave.

“Centrul scrisului se află în emisfera dominantă, adică în emisfera stângă la om și este în corelație cu centrul vorbirii și centrul cititului. Pierderea vorbirii în medicină se numește AFAZIE, pierderea capacitatii de a citi se numește ALEXIE, iar pierderea capacității de a scrie se numește AGRAFIE. Noi, specialiștii neurochirurgi, știm că centrii nervoși pentru aceste funcții sunt interconectați. Astfel, un traumatism, o tumoră în regiunea ariei vorbirii duce de obicei la pierderea capacității de a citi și de a scrie. Scăderea constantă, în ultimii 20 de ani, din cauza digitalizarii, a calității și cantității scrisului de mână poate duce după părerea noastră la scăderea calității cititului, a fluenței verbale și a bogăției vocabularului. S-a observat că atunci când subiectul scrie de mână se activează anumite arii din zona limbajului, a cititului și a scrisului care nu se activeaza atunci când scriem digital”, explică doctorul neurochirurg Dan Benția.

Tocmai de aceea este nevoie să menţinem un echilibru şi să nu renunţăm în totalitate la scrisul de mână.

Dacă acesta va dispărea, va scădea și capacitatea de a vorbi și de a înțelege ceea ce citim.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Polițiștii din vestul țării efectuează ample misiuni de căutare, după ce un tânăr din județul Hunedoara a dispărut fără urmă și a fost dat în urmărire națională.
Direcţia de Asistenţă Socială Timișoara anunță că începând din 14 ianuarie va începe să facă plățile pentru ajutoarele de încălzire și a suplimentului pentru energie.
Leii din Banat iau startul în partea a doua a sezonului regular. Ei joacă pe terenul formației FC Argeș Pitești, în etapa a XVI-a a Ligii Naționale, prima din retur.
Accident grav, la Timișoara, provocat de un șofer neatent, care a lovit în plin un pieton ce traversa strada regulamentar.
Profesorii și învățătorii din județul Timiș care fac naveta riscă să rămână fără decontarea cheltuielilor de transport, după ce Primăriile au transmis unităților de învățământ că aceste plăți nu mai sunt posibile.