Semnal de alarmă tras de medicii neurologi! Lipsa scrisului de mână te îmbolnăveşte

Astăzi este Ziua Internațională a Stiloului, marcată în fiecare an în prima zi de vineri a lunii noiembrie.
Instrumentul de scris cu origini româneşti începe să piardă tot mai mult teren, oamenii preferând mailurile şi documentele electronice.
“După 2020, românii au început să renunțe la scrisul de mînă și să aleagă varianta acestuia digitală. Un lucrul bun încă în România este faptul că mai exista cumpărători de instrumente de scris (creioane mecanice, pixuri, stilouri cu rezervă, stilouri tradiționale Diplomat, markere, etc) deoarece digitalizarea este momentan mai degrabă un deziderat. Un alt aspect interesant este acela ca producătorii tradiționali de instrumente de scris Penac, Diplomat, Artline caută permanent soluții șă devină creativi, să ofere un upgrade produselor tradiționale pentru a nu pierde teren în fața producătorilor care pun pe piață produse hibride care schimbă soarta scrisului de mână. Nu știm cum va evoula această piață a rechizitelor școlare, dar știm că ar fi o pierdere pentru umanitate înlocuirea scrisului de mână cu cel digital”, spune Adrian Bănuță, Retail Operations Manager al magazinelor de papetărie și birotică @autograf.
Pierderea este cu atât mai mare cu cât, spun neurologii, renunţarea la scrisul de mână are un impact negativ. asupra sănătăţii noastre.
Creierul nu mai funcţionează aşa cum trebuie, iar în timp, lucrurile degenerează şi pot duce la afecţiuni grave.
“Centrul scrisului se află în emisfera dominantă, adică în emisfera stângă la om și este în corelație cu centrul vorbirii și centrul cititului. Pierderea vorbirii în medicină se numește AFAZIE, pierderea capacitatii de a citi se numește ALEXIE, iar pierderea capacității de a scrie se numește AGRAFIE. Noi, specialiștii neurochirurgi, știm că centrii nervoși pentru aceste funcții sunt interconectați. Astfel, un traumatism, o tumoră în regiunea ariei vorbirii duce de obicei la pierderea capacității de a citi și de a scrie. Scăderea constantă, în ultimii 20 de ani, din cauza digitalizarii, a calității și cantității scrisului de mână poate duce după părerea noastră la scăderea calității cititului, a fluenței verbale și a bogăției vocabularului. S-a observat că atunci când subiectul scrie de mână se activează anumite arii din zona limbajului, a cititului și a scrisului care nu se activeaza atunci când scriem digital”, explică doctorul neurochirurg Dan Benția.

Tocmai de aceea este nevoie să menţinem un echilibru şi să nu renunţăm în totalitate la scrisul de mână.
Dacă acesta va dispărea, va scădea și capacitatea de a vorbi și de a înțelege ceea ce citim.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Hai la Muzeul Satului să descoperi povestea Ignatului, dar și să intri în atmosfera de sărbătoare alături de colindători și pițărăi!

Atenţie la duşmanul nevăzut din această perioadă! Depresia se accentuează de sărbători!

Aproape 400 de doamne, la lansarea Organizației de Femei AUR Timiș. La eveniment au primit sfaturi despre sănătate, muncă și familie

Detalii șocante în cazul celor două adolescente care s-au aruncat în gol de pe o fabrică părăsită! Alexandra și Georgiana erau prietene din copilărie

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Price tag, Bang Bang sau Flashlight, cântate de mii de timișoreni, alături de Jessie J, seara trecută, în Piața Unirii din Timișoara

Presiune scăzută la apă, într-o localitate din județ! Aquatim anunță noi lucrări

Dublă sinucidere! Două fete de 15 ani au murit, după s-au aruncat în gol de la 20 de metri! Una dintre ele și-a sunat mama înainte

Femeia în prim-plan! Eveniment dedicat exclusiv doamnelor interesate de problematica menopauzei

Și-a ucis iubita, iar apoi a încercat să se sinucidă! Bărbatul a ajuns la spital și este acum în custodia Poliției

Semnal de alarmă, tras de PNL Timiș, după ce USR a sponsorizat pe rețelele de socializare video-uri care încurajează comportamente criminale!

Irimică, Liliana Laichici, Adrian Stanca, și mulți alții, împreună cu Ansamblul Banatul, aduc timișorenilor ”Cântec de sărbătoare”! Invitați speciali: Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș

FOTO Zeci de oameni evacuați, după explozia unei butelii! Doi adulți și doi copii au fost răniți

Timișoara 2023 la (ne)sfârșit! Delia și Katie Melua au încins aseară atmosfera, în Piața Unirii! Astăzi vor urca pe scenă EMAA, Róisín Murphy și Jessie J!

Locuitorii din două comune timișene, rămân luni fără apă la robinete! Aquatim anunță lucrări la rețele

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Lasă un răspuns